SPENTE: Gjengen fra Fagerlidal skole var alle spente på om bjørnene ble å like blåbærene de fikk servert. Foto: Marius Mikalsen
SPENTE: Gjengen fra Fagerlidal skole var alle spente på om bjørnene ble å like blåbærene de fikk servert. Foto: Marius Mikalsen

7.klassingene fikk være med å klargjøre blåbær til bjørnene

SALANGSDALEN: For å vise at det gode miljøet i klassen blir satt pris på, har en av foreldrene arrangert besøkstur til Rovdyrsenteret og Polar Park under årets blåbærfest.

Publisert Sist oppdatert

– Det jeg husker best er at bjørnen kan springe i opp til 60 kilometer i timen og at de i Norge ikke har drept mennesker på 100 år, så den er ikke så farlig, sier 7. klassingen Iril Aurora.

Sammen med flere fra klassen sin på Fagerlidal skole, har de i privat regi besøkt Polar Park og Rovdyrsenteret i Bardu under årets blåbærfest som ble arrangert den andre helga i september. Her fikk alle som deltok bli bedre kjent med bjørnene, i tillegg til å lære om blåbær og hvorfor den er så viktig for bjørnen.

– Jeg husker best at bjørnen kan spise 90 liter blåbær i døgnet, sier Brede fra klassen.

LÆRERIKT: Amalie Marie (t.v.), Brede og Iril Aurora går alle i 7. klasse på Fagerlidal skole og fikk lørdag lære om blåbær og hvorfor den er så viktig for bjørnene. Her er de å ser på brunbjørnen Pepper (i bakgrunnen).

Spent gjeng

Sammen med Amalie Marie og de andre fra klassen har de fått sett den nye animasjonsfilmen som forteller om brunbjørn i Norge, vært på foredrag om blåbær og vært med å klargjøre bærene til bjørnene.

Nå venter de på servering av blåbærene og klassekameratene er spente på om bjørnene blir å like dem. Selv liker de mange forskjellige typer bær og Amalie Marie forteller at hun bruker å være med å plukke bær. Nå som hun har lært at bjørnen er veldig glad i blåbær, kan det hende hun blir å holde utkikk etter bjørn neste gang hun er på bærplukking.

DELTOK: Før blåbærene ble servert bjørnene, hjalp 7. klassingene til med å mose bærene i en kjele.

Prissatt barna

Det er ikke en tilfeldighet at 7. klassingene fra Fagerlidal skole deltok under helgas arrangement. May-Tove, en av foreldrene i klassen, ønsket å finne på noe for å vise at hun setter pris på ungene. Da tok hun kontakt med rovdyrsenteret og parken og fikk avtalt et besøk.

– Ungene er så flinke og omsorgsfulle i denne klassen at jeg fikk lyst til å finne på noe, sier hun og legger til at hun selv har hatt det kjempeartig så langt og skryter av arrangørene som lot dem delta.

FORNØYDE: Både arrangører, foreldre og elever var fornøyde etter endt blåbærfest. Her er hele gjengen samlet.

Polar Park sin daglige leder, Stig Sletten, mener forespørselen fra May-Tove varmet.

– Vi kunne ikke si nei til dette, sier Sletten.

Vel fortjent

Også daglig leder for Rovdyrsenteret, Christina Martin, syntes det var en hyggelig forespørsel og en fin gjeng som kom på besøk.

– Det vistes at det var en tett og omsorgsfull gjeng med engasjerte elever og foreldre, sier hun.

Martin skryter av moren som tok initiativet.

– Det står det respekt i, sier senterlederen.

May-Tove syntes klassen fortjente det, og understreker at dette gjelder hele klassen, selv om det bare var en del som kunne bli med denne dagen.

– Dette er unger det kommer til å bli folk av, sier May-Tove.

BLÅBÆR: Her blir måltidet servert.

Delte kunnskap

Arrangementet er et samarbeid mellom Rovdyrsenteret og Polar Park. Med seg på laget har de forsker Paul Eric Aspholm fra NIBIO Svanhovd. Det er han som holdt foredrag om blåbær og sammenhengen med bjørnen.

– Blåbær er den viktigste matkilden til bjørnen, sier Aspholm og forklarer til gjengen fra Fagerlidal skole om hvordan sukkeret blir omgjort til fett som bjørnen trenger før den går i hi.

Han deler sine kunnskaper om næringsinnhold, at blåbærplanten har en levealder på flere tiår og at fettlageret som binnene bygger opp blir brukt til å fø ungene når de bli født i hiet rundt nyttår. Aspholm forklarte også hvorfor bjørnen er viktig for blåbærene.

– Bjørnen sprer frøene til bærene. Frøene må spises og spres gjennom avføring. Man kan lukte på avføringa til bjørnen at den har spist blåbær, sier Paul Eric Aspholm og spør om noen i gruppa har luktet på en bjørnebæsj.

«Æsj!» svarer gjengen fra Fagerlidal.

BLÅBÆR: Gjengen fra Fagerlidal skole fikk smake på blåbær under foredraget til forsker Paul Eric Aspholm (Stående).

Powered by Labrador CMS