Lakseentusiast og tidligere Liverpool-proff kommer til Målselv:

LAKSEFISKE: Søndag kommer tidligere fotballproff Vegard Heggem til Målselv for å utfordre politikere om situasjonen i norske lakseelver. FOTO: Privat Foto: Privat/Aunan Lodge
LAKSEFISKE: Søndag kommer tidligere fotballproff Vegard Heggem til Målselv for å utfordre politikere om situasjonen i norske lakseelver. FOTO: Privat Foto: Privat/Aunan Lodge

Skal utfordre politikerne på lakseoppdrett

MÅLSELV: Organisasjonen Norske lakseelver inviterer til «laksefiskeduell» i Målselva. Der skal Troms-politikere teste fiskelykken og få ei oppdatering på statusen for villaksen.

Publisert Sist oppdatert

Etter en laksesesong med dystre tall i blant annet Målselvvassdraget, inviterer Vegard Heggem, prosjektleder i Norske lakseelver, til et villaksfaglig møte med debatt på Målselvfossen turistsenter.

– Utgangspunktet for debatten er det politikkområdet som har størst påvirkning på villaksen, nemlig oppdrettsnæringa, sier Heggem, og legger til:

– De skal få en oppdatering på genetikk og status for villaksen i Troms fra meg og Odd-Helge Utby i Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget. Odd-Helge vil også snakke om pukkellaksen.

Skal dokumenteres

Arrangementet er på grunn av koronarestriksjoner og plass ikke åpent for publikum, men det vil bli tatt bilder, lyd og video som skal publiseres i etterkant.

– Det er veldig knotete å arrangere sånne ting med publikum nå. Men vi skal sørge for at velgerne får vite hvilket standpunkt politikerne har rundt villaks og oppdrett, sier Heggem.

NINA bidrar

Morten Falkegård fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) bidrar med en presentasjon spesifikk for lakseelvene i Troms. Han har ikke anledning til å stille på søndag, men Vegard Heggem vil stå for gjennomgangen.

– Jeg og Morten er på vei til Alta nå, vi har et lignende møte der i morgen, så han lager en egen presentasjon som jeg tar med meg til møtet på søndag, forklarer Heggem.

Gener

Odd-Helge Utby i Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget (SUM) er som nevnt en av de som skal bidra med den faglige biten.

– Jeg skal snakke om genetikk, sett opp mot at vi har mye oppdrettslaks i villaksen i Målselva. Også skal jeg snakke litt om forvaltninga, sier han.

Forvaltning

Forvaltning er et tema mange har meninger om. Tidligere i sommer innførte SUM nye regler for fisket i Målselvvassdraget for å beskytte villaksbestanden, etter en sesong med dårlig oppgang av laks.

– Jeg ville ikke stilt opp på et sånt møte som dette hvis jeg ikke syntes det var viktig, sier Utby.

Om laksefestivalen i Divielva senere denne måneden, sier Utby dette:

– Jeg ser ikke på festivalen som noe belastning på bestanden. Det er færre fiskere og færre fisketimer enn et vanlig døgn gir mulighet til, så det er på en måte en vinn-vinn-situasjon.

Laksefisking

I tillegg til faglig oppdatering og debatt, skal de fire politikerne få prøve seg på laksefiske også.

– Det spørs nok om ikke Nils Ole har et fortrinn med hjemmebane her, men det er ikke alltid hjemmelaget vinner, så vi får se, sier Heggem.

De fire politikerne som stiller på møtet er for ordens skyld Nils-Ole Foshaug (AP), Ivar B. Prestbakmo (SP), Erlend Svardal Bøe (H) og Tom Vegar Kiil (SV).

Powered by Labrador CMS