Analyse: 

Disse førstekandidatene er blant dem som kjemper for å få politisk innflytelse etter valget.
Disse førstekandidatene er blant dem som kjemper for å få politisk innflytelse etter valget.

Småpartienes kamp for å få innflytelse

Mandag blir spenningen utløst for mange lokalpolitikere. Valgkampen er i siste innspurt og for mange partier er det en kamp om å komme inn i kommunestyret.

Publisert Sist oppdatert

Også i Målselv, Bardu og Balsfjord er det flere småpartier som kjemper for å berge minst en plass i kommunestyret, mens noen kjemper om å kunne få en kandidat nummer to gjennom nåløyet hos velgerne. For disse partiene skal det veldig mye til for å få ordføreren i sin kommune, men med en drøss av velgere på flukt fra andre partier, kan det fort ligge politisk innflytelse bak hver eneste stemme som partiene klarer å skrape sammen.

Tar en meningsmålingene som In Fact gjorde for Nye Troms i august og legger dem til grunn, er det åpent om posisjonene i alle tre kommunene Nye Troms har sitt hovedfokus på.

I Bardu gjør SV comeback og stiller sin første liste siden 2011. Meningsmålingen Nye Troms presenterte på folkemøtet i Bardu for et par uker siden, viste at partilaget i Bardu har vært savnet. En oppslutning på 7,2 prosent – om dette skulle blitt det endelige valgresultatet – gjør at partiet er inne i kommunestyret med god margin. Samtidig er det ikke mye som skal til av ekstra stemmer før SV kan stjele en representant fra Senterpartiet, Høyre eller Arbeiderpartiet. Da begynner det å lukte forhandlinger om å komme i posisjon, for da vil de tre øvrige – store partiene – i Bardu være så svekket at SV kan få en joker-rolle.

Også Fremskrittspartiet kan få en slik rolle, om de klarer å kapre nok stemmer til å få en kommunestyrerepresentant i Bardu.

I Balsfjord er det flere av de mindre partiene som ifølge Nye Troms sin meningsmåling lukter på en plass i kommunestyret. Verken SV, Miljøpartiet De Grønne eller Kristelig Folkeparti er i dag representert i kommunestyret.

På meningsmålingen ligger alle inne med en representant hver i dag. Bare Konservativt av partiene som stiller liste ligger ifølge meningsmålingen utenfor. Heller ikke her er det mye som skiller med tanke på å kunne sette press på de langt større partiene, Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Dagens posisjon med Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet fikk flertall i målingen, men i likhet med i Bardu, er det ikke mange stemmer det handler om før et av de mindre partiene må tas med i forhandlingene og dermed kunne sikre seg innflytelse de neste fire årene.

Alle de sju partiene som stiller liste i Målselv, har i dag en representant inne i kommunestyret. Meningsmålingen fra In Fact viste at alle partiene er sikret minst en representant hver om den hadde blitt valgresultatet.

Men i Målselv hadde ikke dagens posisjon med Senterpartiet og Høyre fått flertall og en frierferd rettet mot de andre partiene ville vært en realitet. Venstre, Rødt, SV og Fremskrittspartiet ville dermed kunne ha forberedt sine krav foran en forhandling. Her må vi også ta med at Arbeiderpartiet og Ragnhild Furebotten kom best ut på meningsmålingen, men ville vært avhengig av å få med alle de fire ettpartirepresentantene i et samarbeid for å kunne innta ordførerstolen.

Det er ikke mange stemmer det handler om for de mindre partiene for å kunne få innflytelse, men så spørs det hvor innbydende de gjør seg når det kommer til forhandlinger …

Powered by Labrador CMS