LÆRTE Å SØKE: Søkestand og skredsøker er nødvendig dersom man har tenkt seg på topptur om vinteren. Her lærte elevene å søke. Foto: Privat
LÆRTE Å SØKE: Søkestand og skredsøker er nødvendig dersom man har tenkt seg på topptur om vinteren. Her lærte elevene å søke. Foto: Privat

4. og 5. trinn på snøskredskurs

BARDU: Den skal krøkes tidlig, som god fjellvandrer skal bli. Det fikk denne gjengen erfare da de lærte hvordan man unngår å bli tatt av skred i fjellet.

Publisert Sist oppdatert

Vinteren i år har vært preget av den ene skredulykken etter den andre. Så langt har ti personer måtte bøte med livet, viser statistikk fra NGI. Det er sju mer enn året før. Mange av ulykkene har funnet sted i Troms. Nå har en gjeng ni- og tiåringer fått lære mer om hva skred er og hvordan de skal takle en eventuell ulykke.

- Her vi bor må vi være obs på at skredulykker kan skje, sier lærer Tonje Midttun ved Øvre Bardu skole.

Onsdag i forrige uke fikk de tolv elever besøk av Morten Hanstad, som blant annet har erfaring fra NVE, Forsvaret og Bardu Røde Kors for å lære dem mer om skredvett og hvordan de kan gjøre trygge valg når de ferdes i vinterterreng.

Aktiv og engasjert

De tolv elevene beskrives som en aktiv gjeng som så å si har bodd i Steilia alpinsenter i vinter. Initiativet til skreddagen er det foreldrene som står for, med tanke på alle ungdommene som er tatt i skred den siste tiden.

- Elevene var veldig engasjerte. Vi snakka litt om hvilke typer snø som finnes. De lærte at sukkersnø og skare er de typene snø som er farlig i skredsammenheng, sier Midttun.

Søkestand og skredsøker er nødvendig dersom man har tenkt seg på topptur om vinteren. Her lærte elevene å søke.

Det ble deretter diskutert hvor det er trygt å ferdes og hva man skal gjøre dersom man ble vitne til et skred. Eleven fikk prøve seg med søkestang og skredsøker på en skattejakt.

- Små sekker ble gravd ned. Elevene søkte så etter disse, forteller læreren.

Mange av familiene har hytter og mye av tiden ble brukt til å snakke om påska.

- Vi pratet om hva som kunne skje dersom de akte og kom i kontakt med et skred. Er man fire personer sammen, og en blir tatt av skred, lærte de at den ene kunne springe etter en voksen mens de to andre skulle lete på overflaten. For ofte havner man der når man blir tatt, sier Midttun.

Har sett skred

Læreren forteller at ungene synes kurset både var artig og spennende.

- De fleste har allerede sett skred gå i områder hvor det er veldig bratt. De har også fått med seg at de mange alvorlige ulykkene som har skjedd i det siste. Noen har fedre som er med i Røde Kors, og som deltok i redningsaksjonen i Tamokdalen, sier Midttun.

Kunnskapen elevene har fått i løpet av kurset, skal senere brukes videre i undervisningen.

-Vi skal jobbe videre med ulike undervisningsopplegg i klasserommet.

-Etter kurset lurte vi på om noen av elevene ble skremt fra å gå tur i fjellet, etter all informasjonen de fikk. Det måtte vi poengtere at det ikke måtte være, og det er de heller ikke, sier Midttun.

Powered by Labrador CMS