STORE ØDELEGGELSER: Ekstremværet «Ylva» etterlot seg store skader flere steder i Troms. Dette bildet viser skade på skog i Salangsdalen, tatt under ei av Troms krafts helikopterbefaringer. Foto: Troms Kraft
STORE ØDELEGGELSER: Ekstremværet «Ylva» etterlot seg store skader flere steder i Troms. Dette bildet viser skade på skog i Salangsdalen, tatt under ei av Troms krafts helikopterbefaringer. Foto: Troms Kraft

Advarer mot opprydding av stormfelt skog

MÅLSELV: Flere steder i kommunen har «Ylva» satt sine spor. Skogbruksleder i kommunen, Frode Løwø, advarer nå folk mot å rydde opp skada skog selv.

Publisert Sist oppdatert

I etterkant av ekstremværet «Ylva»s herjing i Målselv, har skogbrukslederen vært rundt omkring på befaring i kommunen. Han forteller at enkelte steder har stormen etterlatt seg mye ødelagt skog.

– I enkelte områder er det ganske omfattende ødeleggelser. De områdene som ser ut til å være hardest rammet, er ved Målselvfossen, Grøtte og Elverum gård. Jeg har også fått høre at det er en del ødeleggelser ved Rostavatnet, sier Løwø.

Han sier at mange sikkert tenker at de kan rydde opp stormfelt skog selv, men dette vil han på det sterkeste advare mot.

– Mange trær har falt over ende, og noen har ikke knekt helt av rota. Det er når uerfarne personer begynner å hogge ned disse, at det blir farlig. Røttene på disse trærne kan ligge i spenn, og når man begynner å kappe på dette, vet man ikke hvilken vei kreftene kommer. Vi kaller det gjerne for ei rottefelle, og jeg vil på det sterkeste fraråde folk fra å begi seg ut på dette selv, sier Løwø.

Les også: Stormkastene la 200 mål furuskog flat

Han forteller at det relativt ofte forekommer dødsulykker i Norge som følge av at uerfarne «bare skal hugge ned treet i hagen».

– Jeg har ikke noen sikre tall på dette. Men at vi har ett dødsfall i landet per år som følge av dette, tror jeg vi kan si, sier han.

Arbeid for profesjonelle

Han forteller at selv profesjonelle bør rydde slik skog med maskiner.

– Selv de som kan dette, benytter seg helst av hogstmaskiner, fordi det er så store krefter i sving. Derfor anbefaler vi folk å ta kontakt med profesjonelle og ikke engang vurdere å gjøre det selv. Stormfelling er nesten et eget fag innen skogbruk, og det er nettopp fordi det er såpass vanskelig. Om treet har knekt helt av rota, er det ikke farlig. Men det er ikke sikkert alle vet at om røttene til et tre ligger i spenn, kan det være livsfarlig å begynne å hugge på det, sier han.

Løwø sier at de ennå ikke har fått kartlagt hvor store ødeleggelser Ylva påførte skogen, men det er normalt at skog faller når det er sterk vind.

– Når det er kraftig vind, er det egentlig veldig vanlig at trær går over ende. Men det må ha vært ei stund sia stormen var så kraftig som det den var nå, sier han.

Ekstremværet «Ylva» etterlot seg store skader flere steder i Troms. Dette bildet viser skade på skog i Salangsdalen, tatt under ei av Troms krafts helikopterbefaringer.

– Meld skade

Fredag sendte også Allskog ut pressemelding, hvor de kom med det samme budskapet som Løwø. I pressemeldinga maner de til forsiktighet i områder hvor mye skog har blåst ned.

«Allskog vil på det sterkeste fraråde folk å bevege seg i områder hvor det er blåst ned mye skog. Det er forbundet med stor fare å gjøre dette med tanke på at trær kan stå i spenn, fare for rotvelt med mer. Rydding av stormfelt skog er et arbeid som bør gjøres av profesjonelle», skriver de i pressemeldinga.

Videre oppfordrer de skogeiere som har skader på sin skog, til å melde fra om forholdene.

– Vi har fått rapporter om skogskader, men det er ennå for tidlig å si noe om omfanget. Våre entreprenører har kompetanse på vindfallopprydding. For de som har skogforsikring, må skade også meldes inn til Skogbrand så snart som mulig.

Powered by Labrador CMS