ANBEFALER KOMFYRVAKT: Anders Mortensen og Bjørn Magne Nordmo i Bardu brann og redning viser fram en komfyrvakt, som nå anbefales i norske hjem og fritidsboliger.
ANBEFALER KOMFYRVAKT: Anders Mortensen og Bjørn Magne Nordmo i Bardu brann og redning viser fram en komfyrvakt, som nå anbefales i norske hjem og fritidsboliger.

Anbefaler å installere komfyrvakt

BARDU: 43 prosent av alle branner i private hjem i Norge i fjor startet i husets kjøkkenkomfyr. Nå anbefaler Bardu brann og redning huseiere å investere i komfyrvakt som skal installeres bak og over komfyren.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en elektrisk installasjon som ganske enkelt kutter strømmen til komfyren automatisk dersom man glemmer å slå den av.

Her i landet skjer de fleste komfyrbanner på dagtid og rammer ofte eldre mennesker. Men flest omkommer i branner om natten, og da er det ofte unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand som rammes.

Anders Hole, som er branningeniør ved Bardu brann og redning, sier at de i hans område denne uka markerer en nasjonal komfyrvaktkampanje ved å dele ut én gratis komfyrvakt til noen som har behov for det. Det er Brannløftet som betaler disse komfyrtvaktene, og som bidrar til at noen som trenger dem, får dem. Dette skjer nå flere steder i landet.

Plukket ut

I samarbeid med helsevesenet i bygda har Bardu brann og redning plukket ut en kandidat i Bardu som skal få komfyrvakt.
Hole opplyser at denne installasjonen først utløser en alarm, deretter kutter strømmen til komfyren. Slik forhindrer den brann.

Bare i fjor var det 22 utrykninger til komfyrbranner i Troms. I hele landet samlet var tallet hele 1344.

Anbefales til alle

Hole sier de ønsker økt oppmerksomhet rundt komfyrbranner, og at det er bakgrunnen for kampanjen som nå er dratt i gang.

– Alle trenger en komfyrvakt. Det er en god investering som gjør hverdagen mer brannsikker, mener han.
Han forteller at så godt som alle komfyrbanner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet.

Elektrobutikker, kjøkkenbutikker og nettbutikker selger nå produktet, opplyser Hole, og han legger til at noen forsikringsselskaper også gir rabatt på forsikringer dersom man har slike i hjemmet sitt.

Powered by Labrador CMS