MISTET TI: Kjellaug Sørgård sammen mistet ti villsauer i det som sannsynligvis var et bjørneangrep. Foto: Privat
MISTET TI: Kjellaug Sørgård sammen mistet ti villsauer i det som sannsynligvis var et bjørneangrep. Foto: Privat

10 sauer trolig drept av bjørn

MÅLSELV: Ti villsauer ble drept i det som sannsynligvis var et bjørneangrep i Dividalen. Saueeieren frykter at flere bjørner var involvert i angrepet.

Publisert Sist oppdatert

Ti sauer ble onsdag drept i det som høyst sannsynlig er et bjørneangrep i Dividalen. Sauebonde Kjellaug Sørgård forteller at angrepet skjedde på dagtid, og startet noen få hundre meter fra gården.

– De var på utmarka litt utenfor gjerdet. Jeg pleier å ta dem innenfor et strømgjerde på natta, så angrepet må ha skjedd på dagen, forteller hun.

Binne med unger?

Hun frykter at flere bjørner kan ha stått bak bjørneangrepet. Sauene hennes er av rasen villsau, som har langt større hurtighet enn vanlig sau.

– Det skal være vanskelig for én bjørn å ta ti villsauer på et så lite område. Det vi frykter er at det er ei binne med to unger. Det er skummelt å tenke på hvis det er slik at to nye bjørner er blitt opplært til å angripe husdyr. Det kan bli tungt for framtida, sier hun.

Kontaktperson for Målselv og Bardu i Statens Naturoppsyn, Trond Erik Markussen, har vært og dokumentert på stedet. Han bekrefter at det mest sannsynlig dreier seg om et bjørneangrep ut ifra skader på dyrene.

– Ut fra måten skadene har skjedd og dyrene er utspist på, så er dette typisk bjørn. Jeg har også fått det bekreftet fra kollegaer som har sett bildene at det er snakk om et bjørneangrep, sier Markussen.

Han vil ikke slå fast at det er snakk om flere bjørner, men sier at det er funn som kan tyde på det.

– Det blir litt spekulasjoner, men en ser at det er flere tannmerker med forholdsvis liten tannavstand. Dessuten er det flere dyr som er tatt på et veldig begrenset område, men det er ikke noe som kan sies med sikkerhet, sier Markussen.

– Skadefelling ikke aktuelt

Videre undersøkelser vi skje i henhold til standard rutiner i forbindelse med rovviltobervasjoner.

– Det ble funnet noe hår på stedet, og jeg har samlet noen skittprøver. De vil bli undersøkt i henhold til vanlige rutiner for å finne DNA. Jeg har ikke fått beskjed om at de skal hurtigundersøkes. Vi har diskutert å sette opp et rovviltkamera på stedet, men da jeg var der i helga var det nesten ingenting igjen av kadavrene, forklarer Markussen.

Saueier Kjellaug Sørgård håper nå at fylkesmannen vil bidra med midler til å bygge et skikkelig yttergjerde. Rådgiver hos Fylkesmannens miljøvernavdeling, Andreas Vikan Røsæg, forteller at det ikke er aktuelt å skadefelle bjørnen, men at de er i dialog med saueeieren for sikringstiltak.

– Å ta ut bjørnen ville vært veldig krevende i det terrenget når en ikke aner hvor den er. Det er ikke noe vi tar initiativ til, og ikke noe som diskuteres. Det vi ser på mulighetene til å få satt opp et gjerde. Der er det aktuelt med tilskudd til sauebonden, sier Røsæg.

I juni måtte en elg avlives etter å ha blitt angrepet av bjørn på Alapmoen. Senere på sommeren fikk tre fiskere nærkontakt med en bjørn nær Målselva i Øverbygd. Dette er imidlertid første gang i år at bjørn angriper husdyr i Indre Troms.

Powered by Labrador CMS