Statskog prøvde å selge dobbelt så mye målselvskog som ønsket:

FANT FEILEN: Eiendomskonsulent Anne Larsen hos Statskog på Moen oppdaget i fjor høst at de hadde prøvd å selge «Lamoskogen» på feil grunnlag. En feil i matrikkelen gjorde at eiendommen ble framstilt betydelig større enn den egentlig er.
FANT FEILEN: Eiendomskonsulent Anne Larsen hos Statskog på Moen oppdaget i fjor høst at de hadde prøvd å selge «Lamoskogen» på feil grunnlag. En feil i matrikkelen gjorde at eiendommen ble framstilt betydelig større enn den egentlig er.

Anne oppdaget feilen

MOEN: Statskog gjør et nytt forsøk på å selge «Lamoskogen» ved Rossvoll. Sist de prøvde å selge eiendommen ble den framstilt som over dobbelt så stor som den egentlig er.

Publisert Sist oppdatert

Høsten 2012 la Statskog ut landbrukseiendommen «Lamoskogen» for salg. Det ble da sagt at eiendommen var på 1054 dekar. I oktober i fjor oppdaget imidlertid Statskog at den bare var på 456 dekar.

- Det var en feil i matrikkelen. «Lamoskogen» ble framstilt mye større enn den egentlig er. Nå har vi ryddet opp i forholdet, og Målselv kommune som er matrikkelfører har lagt inn det riktige i matrikkelen, forteller eiendomskonsulent Knut Røst i Statskog.

Betydelig billigere

I 2012 var prisantydninga på eiendommen 890 000 kroner. Nå er den satt til 175 000 kroner. Eiendommen ble lagt ut for salg i går. Røst beskriver den som godt arrondert og full av produksjonsskog. I tillegg er den lett tilgjengelig. Eiendommen ligger på begge sider av fylkesvei 855. Eiendomskonsulenten håper å ha en kjøper på hånda innen utgangen av mai.

- Eiendommen er konsesjonspliktig. Kjøper plikter selv å søke konsesjon innen tre uker etter at kjøpekontrakt er inngått. Kjøpet bortfaller dersom konsesjon ikke blir gitt, opplyser han.

I forrige salgsrunde hadde Statskog en kjøper. «Lamoskogen» ble solgt i 2014, men kjøperen fikk ikke konsesjon av Målselv kommune. Han klaget til Fylkesmannen, og saken lå der ei stund før det i fjor høst ble gitt endelig avslag på konsesjonssøknaden.

- Myndighetene henviste blant annet til at kjøperen ikke var fra Målselv og at prisen var for høy. Ettersom det var en feil i matrikkelen var det egentlig greit at det ble som det ble, sier Knut Røst.

Han legger til at Statskogs erfaring er at det er sjelden det er slike feil i matrikkelen.

Salget av «Lamoskogen» er en del av det såkalte arronderingssalget, som Statskog gjennomfører i perioden 2011 til 2020. Totalt er det planlagt å selge om lag 750 000 dekar. I denne omgangen selger Statskog eiendommer som samlet utgjør om lag 80 000 dekar. Eiendommene ligger i Telemark, Oppland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nordland og Troms.

Gjorde kvalitetssjekk

Det var eiendomskonsulent Anne Larsen hos Statskog på Moen som oppdaget feilen i matrikkelen gjennom prosjektet SIM (Statskog i Matrikkel). I prosjektet gjennomgår Statskog alle sine eiendommer, og det gjøres en kvalitetssjekk av grenser. Ved eventuelle feil med eiendommer blir det sendt krav til den aktuelle kommunen med krav om retting i matrikkelen.

- Jeg har kontrollert all Statskogs grunn i Målselv. Vi har blant andre gårds- og bruksnummer 95/1, som heter «Malangen allmenning». Det er en ganske stor eiendom som er spredt over hele kommunen, forteller Larsen.

Det var en liten del av denne eiendommen som ved en feil i matrikkelen hadde havnet som en del av «Lamoskogen» på gnr 59/14. Det dreier seg om en skogparsell vest for Stormyra på Rossvoll.

- Det er Statskog som eier skogparsellen ved Stormyra, men den er altså ikke en del av «Lamoskogen». Vi prøvde med andre ord å selge vår egen grunn, men på feil grunnlag, sier Anne Larsen.

Ifølge henne har ikke Statskog planer om å selge den skogparsellen med det første. Det var eiendomsbeskrivelsen som gjorde at hun skjønte at den ikke hørte til «Lamoskogen». Eiendomskonsulenten legger til at Statskog har mye bedre dataverktøy nå enn de hadde for bare noen få år siden, noe som gjør det lettere å finne feil i matrikkelen.

Powered by Labrador CMS