SLÅR TILBAKE: Toralf Heimdal slår kraftig tilbake etter at Setermoen nærmest er blitt «torpedert» som hovedbase for politiet. Arkivfoto: Knut Solnes
SLÅR TILBAKE: Toralf Heimdal slår kraftig tilbake etter at Setermoen nærmest er blitt «torpedert» som hovedbase for politiet. Arkivfoto: Knut Solnes

– Andselv ligger for nært Finnsnes, mens Setermoen peker seg ut som en riktig geografisk plassering for en bemannet politistasjon

Først var Setermoen utpekt som et klart valg som nytt hovedsete for politiet i Midt-Troms. Så ble Bardu nærmest «torpedert» fra alle kanter. Nå slår ordfører Toralf Heimdal kraftig tilbake i kampen om politistasjon.

Publisert Sist oppdatert

For det er en kamp som pågår nå, om polititjenestesteder i Midt-Troms. De som hevder noe annet er det vanskelig å tro på. Midt i «skuddlinja» står i alle fall tre kommuner. Bardu, Målselv og Salangen.

Sist ut var Salangen der varaordfører Svein Strømseth til Folkebladet sa at det var fornuftig å opprette et polititjenestested på Sjøvegan. Noe også Politidirektoratet har foreslått. Strømseth sa til avisa at han forstår det slik at Setermoen ikke lengre er aktuell som et hovedsete for politiet.

Lar ikke nabo stjele

Men Toralf Heimdal har slett ikke tenkt å se på at naboene «knabber» polititjenester fra Setermoen. Han sier han har registrert at Politidirektoratet som en følge av Hurdalsplattformen vil opprette tjenestested på Sjøvegan. Men han viser til at den samme regjeringsplattformen også sier at ingen flere tjenestesteder skal legges ned.

Nå skal hele denne politikabalen behandles i Justis- og beredskapsdepartementet, og Toralf Heimdal tror politikartet i området kan bli svært bra for Bardu sin del. Tvert imot det som naboene Målselv og Salangen kanskje nå har sett for seg.

– Jeg tror at de geografiske driftsenhetene Finnsnes politistasjonsdistrikt og Midt-Troms politistasjonsdistrikt kommer til å bli sammenslått som en følge av evalueringen av Nærpolitireformen. De to politistasjonsdistriktene er nok for små for å kunne levere helhetlige tjenester, uten økningen av stillinger som lå som en forutsetning i reformen. Den forespeilede årsverksøkninga på åtte stillinger i Midt-Troms politistasjonsdistrikt har blitt til null økning. Det blir rett og slett for dyrt å drifte to små driftsenheter i Midt-Troms. I et nytt sammenslått politistasjonsdistrikt for hele Midt-Troms tror jeg Setermoen vil peke seg ut som et sentralt tjenestested med ressurser innenfor forebygging, patrulje, etterforskning og sivilseksjon, sier Heimdal.

Setermoen peker seg ut

POLITI-KAMP: Nå trappes kampen om politi-hus kraftig opp i Midt-Troms. Arkivfoto: Knut Solnes

Dermed slår han han kraftig tilbake i kampen om politisteder. Selv om han understreker at han på ingen måter vi «ta» noe i fra nabokommunene. Han står bare på det som tidligere lå fast – nemlig at Setermoen skal være hovedbase for politiet i Midt-Troms.

– Andselv ligger rett og slett for nært Finnsnes tror jeg, mens Setermoen peker seg ut som en mere riktig geografisk plassering for en bemannet politistasjon i tillegg til Finnsnes. Viktig i denne sammenhengen er også det faktum at Setermoen er det eneste tettstedet i tillegg til Finnsnes i Midt-Troms som ifølge SSB har flere enn 2.000 innbyggere og dermed har 19 minutter responstid på 80 prosent av hasteoppdragene. Det vil Politiet aldri klare fra tjenestestedene hverken på Sjøvegan eller Andselv, sier Heimdal.

Skilt med Politi er ikke nok

– Så du mener at Setermoen må satses på til fordel for Andselv og Salangen? Altså at Salangen ikke opprettes og Andselv legges ned?

– Nei, men et eventuelt tjenestested i Salangen vil ikke kunne være bemannet hverken på dagtid, kveld eller helg, når personell knyttet til patruljeseksjonen er de som skal bemanne tjenestestedet. Bardu kommune har aldri argumentert for at tjenestestedene på Andselv eller Sjøvegan skal legges ned, og gjør det heller ikke nå. Men Justisdepartementet må finne ut av hva som gir de beste polititjenestene og den beste beredskapen. Det er mulig noen vil hevde at et skilt med Politi på veggen gir større trygghet for innbyggerne, men jeg har mine tvil om at ubemannede tjenestesteder gir noen positiv effekt hverken på forebygging eller beredskap, sier Heimdal.

Han forventer at Setermoen som tidligere var et klart valg som polititjenestested, fortsatt skal være det.

Ikke enig

Nye Troms har vært i kontakt med varaordfører Svein Strømseth i Salangen som sier at de ikke har noe ønske om å «knabbe» noe fra Bardu.

– Men jeg forstår at Toralf Heimdal er skuffet når planene om et hovedsete for politiet i Midt-Troms i Bardu ser ut til å være skrinlagt, sier Strømseth.

Han er ikke enig med Heimdal om at en sammenslåing av hele politistasjonsdistriktet vil være veien å gå.

– Ønsket om en sammenslåing av Finnsnes og Midt-Troms politistasjonsdistrikt med hovedkontor på Setermoen minner mer om en sentralisering enn en tjeneste nært folk. En organisering der en opprettholder Midt-Troms som et eget distrikt med ansvar for polititjenester i Balsfjord, Målselv, Bardu, Salangen, Lavangen og Ibestad og at Finnsnes politistasjonsdistrikt leverer tjenester til Senja, Sørreisa og Dyrøy mener jeg vil gi bedre tjenester til befolkningen, sier Strømseth.

Han minner om at Salangen i forbindelse med det som gikk under navnet «Nærpolitireformen» mistet sitt lokale lensmannskontor.

– Når det nå skal opprettes 20 nye tjenestesteder er det fornuftig at Sjøvegan gjennomrettes som tjenestested - som også er anbefalt av Politidirektoratet. I en høringsrunde i forhold til lokalisering av politikontor har et flertall av kommunene i vår region pekt på at det bør opprettes et tjenestested på Sjøvegan for å sikre beredskapen i denne delen av regionen, og politistasjonssjefen i Midt-Troms slutter seg også til denne vurderingen. Jeg har tro på at når den endelige beslutningen er tatt vil Sjøvegan være ett av stedene det pekes på og at vi vil få en hensiktsmessig organisering og lokalisering av tjenesteder der også Setermoen kan ha en funksjon, sier Strømseth.

Powered by Labrador CMS