Fikk ikke has på grønnsaks-elgen i juli:

UTEN HELL: Viltnemnda ga i første omgang tillatelse til å felle ett ungdyr innen utgangen av juli. Siden jakta ikke ga resultater, vurderes det nå om den skal utvides til ut august. Illustrasjonsfoto: Terje Tverås
UTEN HELL: Viltnemnda ga i første omgang tillatelse til å felle ett ungdyr innen utgangen av juli. Siden jakta ikke ga resultater, vurderes det nå om den skal utvides til ut august. Illustrasjonsfoto: Terje Tverås

Viltnemnda anbefaler utvidelse for å skyte ett dyr

Grunneiere ved Grundnes fikk ikke felt elgen de fikk fellingstillatelse på i juli. Nå vurderer Målselv viltnemnd å la dem jakte på ett dyr ut august.

Publisert Sist oppdatert

Som Nye Troms skreiv om i forrige uke hadde grunneiere på Grundes fått skadefellingstillatelse for en konkret elg. Årsaken er at elgen beiter på nepe og kålrot og ødelegger fiberduken som skal hindre insekter i å angripe grønnsaker. Det var Tromspotet AS som søkte om den første fellingstillatelsen på vegne av grunneierne og foretakene som produserer grønnsaker på Grundnes i nedre del av Målselv. Fellingstillatelsen gikk ut 31. juli – men jakta ble resultatløs.

– Elgen ble ikke felt før utgangen av juli, bekrefter Jørn Larsen, leder av Målselv viltnemnd.

Ett dyr

Nemnda har fått en ny søknad om å få fortsette jakta.

– Jeg har sendt ut en elektronisk sak til medlemmene i viltnemnda, og har laget ei innstilling på å forlenge fellingstillatelsen ut august, sier han.

Anbefalinga er fortsatt for ett dyr.

– Det er etter samtale med grønnsaksbøndene og oppsitterne at vi landet på at det er ett individ som står for problematikken. Det var flere dyr som har vært og gjort skade på avlingene, men etter at det ble gjort en del andre tiltak så ser det ut som at det er én igjen. Vi har indikasjoner på hvordan den ser ut, forklarer Larsen.
Blant tiltakene er bruk av lydkanon.

Mange hensyn

Som nestleder Tor Eriksen sa til Nye Troms i forrige uke, har viltnemnda vært reservert for å gi fellingstillatelsen. Jegerne fikk ikke felle elgen uten å ha fått godkjenning av nemnda, mens de hadde den i skuddsikte. Selv om anbefalinga er å utvide tillatelsen, er det fortsatt med klare instruksjoner.

– Det er klart at på denne årstida og slik som det er nå, så skal det skal være god dokumentasjon om hvilket dyr som kan tas ut og hvilken skade den kan forvolde for at en fellingstillatelse kan gis. Det står tydelig i norsk lov, understreker lederen av viltnemnda.

Snarlig avgjørelse

De har også vært bekymret for andre dyr i område om det skulle jaktes der.

– Vi har vært litt bekymra, spesielt fordi ku med årsunge har vært til stede. Men den har heldigvis trukket seg unna dette området, forklarer Larsen.

Siden det fortsatt er ferietid kommer ikke viltnemda til å møtes fysisk på kommunehuset for å ta den ekstraordinære avgjørelsen i denne saken. De foretar den via elektroniske hjelpemidler.

– Vi tar dette elektronisk, så regner med avklaring i morgen, tirdag, sier han mandag.

Powered by Labrador CMS