SKAL DELTA PÅ FEIRINGA: Britiske prins Harry kommer til Bardufoss på torsdag for å feire Clockworks 50-årsjubileum. Foto: Heathcliff O'Malley/Pool Photo via AP/NTB Scanpix
SKAL DELTA PÅ FEIRINGA: Britiske prins Harry kommer til Bardufoss på torsdag for å feire Clockworks 50-årsjubileum. Foto: Heathcliff O'Malley/Pool Photo via AP/NTB Scanpix

Alt klart for jubileumsfeiring og prinsebesøk

MÅLSELV: Alt er klart for feiringa av Clockworks 50 år på Bardufoss. På torsdag kommer prins Harry på besøk – men bare til Bardufoss leir.

Publisert Sist oppdatert

I år er det 50 år sia det britiske helikopterdetasjementet Clockwork begynte å trene på Bardufoss, og torsdag denne uka skal det feires. Feiringa begynner på formiddagen, hvor VIP-gjester får ei omvisning på Clockwork og får vite litt om historia til helikopterdetasjementet. Blant gjestene er britiske prins Harry, som kommer som captain general. Den tida han er her skal han tilbringe innafor gjerdet til Bardufoss leir, og det vil derfor ikke være mulig for sivilbefolkninga å få et glimt av prinsen. Ande VIP-gjester er øverste sjef for Command Helicopters i England, Sjef Luftforsvaret Tonje Skinnarland, sjef Forsvarsstaben Erik Gustavson, sjef FOH Rune Jakobsen og Sjef Hæren Odin Johannessen, samt den britiske ambassadøren i Norge. Omvisninga blir å foregå fram til den britiske ambassadøren skal overrekke et Sea King-helikopter på sokkel til 139 luftving litt utpå ettermiddagen.

at

– De gir oss dette Sea King-helikopteret som et synlig bevis på at de er fornøyd med samarbeidet på Bardufoss, sier stabsoffiser 139 luftving, major Fred Eilers.

Kransnedleggelse

Overrekkelsen er åpen for alle ansatte i leiren, og musikanter fra Forsvarets musikkorps spiller i gang den åpne delen av feiringa. Etter overrekkelsen skal det også legges ned kranser ved de to minnesmerkene for briter og nordmenn som falt i aprildagene i 1940. Jubileet avsluttes med middag på kvelden. Etter lang tids planlegging, ser Eilers fram til torsdagens feiring.

– Dette blir kjempegøy. Det er stas, sier han.

Sea King-helikopteret er plassert på sokkel ved inngangen til Luftforsvaret, og på torsdag skal den offisielt overrekkes under 50-årsjubileet til Clockwork. ARKIVFOTO

Sjefssersjant ved 139 luftving, Odd-Helga Wang, ser også fram til det store jubileet. Clockwork har vært på Bardufoss i to tredjedeler av luftforsvaret sin historie, og har blitt en viktig del av historia og kulturen i området. Med årene har Indre Troms blitt et viktig sted for vintertrening, og snart vil det bli en større kraftsamling av alliert trening her på innlandet. Nedleggelsen av alliert treningssenter i Åsegarden leir i Harstad fører til at aktivitetene legges til Indre Troms. Wang viser til at området vårt er et godt sted for alliert trening på grunn av nærheta til flyplassen, til havna i Sørreisa for å få utstyr, nærhet til to store skytefelt og tøffere vinterklima enn Harstad. Britene har med andre ord gjort riktig valg ved å etablere seg på Bardufoss.

– De har skjønt det, engelskmennene, sier Wang.

Powered by Labrador CMS