84 KILO: Denne bjørnebinna ble skutt i Bardu mandag kveld. Binna veide 84 kilo og ble skutt etter tre timers intens jakt. Foto: Privat
84 KILO: Denne bjørnebinna ble skutt i Bardu mandag kveld. Binna veide 84 kilo og ble skutt etter tre timers intens jakt. Foto: Privat

Skjøt bjørnen på 60 meters hold – full klaff for jaktlaget da «alarmen» gikk mandag kveld

BARDU: Det tok bare tre timer fra et viltkamera avslørte bjørnen i Bardu ved 19-tiden mandag kveld til bamsen lå død i skogen. Jaktlaget som rykket ut med to løshunder hadde full klaff. I kveld fortsetter bjørnejakta.

Publisert Sist oppdatert

Det ble en effektiv jakt for skadefellingslaget mandag kveld. Flere viltkamera er plassert ut der det er funnet drept sau i Øvre Bardu. Det var da det ble gjort observasjon på ett av disse klokken 19 at den intense jakta startet.

Med to svært gode jämthunder fra Trøndelag ble bjørnen raskt lokalisert. Løshundene hadde både stålos og ganglos på bjørnen. Jaktlaget fikk justert posteringsrekken sin i takt med hundenes los, og i et område ved Skredbekken på Lunde fikk jegerne sin første gode sjanse på å felle bjørnen. Den sjansen tok de godt vare på. Bjørnen falt på 60 meters hold.

Omringet bjørnen

Skadefellingsleder i Statens naturoppsyn, John Ivar Larsen, forteller om en effektiv jakt. Etter at bjørnen var avslørt på viltkameraet i nærheten av et gårdsbruk i området ble jegerne postet ut rundt observasjonen. Da dette var gjort ble så hundene sendt inn i området.

– Det ble los ganske så umiddelbart. Så begynte bjørnen å bevege seg sørover, og vi fikk justert posteringsrekken i takt med høyden bjørnen beveget seg i, sier Larsen.

Skredbekken kommer et område ved Storfjellet og går ned mot Lunde i området ved Øvre Bardu kapell. Bjørnen ble skutt ved denne bekken – 320 meter over havet.

Bjørn på kloss hold

Bjørnen falt på første skudd. 60 meter er relativt kort hold. Da hadde de to hundene gjort en utmerket jobb med bamsen.

Larsen tør ikke si om bjørnen som er ei binne er den som i fjor herjet i området. Som kjent hadde denne binna to unger. Man antar at de to ungene i år er separert fra mor, og at disse kan være problembjørnene som herjer i både Bardu, Salangen og Lavangen. Men i tillegg til de tre – mener man at også en fjerde bjørn opererer i området. Det er ikke utenkelig at den som nå ble felt er denne fjerde bjørnen – ettersom vekta på binna er nokså lav.

– Det sendes inn DNA-prøver nå, og dette blir analysert ganske kjapt. Da tenker jeg vi har et svar på om dette er et kjent individ eller ikke, sier Larsen.

84 kilo

Binna som ble skutt veide 84 kilo. Voksne bjørnebinner veier mellom 60 og 200 kilo. Hannbjørner mellom 100 og 300.

Etter hva Nye Troms forstår skal det finnes DNA av den omtalte binna med to unger fra i fjor – slik at man kan slå fast om det er denne som nå er skutt.

12-13 jegere var i aksjon i går. Samtidig pågår det nå også bjørnejakt i Salangen og Lavangen der et annet skadefellingslag opererer. De to lagene samarbeider.

– Det er det interkommunale skadefellingslaget i Bardu og Salangen som jakter i Bardu, mens et lag fra Gratangen og Skånland jakter i Salangen og Lavangen, forteller Larsen.

Ikke samme bjørn

Nå venter jaktlagene på nye observasjoner fra viltkameraene som er plassert ut der det er funnet drept sau. Larsen sier at disse kameraene er svært viktige hjelpemidler i jakta.

Gode hjelpemidler er så utvilsomt også hundene. I tillegg til de to jämthundene har man også to båndhunder med i bjørnejakta i de tre kommunene. En labrador og en støver fra Nordland er på plass og tilgjengelig for begge jaktlag.

– Vi er godt skodd for øyeblikket. Bjørnejakt er krevende, også for hunder. En bjørn som «presses» vil oppsøke bratt og ulendt terreng for å riste av seg forfølgerne. Da kan det fort også oppstå skader på hundene. Søndag kveld hadde vi en slik situasjon der vi hadde los på en bjørn som oppsøkte brattbergene. Det var på andre siden av dalen der vi nå fikk felling, og jeg tror ikke det var samme bjørnen, sier Larsen.

Powered by Labrador CMS