TIL DIREKTORATET: Barnehagefaglig rådgiver Berit Rørslett Carho løfter den omstridte «sovesaka» i Bardu opp på direktoratnivå. Foto: Knut Solnes
TIL DIREKTORATET: Barnehagefaglig rådgiver Berit Rørslett Carho løfter den omstridte «sovesaka» i Bardu opp på direktoratnivå. Foto: Knut Solnes

Anklages for å bryte barnehageloven

BARDU: Fylkesmannen i Troms og Bardu kommune er sterkt uenig i tilpasning av sovetider for barn i kommunale barnehager. Fylkesmannen mener kommunen bryter loven. Nei, sier Bardu kommune.

Publisert Sist oppdatert

I et brev til Bardu kommune fra Fylkesmannen settes det hardt mot hardt i en sak som har versert siden i vinter, og hvor Bardu kommune i vår nektet å etterkomme et varsel om pålegg.

Nå får kommunen kort frist på seg til å rette opp i forholdene og etterkomme Fylkesmannens krav. Men Bardu kommune er fortsatt ikke enig med Fylkesmannen, og vil nå ha saken til topps i Utdanningsdirektoratet for avgjørelse der.

Åpnet tilsyn

Saken har versert etter at én av de kommunale barnehagene i Bardu mottok klager fra foreldre om tilrettelegging av hvile- og søvnbehov for et barn i barnehagen. Etter dette ble det åpnet tilsyn med Bardu kommune gjennom et brev fra Fylkesmannen 9. februar. Tilsynet ble åpnet på bakgrunn av informasjon om barnehagemyndighetens regelverkforståelse, i forbindelse med kommunens behandling av klagen.

Barnehagen har det slik at barn har faste sovetider to ganger om dagen. I det spesielle tilfellet saken gjelder, er det gjennomført ei overgangsordning i to uker for barnet, der barnet ble lagt utenom de faste tidene. Barnehagemyndighetene i Bardu mente at overgangsordninga var god nok for å oppfylle krav om individuell tilpasning etter barnehageloven. Det ble redegjort for at barnehagen har felles dagsrytme for å ivareta enkeltbarnets behov for å tilpasse seg fellesskapet i barnehagen.

Uenig

Fylkesmannen er uenig i kommunens tolkning av barnehageloven på punktet om individuell tilpasning. Fylkesmannen mener en individuell tilpasning over to uker ikke er godt nok, og skriver i brevet at individuell tilpasning skal skje kontinuerlig, og så lenge barnet har behov for dette.

– Barnets alder og funksjonsnivå er sentral i vurderingen av behovet for individuelle tilpasninger. Barns søvn- og hvilebehov varierer, og barn har vanligvis et større søvnbehov når de er veldig små. I saken som er grunnlaget for vår vurdering er det snakk om et barn som var litt over ett år, skriver Fylkesmannen.

Bardu kommune har svart at barn i barnehage skal ta del i barnehagens fellesskap, og dette er Fylkesmannen enig i. Men Fylkesmannen skriver at dette ikke skal stå i motsetning til at barnets individuelle, grunnleggende behov for søvn og hvile skal oppfylles.

– Enkelte barn vil kunne tilpasse seg den dagsrytme som er satt i barnehagen, men det er ikke gitt at alle vil få dette til. Barnehagen skal ivareta også disse barna, skriver Fylkesmannen.

Frist

Fylkesmannen viser til at det er ulik oppfatning mellom foreldre og barnehagen om hvordan de har opplevd barnets fungering. Barnehagen mener barnet får nok søvn i barnehagen, mens foreldrene mener barnet har fått for lite søvn. Fylkesmannen skriver at man ser det har foregått et samarbeid med foreldrene i forbindelse med ønske om en individuell tilpasning til sovetider, men skriver at man ikke kan se at denne tilpasninga har skjedd i forståelse med hjemmet.

Fylkesmannen skriver også følgende i sitt pålegg om retting av lovbruddet:

«Kommunen skriver i sin kommentar at barnehageloven må tolkes innenfor de rammebetingelsene som gjelder for drift av barnehage. Til dette vil vi understreke at barnehageloven, lovens forskrifter og barnekonvensjonen, skal oppfylles uavhengig av økonomi og ressurser. Når lovverket stiller krav om individuelle tilpasninger, skal individuelle tilpasninger finne sted. Vi deler ikke kommunens oppfatning om at forholdsvis enkle tilpasninger til små barns søvnbehov, som denne saken handler om, er så omfattende at dette krever ressurser ut over det vanlige til drift av barnehagen».

Fylkesmannen konkluderer i brevet med at Bardu kommune ikke påser at barnehagene i kommunen drives i samsvar med barnehageloven, og mener dette skyldes at barnehagemyndighetene har en uriktig lovforståelse av barnehageloven. Det konkluderes med lovbrudd, og kommunen er gitt frist til 19. september for å rette opp i forholdene.

Powered by Labrador CMS