Tre kandidater kjemper om ordførervervet i hver kommune. Balsfjord-kandidatene øverst, Målselv i midten og Bardu nederst.
Tre kandidater kjemper om ordførervervet i hver kommune. Balsfjord-kandidatene øverst, Målselv i midten og Bardu nederst.

Analyse

Hvem har satt det beste nedslaget?

Tre kommuner, med tre ordførerkandidater hver som kjemper om å bære ordførerkjedet de neste fire årene!

Publisert Sist oppdatert

Det blir spenning for mange av slikt, og mye moro for analytikere og kommentatorer. Det har luktet stekt valgflesk i alle tre kommunene de siste månedene. Salget av valgflesket har foregått fra valgboder og kanskje et og annet besøk, enten hjemme hos noen, eller på institusjoner.

De første ordførerkandidatene ble klare allerede før adventen i 2022 satte inn. Siden kandidaturet ble klart, har de kunnet drive valgkamp for seg og sitt parti. Nå går det inn i siste fase. Som hoppdommer er det lett å hente et bilde fra den sporten: Nå skal nedslaget settes. Det gjelder å sette det beste nedslaget, være minst ustø i landingene, slik at dommerne – ja, eller velgerne i dette tilfellet – finner minst å trekke for. Den med høyest stilkarakter får lagt sin stemmeseddel i valgurna, enkelt og greit.

Nye Troms dekker kommunene Bardu, Målselv og Balsfjord, som alle har tre potensielle ordførerkandidater hver. Så fremt ikke noen av de andre kandidatene setter nedslag til 5x20 i stil da … For fire år siden satt en med følelsen av at Senterpartiet kunne ende med ordføreren i alle tre kommunene. Nå gikk det ikke helt slik. Et samarbeid mellom Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet sørget for en ny periode for Gunda Johansen i ordførerstolen, på bekostning av Jens Olav Løvlid fra Senterpartiet. Men i Bardu og Målselv var det liten tvil. Toralf Heimdal beholdt ordførerkjedet i Bardu etter et brakvalg og rent flertall for Senterpartiet, mens Bengt-Magne Luneng og Senterpartiet tok kjedet i Målselv etter en oppslutning på over 46 prosent.

I Målselv scoret Ragnhild Furebotten og Arbeiderpartiet høyest på meningsmålingene til både Nye Troms og Folkebladet for et par uker siden. Sittende ordfører Luneng og varaordfører, Høyres Martin Nymo, er de to andre kandidatene. Den nasjonale trenden med at velgerne vender regjeringspartiet Senterpartiet ryggen har også vist seg på meningsmålingene i Målselv. Arbeiderpartiet har styrt unna. To av disse partiene må trolig samarbeide etter valget. Kanskje må også et av de mindre partiene inkluderer for å skape en flertallskonstellasjon.

Trioen som kjemper om ordførervervet i Balsfjord er Laila Johannessen fra Senterpartiet, Kurt Nordkyn Klaussen fra Arbeiderpartiet og Fridtjof Winther fra Høyre. Høyre rir også her på medgangsbølgen partiet opplever i resten av landet. Balsfjord har en joker i Fremskrittspartiet og Kenneth Hansen, men Hansens og hans partis nedslag må være prikkfritt for å kunne utfordre de tre øvrige. Arbeiderpartiet og Klaussens problem er at han, på grunn av sin stilling i kommunen, kun kan bli enten ordfører eller vanlig, menig kommunestyrerepresentant. Det kan gjøre fordeling av posisjoner i en forhandling til et dilemma for Arbeiderpartiet. I likhet med i Målselv kan et av de mindre partiene være avgjørende når det gjelder hvem som får bære ordførerkjedet.

Senterpartiet har rent flertall i Bardu. På meningsmålingene er partiet og ordførerkandidat Toralf Heimdal fortsatt størst, men rent flertall synes å være utelukket denne gangen. Berit Sandnes Wikstøl fra Arbeiderpartiet og Terje Nyberget lå helt likt da Nye Troms presenterte en meningsmåling fra kommunen for et par uker siden. Samtidig er det også et spørsmål: Hvor mange av de seks partiene som stiller liste som blir representert i kommunestyret? Heimdal er en populær ordfører. Det viste meningsmålingen Nye Troms fikk utført av In Fact. Han lå fire ganger så høyt i popularitet som noen av de andre. Et samarbeid mellom Høyre og Arbeiderpartiet må trolig til for å vippe Heimdal ut av ordførerstolen.

Nå skal de siste stemmene kjempes for av lokalpolitikerne. Så spørs det hvem som er heldigst med salget av valgflesket og er stødigst i landingen … 

Godt valg!

Powered by Labrador CMS