Kan ha funnet skipsvrak etter 60 år – hadde mannskap fra Balsfjord

Vraket av Tromsø-båten Nysjø kan være funnet. 

Publisert

Det var Nordlys som først omtalte saken. 

Nysjø sank i 1964 etter å ha kollidert med et østtysk skip. Dagen etter kollisjonen ble det funnet vrakrester og en livbøye med navnet Nysjø. 

Fire av mannskapet på Nysjø var fra Balsfjord. 

Ifølge Nordlys er det tråleren Langøy, med base på Sortland, som kan ha kommet på sporet av Nysjø. Skipper på Langøy, Chris Fredheim, forteller til Nordlys at Langøy drev med tråling etter torsk på Hjelmsøybanken. Etter å ha svingt litt vekk, satte de seg fast i bunnen. 

Han forteller videre at han så det hang noe fast på trålen da de endelig kom seg løs, men at dette falt i havet før de klarte å få det om bord i båten. 

Men mannskapet på Langøy klarte likevel å berge noe. Blant annet det som skal være en dekksdagbok som de mener kan stamme fra vraket av Nysjø. Fredheim opplyser til Nordlys at han ikke turte å røre det de fant. Han håper det skal være mulig å berge noe historie fra funnet. 

– Kanskje en analyse kan bekrefte om det er fra Nysjø. Jeg har en følelse at det stammer derfra, sier han til avisen. 

Boka er nå frosset ned, etter råd fra Tromsø Museum og Statsarkivet. Dette for at boka skal bli best mulig tatt vare på. 

Ifølge Nordlys har ikke Kystverket noe vraksted for den forliste Tromsø-båten. 

Fredheim forteller Nordlys at han googlet området de satte seg fast og at det var slik historien om Nysjø dukket opp. Han fant også et gammelt bilde og det var objekter bak på båten han dro kjensel på. 

– Det lignet veldig på det jeg så falle i vannet, opplyser han. 

Det øvrige mannskapet på Nysjø kom fra Tromsø, Lyngen og Honningsvåg. Nysjø hadde et mannskap på 14 da den sank. 

Powered by Labrador CMS