Ka er det som egentlig har skjedd og skjer i Målselv?

MENINGSYTRER: Øyvind Frihetsli. Arkivfoto: Vera Lill Bjørkhaug
MENINGSYTRER: Øyvind Frihetsli. Arkivfoto: Vera Lill Bjørkhaug

«Så skjedde altså det jeg i min naivitet trudde ikke var mulig! Man haster i vei og presser igjennom et vedtak om by i før man i det hele tatt er villig til å diskutere eventuelle konsekvenser for hele kommunen.»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Innledningngsvis tilstår jeg virkelig å ha kjent på et dilemma: Man kjenner mange folk i alle «leire». Fine folk alle sammen, en ønsker jo ikke å støte eller såre noen. Men vi kan vel være glade i hverandre om syn og meninger brytes? Frustrasjoner krever utløp!

Bysaken

Så skjedde altså det jeg i min naivitet trudde ikke var mulig! Man haster i vei og presser igjennom et vedtak om by i før man i det hele tatt er villig til å diskutere eventuelle konsekvenser for hele kommunen. For så vidt også nære nabokommuner. Det stadig repeterende utsagn om at vedtaket ikke kostet noe er jo ren logikk og noe alle forstår! Derimot å unnlate å si at at det i neste omgang ville måtte koste store beløp og å ikke villet ha en diskusjon om konsekvenser, oppleves rett og slett som å holde folk for narr! Når Ap sier at vedtaket må kles slik at det får mere kjøtt på beina, eller var det beingrinda, så viser det jo nettop at man er klar over at det må få noen konsekvenser! Økonomiske, sosiale og distriktspoiltiske. Man kan allerede nesten høre ka som alt er tenkt når man skal rydde plass for prosjektet i kommende budsjetter. Det vil neppe bare være folk i distriktene som får seg en overraskelse. (Kulturbudsjett, helse og omsorg, funksjonshemmede og så videre.)

Så hvorfor i all verden kunne ikke dette kjøttet kommet på plass på forhånd? Da kunne det ha blitt en demokratisk prosess! Vi kunne, med en mer demokratisk prosess delt og vurdert syn på både retning og alternativer. Det tar trolig litt mere tid! Er det blitt farlig å praktisere demokrati! I tilfelle – hvorfor?

Kanskje ikke så rart at maktesløshet, oppgitthet og likegyldighet lett slår rot?

5-spann.

Det oppleveves som vi har 5 partier i Målselv som navigerer etter samme kart og stjerne i en så skjellsettende sak som dette. (V, Sp, Ap, H, Ap, og Frp). Forunderlig, men tankevekkende!

Jeg velger likevel å tru at det var mange flere enn to stykker av de som stemte i kommunestyresalen den 23. september som gjerne skulle stemt annerledes enn flertallet. At de slapp partipisken eller følte de måtte gå i takt. Da jeg fikk høre avstemmingsresultatet tenkte jeg at her må det bli både oppvask og rundtomkringvask. Det får bare tida vise.

Om folkemøter

I Nye Troms, 23. sptember står det: «Folkemøter har blitt avholdt, befolkningen har blitt spurt» osv.

Kan noen fortelle hvor de andre folkemøtene er blitt holdt, utenom det i Istindportalen der visstnok rundt 40 stykk møtte. Og er det dette ene møtet som legges til grunn når det sies at folk er blitt spurt?

Sentralisering i egen kommune

I avisinnlegg i mars spurte jeg hvilken nøkkel partiene hadde funnet opp som skulle hindre at det ville skje. All erfaring fra andre plasser – ikke minst i Nord-Norge viser og har vist at sentraliseringsskruen strammes enda hardere til når en foretar slike grep som det vi nå er vitne til i Målselv. Enda en gang: Er nøkkelen funnet? Og hvorfor var det ikke interessant å drøfte og reflektere omkring nettopp denne problemstillinga før en gjorde et forpliktende vedtak?

Eller skal vi alle bare juble og skåle for sentraliseringas magiske og hellige kraft? Og til ekkoet av de forløsende ord: Å sette på kartet, økonomiske muskler, økonomisk motor, kraftsentrum og konkurranskraft.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS