DØDE BRÅTT: Line Johanne Andersen (26) – beboer på Fagerli Miljøtjeneste – døde brått av lungebetennelse. Nå har fylkeslegen konkludert med at Målselv kommune brøt loven. Foto: Privat
DØDE BRÅTT: Line Johanne Andersen (26) – beboer på Fagerli Miljøtjeneste – døde brått av lungebetennelse. Nå har fylkeslegen konkludert med at Målselv kommune brøt loven. Foto: Privat

Målselv brøt loven da Line døde – nå tar familien advokat

MÅLSELV: I begynnelsen av februar døde utviklingshemmede Line Johanne Andersen (26) brått i bofellesskapet hun bodde i Statsforvalteren og fylkeslegen i Troms og Finnmark har nå konkludert med at Målselv kommune brøt loven, og familien tar nå advokat for å ta saken videre.

Publisert Sist oppdatert

Nye Troms omtalte denne saken i slutten av mai i år: Familien til Line Andersen sto fram og fortalte om hva som hadde skjedd det skjebnesvangre februar-døgnet da Line døde brått av lungebetennelse. De ville ha svar på hvordan det kunne skje – i 2021 – at en person kunne dø så brått og plutselig av lungebetennelse uten at situasjonen ble sett på som tilstrekkelig alvorlig til at lege ble tilkalt.

– Vi er i sjokk og skjønner ikke hvorfor Line måtte dø. Eller for den saks skyld: Hvordan en lungebetennelse kunne ta livet hennes. Vi lever i 2021, folk dør jo ikke brått av lungebetennelse, sa familiens talsmann, Odd Arne Samuelsen da.

Brudd på loven

Hendelsen førte til at det ble opprettet tilsynssak og konklusjonen fra fylkeslegen er klar, ifølge kommunedirektør Frode Skuggedal i Målselv:

– Målselv kommune ga ikke pasienten forsvarlig helsehjelp den aktuelle søndagskvelden og natt til mandag. Det foreligger dermed brudd på helse- og omsorgstjenesteloven, lyder vedtaket ifølge Skuggedal, som også viser til at saksutredningen fra fylkeslegen er unntatt offentlighet. Nye Troms får derfor ikke tilgang til detaljer fra rapporten.

Skuggedal sier til Nye Troms at det viktigste for ham og kommunen akkurat nå er å uttrykke dyp beklagelse overfor de pårørende.

Beklager på det dypeste

– Vi er veldig lei oss for at dette kunne skje. Dette er en alvorlig sak som vi virkelig beklager på det dypeste. Vi som kommune har ikke strukket til i denne saken og det skal vi gjøre noe med.

Ifølge Skuggedal har bofellesskapet der Line bodde regler for hvordan slike situasjoner skal håndteres.

Ifølge de pårørende går det imidlertid fram av vedtaket fra fylkeslegen at det burde vært fanget opp og gjort noe med da Line var så dårlig i det knappe døgnet som endte med at hun døde.

Ikke minst: Lege burde vært kontaktet, fortsatt ifølge de pårørende, som har mottatt fylkeslegens vedtak.

Mangelfulle rutiner

– Men i ettertid viser det seg at vi har hatt mangelfulle rutiner og sjekklister. Det vi må gjøre nå er å gjøre ferdig jobben vi startet med da dette skjedde: Vi må få på plass rutiner og vi må rydde opp i det som påpekes som feil fra fylkeslegen/statsforvalteren i deres konklusjon.

– Dette er jo en forferdelig sak?

– Det er jeg enig i, sier Skuggedal.

Ikke et generelt problem

– Hva skjer nå videre i saken?

– Vi har fått vår «påpakning» fra fylkeslegen og det er nå opp til oss å sørge for å få på plass rutiner som forhindrer at dette skjer igjen. Dette må vi jobbe oss gjennom og gi tilbakemelding til fylkeslegen om.

– Er dette et generelt problem som gjelder alle institusjoner i Målselv kommune?

– Det er det ikke. Den enheten det er snakk om skiller seg ut fordi man ikke yter somatisk helsehjelp slik man gjør på mer «vanlige» institusjoner.

Skuggedal forteller også at kommunen har gitt uttrykk overfor familien at de ønsker dialog med dem snarest mulig.

Powered by Labrador CMS