SATTE DAGSORDEN: Landbruket trenger et løft, var konklusjonen til stortingskandidat for Troms Ap, Nils Foshaug (t.v.), partikollega Martin Ness og og bonde Jan Ottar Østring (t.h.) etter besøket på gården. Foto: Kristine Aarhaug
SATTE DAGSORDEN: Landbruket trenger et løft, var konklusjonen til stortingskandidat for Troms Ap, Nils Foshaug (t.v.), partikollega Martin Ness og og bonde Jan Ottar Østring (t.h.) etter besøket på gården. Foto: Kristine Aarhaug

Valgkampinnspurt for Nils med landbrukspolitikk på agendaen

KJERRESNES: Bare dager før vi går til valgurnene ønsket Nils Foshaug (Ap) å sette landbrukspolitikken til Arbeiderpartiet på dagsorden. Han inviterte til gårdsbesøk hos Jan Ottar Østring på Kjerresnes i Målselv.

Publisert Sist oppdatert

– For å ha levende distrikt, så må vi ha ei landbruksnæring det går an å leve av. Derfor vil vi gå inn for å tette inntektsgapet i landbruket dersom det blir regjeringsskifte, sa Foshaug.

Han ønsket også å få fram hvor viktig hver eneste gård er i det store bildet.

– For hvert årsverk i landbruket, genereres det to stillinger utenfor landbruket. De er kjernen i lokalsamfunn rundt om i hele landet, sa han.

Ønsker bedre finansieringsordninger

Med seg på besøket hadde Foshaug partikollega og leder for Senja Arbeiderparti, Martin Ness. De var begge klare på at landbruket må få bedre vilkår til innovasjon og utvikling, dersom alle skal nå klimamålene og ikke legge ned drifta når nye krav stilles til næringa.

– Vi må få i stand ei ordning der staten går inn med om så inntil 50 prosent av kostnaden til investeringer for å møte miljøkravene, sa Foshaug.

Han fikk støtte fra Jan Ottar Østring, som er nestleder i Troms Bondelag.

– Med det sentraliseringsspøkelset vi ser i landbruket, er det vanskelig for bønder i Nord-Norge å få lån i banken eller gjennom Innovasjon Norge. For det er ikke sånn at en million investert er en million du får igjen ved salg av gården, og da blir det for usikkert for de man søker lån fra, sa Østring.

Landbruk i nord

Og det er nettopp landbruket i Nord-Norge Foshaug er opptatt av å bevare.

– Vi har ikke de kjempestore gårdene som de har andre steder i landet. Vi har små og mellomstore, og noen få større. Vi bor i daler og langs kysten, det er ikke bare å utvide drifta når du må kjøre milevis for å hente fôr til dyrene, sa en engasjert Foshaug.

– Apropos veier, så er det jo ikke akkurat verken miljøvennlig eller trafikksikkert å frakte rundballer langs veiene vi har her, la Ness til.

Også her sa Østring seg veldig enig.

– Man kan jo tenke seg det selv, at man skal ha de store bilene på disse veiene. Alternativet er å gå over til mer kraftfôr, men det er ikke det vi ønsker når vi har så mye bra mat her. Og det er bedre dyrevelferd å la lammene gå i skogen sammen med mora enn å ha dem stående på kraftfôr gjennom hele sommeren, sa han.

Selvforsyning og økonomi

Foshaug var klar på at det viktigste for Arbeiderpartiet, og ham selv som 2. kandidat for fra Troms, er at landbruket skal være mulig å leve av.

– Vi må tette inntektsgapet, det er ikke gjort på ett år, men vi må starte. Og vi må legge til rette for miljøtiltakene. I tillegg må vi være tydelige på at vi skal ha levende landbruk i hele landet, ikke bare store produsenter i sør. Og vi må sikre selvforsyninga, for vi kan ikke gamble på at noen vil levere hit i en krise, sa han.

Han ønsker at det skal settes av midler til innovasjon og miljøtiltak utenom landbruksoppgjøret, og mener det bør finansieres gjennom blant annet bedre lånegarantiordninger og markedsregulering.

– I landbruksoppgjøret fikk bonden 10 øre per liter melk. To dager etter skrur butikkene opp prisen med to kroner, og skylder på bøndene. Det er helt hakke galt, sa Foshaug.

Powered by Labrador CMS