USIKKERHET OM LANSERING: Carl Martin Eggesbø spiller en av hovedkarakterene i «Kampen om Narvik». Hans oldefar var sogneprest i Målselv i 1940 og hadde nær kontakt med flere soldater som bidro i kampene rundt Narvik. Foto: Nordisk Film Production
USIKKERHET OM LANSERING: Carl Martin Eggesbø spiller en av hovedkarakterene i «Kampen om Narvik». Hans oldefar var sogneprest i Målselv i 1940 og hadde nær kontakt med flere soldater som bidro i kampene rundt Narvik. Foto: Nordisk Film Production

Også førpremierer i Heggelia avlyses

MÅLSELV: Det er ikke bare verdenspremieren av storfilmen i Narvik by til helga som utgår. I uke 50 skulle soldater i Indre Troms få se filmen på Heggelia kino – men den gang ei.

Publisert Sist oppdatert

Storfilmen «Kampen om Narvik» har blitt rammet av korona før. Idet de skulle gå i gang med innspilling av filmen våren 2020, stengte landet ned og produksjonen måtte utsettes. Nå er filmen ferdig. Den skulle ha verdenspremiere i Narvik til helga. Men så kom ei ny tilnærmet nedstenging av landet. Torsdag morgen tok skaperne av filmen og Nordisk Film Production den tunge avgjørelsen om at helgas aller første visning – som skulle foregå utendørs – av filmen i byen som er arena for handlinga, måtte avlyses. Det på grunn av det økende smittetrykket og usikkerhet knytta til omikron.

Budsjett på 78 mill.

Det samme gjelder førvisningene i Heggelia kino, hvor soldater skulle få en forhåndstitt på filmen. Flere av soldatene har medvirket som statister til filmen. Og mange av de i stor grad unge soldatene som deltok i krigshandlingene i og rundt Narvik våren 1940, hadde opprinnelig base i Indre Troms.

«Det er med tungt hjerte når vi vet at mange har gledet seg til å se filmen på denne siden av jul, akkurat som vi hadde gledet oss veldig til å vise den, men alle førpremierer vil dessverre utgå», skriver produsent Live Bonnevie i en e-post til Nye Troms torsdag morgen.

Storfilmen med et budsjett på 78 millioner kroner ble delvis spilt inn hos Filmcamp i Øverbygd. Så tidlig som i 2009 starta Filmcamp å jobbe med ulike aktører for å få laget en film eller en tv-serie om slaget som ga Hitler og Nazi-Tyskland sitt første nederlag under 2. verdenskrig. Ei historie som er underkommunisert, og som Filmcamp, Nordisk Film og mange av deres samarbeidspartnere ønsker å gjøre noe med.

Storfilmen handler om ei underkommunisert, men særdeles viktig historie fra 2. verdenskrig.
Storfilmen handler om ei underkommunisert, men særdeles viktig historie fra 2. verdenskrig.

Veien fortsatt kronglete

Veien har vært lang og kronglete fram til nå. Og selv nå som filmen er ferdig fortsetter den å være kronglete.

Onsdag gikk produsent Aage Aaberge i Nordisk Film Production ut med ei pressemelding, etter NRK meldte at 1. juledagspremieren på «Kampen om Narvik» kan bli utsatt.

«Både finansminister og næringsminister har stått fram offentlig og bekreftet at støtteordninger for næring og kultur skal videreføres, men vi er avhengig av en bekreftelse på at «Stimuleringsordningen for kulturlivet» blir videreført. Uten en slik bekreftelse kan vi nok en gang bli nødt til å utsette premieren på «Kampen om Narvik»», skrev han, og la til at dette er en film de ha kjempet for å få ferdig i fire år og som mange nå venter på.

På overtid

Nå er det de som venter på avklaringer fra Kulturdepartementet. I pressemeldinga de sendte ut torsdag skriver produksjonsselskapet at de jobber målretta mot myndighetene for å få på plass ei løsning slik at de kan få vise den sterke underkommuniserte historia til flest mulig, så snart som mulig.

Nye Troms har forespurt og fått svar fra produsent Live Bonnevie om de har satt seg en siste frist for når de må ta en avgjørelse angående premieren 25. desember.

«Vi er allerede på overtid, så dette er helt klart en veldig uheldig situasjon», skriver hun i en e-post.

Stor interesse

At «Kampen om Narvik» er en film mange venter på og som nå er spente på om den blir å se på lerretet i romjula, er det ingen tvil om. Da Nye Troms snakka med kinosjef for Heggelia kino, Vidar Fagerli, i forrige uke, kunne han fortelle at de hadde mellom 100 og 150 bookede billetter til kinofilmen i romjula. Noe som er særdeles uvanlig fire uker i forveien.

Powered by Labrador CMS