HELT KLARE: Hovedkomiteens leder Ulf Boger og arrangørene bak NM i leirdue, leirduesti og elgskyting på Bardufoss er klare til første skudd lørdag formiddag. Foto: Ivar Løvland
HELT KLARE: Hovedkomiteens leder Ulf Boger og arrangørene bak NM i leirdue, leirduesti og elgskyting på Bardufoss er klare til første skudd lørdag formiddag. Foto: Ivar Løvland

Alt klart for travle NM-dager på Bardufoss

MÅLSELV: Målselv jeger- og fiskerforening og deres rundt 30 funksjonærer er klare for åtte travle NM-dager på Bardufoss. Lørdag smeller de første hagleskuddene.

Publisert Sist oppdatert

Totalt er rundt 450 skyttere klare for mesterskapet på banen til Målselv jeger- og fiskerforening like ved Sentralskytebanen på Bardufoss. Der skal det konkurreres i tre disipliner. I to av dem deles det ut kongepokal. Det skjer i jegertrap og elgskyting. Det er bare i leirduesti at vinneren blir sendt hjem uten Hans Majestet Kongens Pokal i kofferten.

Vel 30 funksjonærer er klare for å ta imot tilreisende fra hele landet. Arrangørene håpet på opp mot 1.000 deltakere, og med knapt halvparten kuttet de ned to dager på et mesterskap som opprinnelig skulle ha vart i ti dager.

– Vi er bra med frivillige, men er det noen flere som ønsker å bidra, er det bare å melde seg. Da blir vaktene kortere for dem som skal jobbe, sier Ulf Boger.

Første mester mandag

Han er leder av Målselv jeger- og fiskerforening som er stedlig arrangør på vegne av Norges jeger- og fiskerforbund. Arrangørklubben har med rundt ti deltakere i norgesmesterskapet, mens naboklubben i Bardu har noen færre. De to er de eneste lokale klubbene som er representert under trippel-mesterskapet de neste dagene.

Der starter skytinga lørdag, og den første norgesmesteren kåres mandag ved middagstider. Da skal mesteren på jegerstien kåres, før de øvrige vinnerne blir klare utover i neste uke og fram til mesterskapsslutt neste lørdag.

– Vi gjør nå siste test på anlegget vårt, men vi føler vi har det aller meste under kontroll, sier stevneleder Ulf Boger.

Grønt lys

Smittemessig har det skjedd lite den siste tiden. Lokalt har de fortsatt grønt lys for NM-dagene, men noen få av de påmeldte har meldt forfall fordi de bor i områder med mer smittetrykk. Samtidig har de fått noen nye påmeldinger som gjør at antallet på 450 deltakere har holdt seg ganske så stabilt.

Stevneleder Ulf Boger tror noen få lokale skyttere har en mulighet til å blande seg inn i kampen om NM-tittelen. Under følger hans forklaring på hvordan norgesmesteren i de ulike øvelsene kåres, og hans uformelle forhåndstips på favoritter.

Jegertrap

Det skytes 2 serier av 25 skudd. Skytterne skyter fra 5 standplasser, med 5 skudd fra hver standplass. Alle som etter de to første seriene har truffet 45 duer eller mer, skyter en ny serie samme dag. Alle med 73 treff etter 75 skudd eller minst de 20 beste, skyter en finale. Vinneren er den med flest treff etter 100 skudd. Ved poenglikhet på de tre første plassene skytes det om til en norgesmester er kåret.

Favoritter: Roger Strømeng, Frode Rundhaug og Mikael Østensen for å nevne noen. Lokale favoritt er Roar B. Helle.

Leirduesti

Det skytes 50 skudd innledende. Det skytes fra 5 standplasser langs en vei i skogen. 5 doubleer (to duer som kastes samtidig) på hver standplass. De 20 beste, og alle med samme poengsum som nr. 20, skyter finale. Den med flest treff etter 100 skudd vinner. Ved poenglikhet på de tre første plassene skytes det om på to av standplassene til en norgesmester er kåret.

Favoritter: John Ole Nordskog, Ole Henrik Gusland, Bjørn Erik Hildonen, Terje Gravklev og Tommy Andressen.

Elgskyting

Det skytes 5 skudd sittende eller knestående mot stillestående figur, 5 skudd stående mot stillestående figur og 10 skudd stående mot løpende elg. Alle med en bestemt poengsum (avhengig av hvilken klasse de skyter i) skyter en kveldsfinale, 5 skudd mot løpende elg. Alle som etter 25 skudd har oppnådd en viss poengsum avhengig av klasse, skyter en finalerunde bestående av 5 skudd mot løpende elg. Vinneren er den med høyest poengsum etter 30 skudd. Ved poenglikhet på de tre første plassene skytes det om til en norgesmester er kåret.

Favoritter: Terje Krokum, Nils Harald Huset og Reidar Nordstrøm. Lokale favoritter er Vidar Berntsen og Terje Tollefsen.

Powered by Labrador CMS