FANT SPOR: Mye tyder på at det er mårhund i Bardu. Spor er observert og meldt inn til statsforvalteren. Foto: Ryzhkov Sergey
FANT SPOR: Mye tyder på at det er mårhund i Bardu. Spor er observert og meldt inn til statsforvalteren. Foto: Ryzhkov Sergey

Har fått melding om mårhund i Bardu

BARDU: Det kan være mårhund i Bardu. Like før jul kom det melding om observasjon av spor etter dyret.

Publisert Sist oppdatert

Ikke bare spor, men rene tråkket. En beboer i Bardu har henvendt seg til Statsforvalteren i Troms og Finnmark der han sier at han med rimelig stor sikkerhet mener at det er mårhund nært bebyggelse på Setermoen.

Observasjonen er gjort ved Trolldalsveien.

Mye spor

Meldingen til statsforvalteren sier at det er så mye spor at alt tyder på at det er en mårhund som oppholder seg i området. Altså at det ikke bare er snakk om en liten snarvisitt.

Som kjent er mårhund noe man ikke ønsker i norsk fauna. Det er ikke begrenset jakttid på den. Dyret kan skytes hele året.

Sist i Målselv

Det har ikke lyktes Nye Troms å finne ut om sporene etter mårhund er sjekket ut. Statsforvalterne har ikke svart på henvendelsen fra beboeren på Setermoen.

Sist vi skrev om mårhund i vårt område var i 2019 da det ble observert mårhund i Målselv. Den gangen ikke bare spor altså, men observasjon av selve dyret.

Noen år før det igjen var det også i Målselv det ble observert mårhund.

Uønsket

Mårhunden er en skapning som forsyner seg grovt av egg og smådyrliv, og er en uønsket art her i Norge. Det er den også i Sverige, og der har de større problemer med dyret enn det vi har. Svenskene driver med flere tiltak for å ta ut dyret. I Russland er det store forekomster av mårhund.

I tillegg til at den gjør stor skade på fugl, amfibier og krypdyr er den også bærer av parasitter og bakterier som vi ikke har kontroll med her til lands.

Myndighetene er derfor svært interessert i observasjoner av dyret og spor. At noen av mårhundene dukker opp her hos oss er ikke helt unaturlig, i og med at dette er et dyr som kan vandre svært langt på leting etter en make.

Mårhunden er lett gjenkjennelig på nært hold, med et ansikt som minner om en vaskebjørn. Om man ser den på avstand, kan den være ganske lik korsreven.

Powered by Labrador CMS