Retter blikket mot hjemlandet:

TINE: Aratz Gago stortrives i Balsfjord. Her utenfor arbeidsplassen hos Tine Meierier på Storsteinnes. Foto: Privat
TINE: Aratz Gago stortrives i Balsfjord. Her utenfor arbeidsplassen hos Tine Meierier på Storsteinnes. Foto: Privat

– En kompis kommer fra Spania for å se VM sammen med meg

Spanjolen Aratz Gago har de siste tre årene vært bosatt på Mortenhals. I forkant av det omstridte mesterskapet i Qatar er det likevel et annet land enn Spania han håper vinner.

Publisert Sist oppdatert

– På tross av at jeg kommer fra Bilbao, så er ikke Athletic laget i mitt hjerte. Det er Barcelona som gjelder for meg, sier Aratz Gago.

Etter flere år har Gago funnet seg godt til rette nord for polarsirkelen. I arktiske forhold skal spanjolen med det baskiske opphavet følge med på verdensmesterskapet i fotball den kommende måneden. Kontrasten fra livet han levde i Spania er stor, men han stortrives ytterst i Malangen.

– Naturen her er fantastisk. Jeg føler meg virkelig hjemme her, slår Gago fast.

Annerledes

Gago har de siste årene jobbet for Malangen Resort, Tine Meierier på Storsteinnes og den lokale butikken på Mortenhals. Han liker de små forholdene i Balsfjord, som står i sterk kontrast til de langt mer folkerike forholdene han tidligere har vært vant med.

– Jeg er blitt «han spanjolen som jobber på butikken», flirer Gago

Han snakker godt norsk, men utover i samtalen legger han over til engelsk. For nå ønsker han å snakke om fotball og det som skal foregå i Qatar.

– Det blir et annerledes mesterskap. Et verdensmesterskap fører til at lyset rettes mot vertsnasjonen, sier Gago.

Han grubler rundt tematikken.

– Kanskje kan det bidra til at ting blir bedre. Forhåpentligvis kan det føre til en endring, sier Gago håpefullt.

Sambatakter og Romario

For Gago ble aldri det tradisjonsrike fotballaget Athletic Bilbao fra hjembyen favorittlaget.

– Athletic er en spesiell klubb, og den er helt der oppe i Spania sammen med Real Madrid og Barcelona. Du vet kanskje at det er kun baskere som får lov å spille der? Spør Gago.

Han forteller at fotballen som spilles i Baskerland er mer fysisk og hardt kjempende, og i så måte kan minne mer om den engelske og norske fotballstilen. Selv liker han festfotball og sambatakter i større grad enn susende sklitaklinger. Dette ført til en dragning mot ett annet spansk lag.

– Romario var det store for meg og derfor ble Barcelona mitt lag. Deretter kom Ronaldinho, og de siste årene har det vært Messi. Det er slik fotball jeg liker, sier Gago lidenskapelig.

Håper på Messi

– Dette er muligheten til Messi og endelig overgå Maradona. Jeg håper Argentina tar det til slutt, men det er for at jeg holder Barcelona og Messi så høyt, sier Gago.

Når det kommer til hjemlandet ønsker han de alt godt, men han er tydelig på at årets mesterskap nok kommer for tidlig for seiersvante spanjoler.

– Vi har mange gode unge spillere, men de er ikke Iniesta eller Xavi enda, sier Gago.

Nå ser han frem mot at mesterskapet skal begynne, og det er en ting som gjør Gago gleder seg ekstra mye til VM i Qatar.

– En kompis av fra Spania kommer på besøk, og vi planlegger se VM sammen. I alle fall når jeg ikke er på jobb, smiler spanjolen med det bankende hjertet for Lionel Messi, Aratz Gago.

Powered by Labrador CMS