«FRUEFISKE»: 16 damer er klare til å lære seg å fiske laks i Divielva. NJFF erfarer at jakt- og fiskekurs som kun har kvinnelige deltakere slår godt an, og kurset er for lengst fulltegnet. Arkivfoto: Knut Solnes
«FRUEFISKE»: 16 damer er klare til å lære seg å fiske laks i Divielva. NJFF erfarer at jakt- og fiskekurs som kun har kvinnelige deltakere slår godt an, og kurset er for lengst fulltegnet. Arkivfoto: Knut Solnes

Også i år er «fruefisket» i Divielva fulltegnet

MÅLSELV: Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) Troms gjentar suksessen fra i fjor med laksefiskekurs for kvinner i Divielva.

Publisert Sist oppdatert

I månedsskiftet juli-august strømmer det kvinner som vil lære seg å fiske laks til Divielva. Fra fredag ettermiddag til søndag ettermidag, to fulle fiskedøgn, skal 12 kvinnelige deltakere i alle aldre få lære seg det mest grunnleggende i å fiske etter laks. Og til den som nå sitter og tenker at dette kunne vært gøy og være med på, er nok det toget gått. For lenge siden.

– Både i fjor og i år var det tidlig fulltegnet, og med ventelister. I år måtte vi også gå ned på antall deltakere som følge av korona, forteller Karl Petter Johansen i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) Troms.

De har mottatt økonomisk støtte fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark tilsvarende 49.000 kroner for å arrangere helgekurset.

Ledd i rekrutteringsarbeidet

Det sosiale er uten tvil også i fokus under kurset, deltakerne er samlet på samme område der det også blir overnatting og felles måltider.

Tanken bak å arrangere egne fiske- og jaktkurs for kvinner var å få opp interessen blant flere og på den måten øke rekrutteringa. Det beste virkemiddelet fant de ut var å senke terskelen så mye som mulig.

Johansen forteller at når de arrangerer felles nybegynnerkurs for både menn og kvinner, tenderer jentene til å glimre med sitt fravær, mens det på rene kvinne-kurs alltid er fulltegnet.

– Er det ikke litt trist at kvinner har så lav selvtillit at de ikke våger seg frampå sammen med menn?

– Det kan du selvsagt si. Men det skjer noe når de først har vært på et slikt kurs, da har de lettere for å delta på andre kurs senere, der det er både kvinner og menn, opplyser han.

Ulikt utgangspunkt

I løpet av helga får deltakerne kyndig veiledning fra erfarne laksefiskere om fisking med flue- og slukstang, og om valg og bruk av utstyr. Damene vil også få besøk av to jakt- og fiskeinfluensere som reiser Norge på langs. Det blir mye praktisk, og kursholderne lover at alle deltakere får mulighet til å fiske mye.

Kursansvarlig Birgitte Bjerkeli gleder seg veldig til å komme tilbake i år.

– Deltakerne våre er damer som har null forkunnskaper, men også noen som har fisket mye. Noen har utstyr selv, og andre låner av oss, sier hun.

Godt vær og god fisk

Deltakerne lærer å fiske med alt som er lov å fiske etter laks med. Men også hvordan en skal oppføre seg i elva når en står der med vaderne på, og selvsagt noen gode råd i å «lese» elva.

– Vi har fylkesinstruktøren på flue i lag med oss. Det er mye arbeid å arrangere, men det er kjempeartig! I fjor fikk én av deltakerne storlaks på 8,3 kilo, og vi håper naturligvis at vi skal få fisk med størrelse også i år. Og selvfølgelig at det skal blir bra vær, sier Bjerkeli.

Powered by Labrador CMS