23 UNGE OKSER BLE FELT: Unge hanndyr var det stort uttak av under elgjakta i Balsfjord i 2020. Kun en gang har det blitt felte like mange unge elgokser i balsfjordskogen. Foto: Leif A. Stensland (arkiv)
23 UNGE OKSER BLE FELT: Unge hanndyr var det stort uttak av under elgjakta i Balsfjord i 2020. Kun en gang har det blitt felte like mange unge elgokser i balsfjordskogen. Foto: Leif A. Stensland (arkiv)

Aldri før har det blitt felt flere elg i Balsfjord

BALSFJORD: Aldri før har det blitt felt flere elg i Balsfjord enn hva tilfelle var under høstens jakt på skogen konge. Totalt ble 119 felt av ei kvote på 139 dyr.

Publisert Sist oppdatert

– Vi økte tildelingen fra året før og med en fellingsprosent på 85,6 viser dette at vi ligger riktig i forhold til forvaltningen av elgstammen i Balsfjord, sier Magne Haugstad.

Mye elg

Rådgiveren på miljø, skog og vilt i Balsfjord kommune påpeker samtidig at dette kan endre seg fort, og legger til at man i enkelte områder allerede ser ei fortetting av elg.

– Ut fra det vi har fått tilbakemeldinger av registrerte elg etter jakta ble avsluttet må vi nok ligge på en minst like stor tildeling under elgjakta kommende høst, sier Haugstad.

Felte påskutt dyr

Han forteller om innmelding av to dyr som ble påskutt under jakta, der den ene ble funnet og felt av et annet jaktlag.

– Det var ei elgku som ble påskutt, som ikke ble funnet. Ei annen ku som ble felt viste seg å være påskutt og måtte kastes, men dette viste seg å ikke være den kua som ble påskutt og som ettersøksringen foretok søk etter, sier Haugstad.

Med ei uttelling på 119 av 139 tildelte dyr mener rådgiver i Balsfjord kommune, Magne Haugstad, at man har god kontroll på forvaltningen av elgstammen i Balsfjord.

Tidlig ferdig

Han legger til at de aller fleste av kommunens 19 elgvald tok ut sin kvote, og mange av disse tidlig under jakta.

– I Malangen driftplanområde og i Lakselvdalen var man derimot ikke i nærheten av å ta ut kvota, forteller Magne Haugstad.

Med 119 felte dyr under jakta er dette to flere enn i 2018 da det ble felt 117 dyr i Balsfjord, og tre flere enn i 2017. 2019 derimot ble det et litt magrere utbytte på jegerne i Balsfjord med 106 dyr, det samme som i 2016.

Ti flere kalver

Ei økning med 13 dyr fra året skyldes mye godt at det ble skutt ti flere kalver under høstens jakt kontra jakta i 2019. Oversikten viser at det totalt ble felt 43 kalver i Balsfjord. Av disse var 25 hannkalver, som er to flere enn det noen gang tidligere har vært felt i en jaktsesong. Felte hunnkalver var på 18, ei økning med 6 fra året før, men fem færre enn i 2017 da det ble felt 23 hunnkalver.

Resultatet av elgjakta 2020 viser at det i Balsfjord ble skutt totalt 43 kalver. Dette er 10 flere enn året før og av disse var 25 hannkalver, et antall som er to flere enn det noen gang før har vært i en og samme jaktsesong.

Lite unge kuer og mange unge okser

Mye tyder på at det var lite med hunnkalver i balsfjordskogen i 2019, for også uttaket av halvannen år gamle kuer i 2020 er det laveste siden 2017, med ni felte dyr og fire færre enn i 2019.

Halvannet års gamle okser var det derimot stort uttak av under sist jakt. 23 i antallet er tangering av uttaket som ble gjort i 2017 og fire flere enn i 2019. Uttaket av eldre dyr, både okser og kuer i 2020 lå på snittet de siste fem årene, med henholdsvis 29 eldre hanner og 15 eldre hunner.

Powered by Labrador CMS