NYE RÅD: Statsminister Erna Solberg (H) holder pressekonferanse om koronasituasjonen i Marmorhallen i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NYE RÅD: Statsminister Erna Solberg (H) holder pressekonferanse om koronasituasjonen i Marmorhallen i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Alle grønne land blir gule – unødvendige reiser til utlandet må unngås

Alle grønne land blir nå gule. Det vil ikke være karanteneplikt for gule land, men alle unødvendige reiser til utlandet bør unngås.

Publisert Sist oppdatert

– Så lenge vi har anbefalingen om å unngå unødvendige reiser, vil vi bare ha røde og gule land, påpeker statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse onsdag.

Røde land med forhøyet smitte vil fortsatt være røde. Her er det fortsatt karanteneplikt.

Fem nye land røde

Island, Kypros, Malta, Nederland og Polen er nå røde land. Også Færøyene og noen regioner i Sverige og Danmark er nå røde, opplyser Utenriksdepartementet. I Sverige gjelder dette Östergötland, Örebro, Blekinge, Värmland, Uppsala og Dalarna. I Danmark gjelder det Sjælland (unntatt hovedstadsområdet) og Midt-Jylland. Alle regionene har passert smittetilfeller på 20 per 100.000 innbyggere de to siste ukene.

Endringen gjelder fra 15. august. Karanteneplikten for innreise fra disse områdene inntreffer midnatt natt til lørdag.

Det vil ikke være karanteneplikt for landene som blir gule.

Etablerer koronastasjoner

De som kommer til Norge fra gule og røde land, får tilbud om å teste seg gratis. Det etableres testsentre på utvalgte flyplasser, grenseoverganger og havner.

– Staten dekker kostnadene knyttet til etablering og drift av disse testsentrene, fastslår helseminister Bent Høie.

All helsehjelp i Norge er som hovedregel basert på frivillighet. Testing ved ankomst vil dermed være frivillig.

Det anslås at det kan være aktuelt med rundt 14 slike testsentre i første omgang. Blant kommunene som har takket ja til å være med på dette er: Oslo, Stjørdal, Sola, Eidskog, Marker, Larvik, Bamble, Bodø, Sandefjord, Ullensaker og Sør-Varanger.

For å få fortgang i opprettelsen skal de kommunale legevaktene få ekstra bevilgninger til dette. Regjeringen påpeker at helsepersonell fra skolehelsetjenesten og helsestasjoner ikke skal omdisponeres til testsentrene, men andre medhjelpere kan brukes.

Smittesporing

En ny nasjonal enhet for smitteoppsporing skal bistå kommunene i smittebegrensningsarbeidet.

– De skal støtte kommunene ved utbrudd, håndtere smitteoppsporing av utenlandske statsborgere og utføre smittesporing på tvers av kommuner, sa statsminister Erna Solberg (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Enheten opprettes etter at det den siste tiden igjen har blitt rapportert om økt koronasmitte i samfunnet og flere lokale smitteutbrudd.

Det nasjonale teamet er blant flere tiltak som ble kunngjort på pressekonferansen. Målet er å slå ned på lokale utbrudd og hindre at de blir nasjonale.

– Lokale smitteutbrudd er håndterbare når de oppdages raskt, når man får sporet opp alle nærkontaktene og de involverte settes i karantene og isolasjon, understreket statsministeren.

Endrer karanteneregler

Alle som har vært nærkontakt med personer med koronasmitte, må igjen i ti dagers karantene, varsler regjeringen.

– Alle kan spre smitte, uten å vite det og uten å ville det, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

Der ble det varslet en rekke innstramminger.

Bakgrunnen er en kraftig økning i tallet på registrerte smittetilfeller den siste uka. I uke 31 ble det meldt 357 smittede, mot 199 uka før.

Powered by Labrador CMS