Annerledes, men tradisjonell feiring på Bardufoss

Mange møtte opp for å gå i eller å se på 17. maitoget og talene på Andselv. Tross kjølig vær og iskald vind.

Publisert Sist oppdatert

På tross av været og en litt utradisjonell feiring for 17. maikomiteen ved Fagerlidal skole, var det mange som møtte opp og bidro til nasjonaldagsstemning på Andselv.

– Vi har vært heldige med været! Det var meldt to grader, men det er fire grader her nå. Dobbelt så bra som det ble meldt! sa konferansier for dagen, Tormod Gangsei.

Brann- og redningstjenesten og ambulansen deltok i markeringa på Bardufoss.

Toget gikk, nesten helt i rute, fra Fagerlidal skole til veteranmonumentet «Touchpoint» på Andselv.

Med korpsmusikk levert av Bardufoss skolekorps, høy «hurra-faktor» i toget, og en passe hes russepresident, ble det en fin markering av nasjonaldagen selv med innskudd av lette sluddbyger.

Bardufoss skolekorps leverte skikkelig 17. maistemning med korpsmusikk i toget hele veien fra Fagerlidal skole til veteranmonumentet på Andselv.

Hovedtaler for dagen, varaordfører Martin Nymo, benyttet anledningen til å ønske de ukrainske flyktningene velkommen.

– Velkommen alle sammen, og en ekstra velkommen til våre ukrainske venner! De har fått stille med ukrainske jakkenåler i dag. Vi er veldig heldige som bor i Norge, kontrasten blir stor når man ser til Ukraina og det som skjer der, sa han.

Varaordfører i Målselv, Martin Nymo, konstaterte i sin tale at det går godt for Målselv. Han ønsket samtidig velkommen til flyktningene fra Ukraina som deltok på markeringen av nasjonaldagen.

Som seg hør og bør ble det kransenedleggelse ved veteranmonumentet, av sjef Maritim helikopterving, oberst Erik Stueland, som også holdt tale for de frammøtte.

– Det er kjempegøy at vi kan samles til en mer tradisjonell feiring igjen. På denne dagen feirer vi fred, frihet og demokrati. Disse verdiene minnes jeg på hver gang jeg tar på meg uniformen, sa Stueland.

Sjef Maritim helikopterving, oberst Eirik Stueland, sa i talen sin at vi ikke må ta fred, frihet og demokrati for gitt.

Også han omtalte situasjonen i Ukraina, og hvordan det er lett å ta fred, frihet og demokrati for gitt.

– Det er en spesiell situasjon i år med det som foregår i Ukraina. Det viser at når et folk står sammen, så kan man så imot et angrep utenfra, sa Stueland.

Kransenedleggelse ved veteranmonumentet på Bardufoss hører 17. mai til.

Varaordføreren viste i sin tale til den felles fronten Europa har møtt krigen i Ukraina med.

– Vi feirer i dag grunnloven, likeverd og demokrati. Jeg er stolt over samarbeidet og samlinga i Europa, og vi skal ta godt imot våre naboer i øst når de kommer seg ut av jerngrepet til Putin, sa Nymo.

Også russepresident Aurora Weenås Andreassen snakket om samhold og inkludering i sin tale.

– Det er historisk at vi fikk til et eget lokale for russefeiringa. Det har skapt samhold ikke bare for russen, men for alle tre trinnene på Bardufoss videregående skole. Tusen takk til Frank Stensland for at vi fikk leie der. Lykke til, til neste års russ! Husk å ta vare på alle og å inkludere alle så ingen får stå utenfor, sa russepresidenten.

En ganske hes russepresident, Aurora Weenås Andreassen, takket medruss, lærere og alle som har bidratt til tre gode skoleår og en fin russefeiring for årets kull.

Aller mest er 17. mai barnas dag, og det glemte ingen å nevne i sine taler. Nymo avsluttet sin tale for dagen med en utfordring til nettopp barna.

– Dagen i dag er barnas dag. Det er ingenting som slår barn som har det artig med leker. Og i dag er dagen for å sette rekorder; spis så mange is, pølser og kaker dere kan, noter det ned, og se om dere kan slå rekorden neste år, sa varaordfører Martin Nymo.

Ukrainske flyktninger som er bosatt på mottakene i Målselv, var inkludert i feiringen av Norges nasjonaldag. De fikk gå med ukrainske farger på jakkenåler i anledning dagen.

Det offisielle programmet ble avsluttet på Andselv, men 17. maikomiteen ved Fagerlidal skole hadde fått låne Istindportalen til kaker, kaffe, is, kaker og det som hører til feiringen.

– Det var helt fantastisk å få låne lokaler på Istindportalen til feiringa, og vi er veldig takknemlige, sa kaféansvarlig i komiteen, Ida Marie Rikardson.

Vanligvis ville de hatt Bardufosshallen som sted for feiringa, men siden den er stengt for all bruk etter et branntilløp i det elektriske anlegget, ble feiringa flytta til Istindportalen i samarbeid med plasskommandant major Helge Rikardson.

Powered by Labrador CMS