NY GANG OG SYKKELVEI: Arbeidet med bygging av ny gang- og sykkelvei i Mestervik er godt i gang. Et prosjekt som ifølge Anne-Marie Løvlid bærer preg av dårlig planlegging fra Balsfjord kommunes side.
NY GANG OG SYKKELVEI: Arbeidet med bygging av ny gang- og sykkelvei i Mestervik er godt i gang. Et prosjekt som ifølge Anne-Marie Løvlid bærer preg av dårlig planlegging fra Balsfjord kommunes side.

Anne-Marie vil ikke ha gangveien i hagen

MESTERVIK: Arbeidet med å bygge ny gang- og sykkelvei i Mestervik er godt i gang. Et utbyggingsprosjekt Anne-Marie Løvlid mener er svært kostbart og lite gjennomtenkt.

Publisert Sist oppdatert

Anleggsarbeidet fra innkjørselen til boligfeltet og fram til Leirbogelva har pågått ei stund. Når arbeidet videre i retning mot Malangstun skal starte opp, er fortsatt ikke klart.

Hadde det vært opp til Anne-Marie Løvlid, som borpå strekningen, hadde dette arbeidet aldri blitt noe av.

– Jeg godtar ikke at kommunen skal fjerne fire av mine over 100 år gamle grantrær, og at sykkelveien skal plasseres tre meter fra hushjørnet. Jeg skjønner heller ikke at de bare kan legge gang- og sykkelvei over den gamle steinbrua som går over Leirbogelva. Den må være over 100 år og er etter min mening et kulturminne, sier Løvlid.

Hun er samtidig klar over at hennes meninger ikke har noe å si når alt kommer til alt.

– Myndigheten bryr seg ikke om hva den vanlige innbygger mener i slike saker. Bestemmer kommunen seg for å bygge noe, bare eksproprierer de. Akkurat det må de gjøre i dette tilfelle, for jeg nekter at de fjerner grantrærne skal det bli plass til gang- og sykkelsti på denne siden av fylkesveien, sier Løvlid.

Dårlig planlegging

Hun forteller at tidligere rådmann i Balsfjord, Hogne Eidissen, påpekte at det var viktig med gang- og sykkelveien med begrunnelse i at alle ungene i boligfeltet da kunne ferdes trygt.

– For å si det slik, så ligger «alt» utenom aldersheimen på motsatt side av veien. Folk må uansett krysse veien for å komme trygt til det de skal nedenfor veien. Ja, det er kun til Malangstun at de kan ferdes «trygt» ved å anlegge gang- og sykkelvei på denne side av fylkesveien, sier Løvlid.

Den eldre dama mener hele prosjektet med ny gang- og sykkelvei bærer preg av dårlig planlegging fra kommunens side.

– Man skulle tro at når en slik utbygging til flere millioner skulle gjøres, ville vi som blir direkte berørt, bli kontaktet. Men hverken tidligere ordfører eller tidligere rådmann innkalte til møte før det hele startet opp. Det virker lite gjennomtenkt. Derimot, å bruke massevis av penger på konsulentfirma klarer de, sier Anne-Marie Løvlid.

Ikke samisk kulturminne

Fylkeskonservator Anne Karine Sandmo sier i en kommentar til Nye Troms at på generelt grunnlag må kulturminner være registrert samisk for automatisk å komme inn under kulturminneloven.

– Men de som ikke er samiskregistrerte, må være fra før 1536 for å være fredet, sier Anne Karine Sandmo.

Hun kunne ikke i går bekrefte eller avkrefte om steinbrua Løvlid sikter til, er samiskregistrert, men sier at de blir kontaktet ved utbygginger nettopp for å avdekke slike ting.

– Jeg regner med at vi også i denne sak er blitt kontaktet, og at den ikke blir berørt av loven da den ikke er samisk, sier Sandmo.

Utfordringer

Enhetsleder Ylva Sneve orienterte formannskapets i går om ståa med gang- og sykkelveien.

– Arbeidet er godt i gang, men vi er ikke kommet til enighet med tre grunneiere. Det er sendt ut varsel om ekspropriasjon, og vi håper å komme med enighet med dem, sa Sneve.

Tidligere på dagen hadde kommunen vært på befaring sammen med Norges vassdrag- og energidirektorat, NVE.

– Det som ikke kan være tvil om, er at det er to elveløp ved Leirbogelva. Vi venter på anbefaling fra NVE og håper på rask avklaring, sa Sneve.

Enhetslederen antydet avslutningsvis at det ville komme overskridelser på prosjektet, uten å komme med tall på de uforutsette utfordringene.

Powered by Labrador CMS