KAN SKAPE MYE GLEDE: Heidi Kristiansen i Målselv Røde Kors er glad og takknemlig for den store pengegaven som vil bidra til mye glede for de eldre i kommunen. Foto: Malin Cerense Straumsnes
KAN SKAPE MYE GLEDE: Heidi Kristiansen i Målselv Røde Kors er glad og takknemlig for den store pengegaven som vil bidra til mye glede for de eldre i kommunen. Foto: Malin Cerense Straumsnes

Anonym giver ga 100 000 kroner til livsgledekontoen

MÅLSELV: Forrige uke fikk Målselv Røde Kors en overraskende gladbeskjed. En anonym giver ønska å gi en betydelig pengesum som skal brukes til å glede de eldre. LIVSGLEDE

Publisert Sist oppdatert

– Det var julaften og 17.mai på én gang, sier Målselv Røde Kors-leder Heidi Kristiansen om pengebeløpet som tikka inn på livsgledekontoen forrige uke.

I vinter ble kontoen oppretta på initiativ fra Mona Nyborg, som er pårørende til eldre i Målselv. Målselv Røde Kors ble en naturlig forvalter av kontoen, og samfunnsentreprenør Frode Kiil var første bidragsyter. Trulssen Maskin, Eurosko og Brilleland er andre bedrifter som har gitt til prosjektet. Sammen med bidrag fra privatpersoner, har kontoen nesten nådd 20 000 kroner. Kristiansen forteller at det hadde stoppa litt opp med bidrag i det siste, og overraskelsen var derfor stor da den anonyme giveren tok kontakt.

– Det var overraskende og artig, og jeg oppfatter det som ei tillitserklæring, sier hun.

Sølvguttene

På det siste styremøtet gikk Røde Kors gjennom ønskelistene til sykehjemmene for å se hva de kan bidra med for å skape livsglede hos de andre.

– Vi har bestilt en del billetter til Sølvguttene sin konsert i november, som vi skal fordele til brukerne på sykehjemmene. Det var etter ønske av ei som jobber der, sier Kristiansen.

Målselv syke- og aldershjem (MSAH) har også ytra et ønske om å besøke Myra gård. Her ser Kristiansen for seg at besøkstjenesten til Røde Kors kan arrangere det, og at noe av pengene på livsgledekontoen brukes på et gårdsbesøk. 100 000 kroner er et stort beløp, og Kristiansen understreker at de ikke har planer om å bruke opp alt på én gang. MSAH er snart på flyttefot til det nye sykehjemmet på Andslimoen, som blir et moderne sykehjem som skal passe dagens tjeneste bedre. Sia Målselv Røde Kors foreløpig ikke vet hva som legges inn i anlegget av høyttalere og teknologi, vil de avvente litt med å kjøpe slike ting til de har sett an behovene.

– Vi må vite hva som kommer før vi kan handle alt mulig. Men nå vet vi at vi har penger til å bruke på billetter til kino eller en konsert, eller til å leie inn noen til konsert på sykehjemmene, sier Kristiansen.

Fra is til bålpanne

Det er så mangt som kan skape glede. Noe av pengene som kom inn på konto før den anonyme giveren slo til, har gått til å kjøpe bålpanne til MSAH, musikkavspiller med Spotify, trekk og fot til bålpanna til Målselvtunet, postkasser til FYSAK-løypa ved ØSO og småting som sommerblomster og is.

– Så tenker vi at vi kanskje skal bruke litt av pengene til bursdagsgaver når Røde Kors arrangerer bursdagsfeiring (på sykehjemmene, journ.anm.). Det er også livsglede å gi en gave, sier Kristiansen.

Kristiansen understreker at de også setter pris på de som skaper livsglede ved å underholde beboerne på sykehjemmet. Spesielt vil hun trekke fram Målselv trekkspillklubb som bruker av tida si for å skape god stemning og vekke musikkminner hos de eldre. Selv om de nå har fått et betydelig beløp, håper hun ikke det stopper andre i å gi. Tvert imot håper hun dette inspirerer flere til å gi penger som kan glede de eldre i mange år framover.

– Vi håper at flere gjerne bidrar. Ting koster. Litt solide spill er fort oppi 1000 kroner, selv Ludo, sier Kristiansen.

– Rørt

Initiativtaker Mona Nyborg var den første Kristiansen ringte til etter hun fikk vite om den generøse giveren. Hun ble mildt sagt overraska.

– Da ble jeg faktisk fri for ord. Jeg ble rørt. At det virkelig er en person som har gitt 100 000 kroner, det er helt utrolig. Det er et medmenneske, sier Nyborg.

Sia livsgledekontoen ble oppretta, har hun sendt ut brev til rundt 30 bedrifter i kommunen hvor hun oppfordrer dem til å bidra til å støtte prosjektet. Trulssen Maskin skal ha satt inn 10 000 kroner på livsgledekontoen, noe Nyborg også setter stor pris på. Hun synes imidlertid det har vært lite giverglede blant resten av næringslivet i kommunen. Nyborg tror det er fordi mange mener det er Målselv kommune selv som er pliktig i å sørge for livsglede og stimuli til beboerne på sine sykehjem.

– Kommunen strekker ikke til. Denne kontoen er en bonus på toppen av det de skal få fra Målselv kommune. Målet var å få inn midler til å gi det lille ekstra inn i hverdagen til de eldre. Det vil gi ei positiv innvirkning, også på de pårørende og ansatte, at det blir mer midler som kan skape livsglede, sier hun.

Initiativtakeren håper i likhet med Kristiansen at flere blir inspirert til å gi. Selv en hundrelapp hjelper på. Nyborg viser til at de eldre trenger så lite, og at dette kan være med å bidra til å gi dem det lille de trenger for å ha et godt liv livet ut.

– Bidrag tas imot med stor takknemlighet, sier Nyborg.

Powered by Labrador CMS