LOKALER I SENTRUM: Anja har flyttet inn i lokaler som ligger inn en dør fra Byrommet og opp en trapp. Hun synes lokalene her i Fortun-bygget passer perfekt for det hun driver med. Foto: Knut Solnes
LOKALER I SENTRUM: Anja har flyttet inn i lokaler som ligger inn en dør fra Byrommet og opp en trapp. Hun synes lokalene her i Fortun-bygget passer perfekt for det hun driver med. Foto: Knut Solnes

Anja ga bygda vinbank. Det har falt i smak.

BARDU: Anja Renée Vedal startet forsiktig. Nå, ett og et halvt år etter oppstarten av Vinbanken på Setermoen, kan hun slå fast at etableringen virkelig har falt i smak, også hos politikerne.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg føler at jeg kan si at dette er blitt suksess, sier Vedal, som holder til midt i hjertet av Setermoen sentrum. I Fortunbygget, det gamle samvirkebygget, eller Posthuset om man vil.

Her i Vinbanken serveres det håndplukkede viner og håndplukkede ølsorter, og likeså håndplukkede skinker og oster. Og folk i Bardu har benyttet seg av tilbudet. Både de faste åpningstidene og til spesielle arrangementer.

Har lyktes

Som Anja selv sier på Vinbankens facebookside, har målet vært å skape en sosial ramme i byrommet på Setermoen. Der folk skal få en hyggelig baropplevelse med god fingermat. Det har vært vellykket. Så vellykket at åpningstider og skjenketider gravis er utvidet, og der nye skjenkebevillinger er til vurdering.

– Jeg driver og implementerer ting i sortimentet her nå, og da blir det nok behov for å utvide skjenkeretten, sier Vedal.

Nå nettopp fikk hun støtte fra Bardu kommune på 10 000 kroner. En støtte som er gått til innkjøp av vinskap. Noe som stod høyt på ønskelista for det nye utestedet.

– Det er viktig for å bevare vinene vi har her og få servert til de rette temperaturene, forteller Vedal, som er godt fornøyd med kommunal oppbakking.

Gjør hobby til forretning

I tillegg til noe kommunal støtte har hun satset egen kapital i etableringen. For henne er det en hobby hun gjør forretning av. Foreløpig er det ikke nok drift i etableringen til at han kan leve kun av dette.

– Planen er at Vinbanken skal vokse, men samtidig fortsatt satse på hyggelig og avslappet atmosfære, sier hun.

Utestedet åpnet 20. august i 2016. Da med begrenset åpningstid, og mer som et «pop up»-sted.

– Etter hvert har vi utvidet åpningstidene. Vi har det slik nå at det er stengt i månedens første uke. Så er det åpent torsdag, fredag og lørdag den andre uka, kun lørdag den tredje uka og så fredag og lørdag i månedens siste uke. I tillegg er det altså mulig å bestille til private arrangement, og vi holder også alltid åpent ved større begivenheter på Setermoen. Villmarksmessa, Bardumartnan og Reistaløpet er slike arrangement, sier hun.

Vinkjenner

Vedal er vinkjenner, og hun er også utdannet innen feltet med såkalt Wset-sertifisering. Opplæringen har hun tatt i et av verdens største vinland, Spania. Men det er ikke bare vin hos Anja og Vinbanken. Ølsmakekvelder har også slått an. Harstad Bryggeri har vært på besøk, og det ble suksess det også.

– Vi har en formidabel økning av gjester, og det er jo veldig hyggelig. Det er fint at folk går ut og tar seg et glass vin eller en øl og nyter en ost og skinkefjøl og slike ting. Jeg tilbyr også kjøp av både skinker og oster, og jeg må si de beste ostene de fyker fort ut døra her, ser Vedal og smiler.

Lokalene synes hun er midt i blinken. Man kommer liksom ikke mer rett i sentrum på Setermoen. Det er som Vedal selv sier, inn en dør, og opp en trapp fra Byrommet.

Opplevelse i vin

– Mat og vin er hobbyen min, og det å kunne bruke kunnskapen min på dette er midt blinken for meg. Jeg koser meg vilt med Vinbanken, forteller hun.

For de som vil ha noe utenom det vanlige, har hun altså nettopp det. Det er litt andre vintyper enn de man finner i polhylla, og det er jo i seg selv spennende nok. Vinmarkedet er enormt, og i Vinbanken kan man finne litt av noen skatter fra dette markedet.

Akkurat nå sier hun at viner fra Portugal, Ungarn og Sør Afrika er i skuddet og har mye spennende. Og så er hun selv et leksikon eller en privat «Google», om man vil, innen faget. Bestiller man en vin, kommer også gjerne vinens historie med på kjøpet, fra druestokkene til vinglasset.

– Jeg ønsker at når folk går ut, så skal de få viner som gir opplevelser, og gjerne nye opplevelser. Noen kjenner til vinene, andre ikke. Det skal være kvalitet på de vinene vi fører, og det skal være balanserte og strukturerte viner. Bedre kvalitet gir alltid bredere smak. Jeg tar inn viner med tanke på at det skal være hyggelig å ta et glass sammen med venner og hyggelig å drikke glass nummer to. Planen er også å få til noen vinsmakekvelder her, sier Anja.

Positivt og gøy

Navnet Vinbanken ble for øvrig til en kveld med litt vinsmaking og ulike baller i lufta om hva bedriften skulle hete.

– Det er vel et navn som jeg og en vinkamerat fant på. Man sitter der og grubler, og så kommer ordet Vinbanken.

Navnet har satt seg, og det synes hun er helt strålende.

Anja Renée Vedal er opprinnelig fra Bardu, men har fartet verden rundt inkludert syv år i Barcelona før hun landet på Setermoen igjen i 2014. Hun er odelsjente fra Seternes på Setermoen.

– Det skulle bare være en mellomlanding. Et landingssted før jeg skulle flakse videre. Men så har jeg blitt værende her. Takket være de hyggelige gjestene og gode tilbakemeldingene har det skapt mye positiv energi. Noe som gjør det veldig gøy å drive en sik bar på et såpass lite sted. Nå trives jeg veldig med akkurat dette, forteller dama med den spennende banken på Setermoen.

Powered by Labrador CMS