NASJONAL AKSJON: 5.-8. april får folk i Balsfjord mulighet til å støtte Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2019. Foto: Privat
NASJONAL AKSJON: 5.-8. april får folk i Balsfjord mulighet til å støtte Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2019. Foto: Privat

Aksjonerer for bedre vann

BALSFJORD: Rent vann er ingen selvfølge – men det burde det være, mener konfirmantene i Balsfjord. De samler inn penger til Kirkens Nødhjelps fasteaksjon.

Publisert Sist oppdatert

Dersom det ringer eller banker på døra di i helga, må du svare. For det kan være en av de 39 engasjerte konfirmantene i Balsfjord på den andre siden.

- Det har blitt en årlig tradisjon at konfirmantene samler inn penger til Kirkens nødhjelp, forteller kirkeverge På Thomas Berg i Balsfjord.

Lørdag var konfirmantene samlet til temadag på Tennes bygdehus, hvor regionkontakt Kjersti Kvammen i Kirkens Nødhjelp i Troms og Finnmark var til stede. Hun informerte ungdommene om arbeidet organisasjonen gjør. Berg forteller at tilgang til vann er noe som engasjerer de unge.

- Samlingen vi hadde var veldig positiv. «Vi har det veldig godt her», var det mange som sa. Vi ser på vann som en selvfølge og bruker mange liter hver dag. Det er vanskelig å tenke oss hvordan det vil være uten. I andre land er forskjellene mye større, sier han.

Dreper flere enn krig

Det siste året har Kirkens Nødhjelp gitt rent vann til de klimafordrevne i Somalia, og til mange som har mistet hjemmene sine i flom i Niger. Akkurat nå bidrar de med vann og sanitær til de som har blitt påvirket av flommen i Malawi.

- Ungdommene er motiverte og flere har begynt å samle inn allerede, sier Berg.

I år handler temaet for fasteaksjonen om nettopp Kirkens Nødhjelps arbeid med vann og sanitær i utsatte områder omkring i verden. Konfirmantene har lært om at rent vann er en menneskerett, og at urent vann dreper flere mennesker enn krig. Berg trekker paralleller til klimastreiken som mange unge rundt i landet har sluttet seg til, og det engasjementet som oppstod i kjølvannet av dette.

5.-8. april får folk i Balsfjord mulighet til å støtte Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 2019.

- Jeg synes ungdom i dag er mer engasjert enn det vi var på min tid. De har et øye for verden og kloden vi bor på, og det synes jeg er veldig bra. Denne aksjonen går hånd i hånd med dette. Aksjonen de jobber med nå, går også «hånd i hånd» med klimaaksjonen. De er engasjerte, sier Berg.

5-8 april får folk i Balsfjord mulighet til å støtte fasteaksjonen. Da besøker konfirmanter flest mulig av kommunens husstander for å samle inn penger til Kirkens Nødhjelps arbeid. Det vil samles inn penger på blant annet Laksvatn, Nordkjosbotn, Storsteinnes og i Malangen.

- Ta i mor bøssebærerne

I en kronikk skriver biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme om viktigheten av å bry oss om de som rammes av naturkatastrofer, om de som frykter fra krig og konflikt, fattigdom og sult.

«For vel så mye som menneskers handlinger, er det mangelen på handling som skaper vår verdens urettferdighet og nød. Halve jordas befolkning bor i områder som er utsatt for vannmangel. Og klimaendringene gjør vondt verre», skriver han og oppfordrer samtidig folk til å ta vel i mot bøssebærerne som kommer på døra snart.

Powered by Labrador CMS