KLIMAVENNLIGE KOKKER: Tobias og Johanna har laget en oppskrift de har kalt «Spesiallaks». Forhåpentlig så spesiell og klimavennlig at den kan bidra til 10.000 kroner til klassekassa.
KLIMAVENNLIGE KOKKER: Tobias og Johanna har laget en oppskrift de har kalt «Spesiallaks». Forhåpentlig så spesiell og klimavennlig at den kan bidra til 10.000 kroner til klassekassa.

Skal lage den mest klimavennlige matretten

STORSTEINNES: De har tatt med potet og grønnsaker fra egen gård. Også årets elgkjøtt og laks er blant ingrediensene på de miljøvennlige oppskriftene som forhåpentligvis skal sørge for tusenlapper i klassekassa.

Publisert Sist oppdatert

– Vi lager en rett med laks som hovedingrediens. Vi har tatt av skinnet og plukket ut beinene på laksen og lagt den i folie. Deretter skal den stekes i ovn, sier Tobias.

– Vi har også kuttet grønnsaker som legges sammen med laksen i folie og vi har kokt potet, legger Johanna til.

– Hvor har dere hentet oppskriften fra?

– Eh. Vi har laget en egen oppskrift med klimavennlig mat. Vi har kalt retten «Spesiallaks». Håpet er at den faller i smak hos dommerne sånn at vi kan vinne 10.000 kroner til klassekassen, sier de.

200 skoleklasser

Dette i en konkurranse der 200 skoleklasser fra femte til syvende trinn deltar, og der det skal brukes klimavennlige matretter med fokus på lokale råvarer og sesongbasert produkter.

– Fra vår skole er det fire retter som skal være med i konkurransen. Dette skjer ved at elevene lager sine matretter på skolen. Selve oppskriften som de selv har funnet fram til, sendes sammen med utfyllende og detaljert fremgangsmåte inn til Miljøagentene, sier lærer Liss-Hege Lieng.

Klimavennlig

Som lærer forteller hun at elevene har vært gjennom undervisning med fokus på miljø og viktigheten av å ta vare på klima.

– I dag står verdens matproduksjon for en tredjedel av alle menneskeskapte klimagasser og mye av dette kommer av mat som vi ikke engang spiser. I Norge kaster vi over 40 kilo mat per person årlig, sier Lieng.

Dette ønsker miljøbevisste barn å gjøre noe med.

– Vi vet at barn synes det er gøy å lage mat. Matlaging er en artig og kreativ måte å takle klimaproblemene på. Det å lære barn å bli trygg på kjøkkenet er en god ferdighet å ha med seg inn i voksenlivet, og da er det bra at disse ferdighetene er basert på en bærekraftig fremtid, sier Andreas Hammer Holmefjord, prosjektleder i Klimakokkene.

Fokus på lokalmat

En av kriteriene i konkurransen er at maten skal være klimavennlig. Å velge lokalprodusert mat, er både sunt og reduserer utslipp.

– Vi alle trenger å spise mat, men å kunne redusere utslipp fra matproduksjonen vil bidra til å bekjempe klimaendringer. Barnas oppskrifter vil blir vurdert ut ifra hvor klimavennlig og næringsrik retten er, og hvor godt den smaker og ser ut, sier Holmefjord.

10 000 kroner

Han forteller at tre av finalistene kommer til å vinne 10.000 kroner hver til klassekassa.

– I finalen kommer profesjonelle kokker fra Coop til å gjenskape klassenes oppskrifter, som blir vurdert av jevnaldrende miljøagenter. Dette i en konkurranse der barna tar ledelsen på kjøkkenet for å lage Norges mest klimavennlige oppskrift, avslutter Holmefjord.

Om Klimakokkene:

· Klimakokkene arrangeres av Miljøagentene, i samarbeid med Coop.
· 1. november starter Klimakokkene for elever fra femte til syvende trinn med mat- og helsefag.
· Målet er å vise barn hvordan du enkelt kan arbeide med klimaproblematikken i hverdagen, samtidig som du har det gøy.
· Hver klasse kan velge opptil til to retter som de kan melde inn til konkurransen.
· Hvordan oppskriftene blir valgt ut, er opp til klassene selv. Finalistenes oppskrift skal bli gjenskapt av profesjonelle kokker fra Coop.
· Tre vinnere får 10.000 kroner til klassekassen og resten av finalistene får 2.000 kroner.

Powered by Labrador CMS