AVGJØRES SNART: Kampen om 339 skvadrons ni Bell 412-helikoptre på Bardufoss går nå inn i sluttfasen. Foto: Arkivfoto Morten Kasbergsen
AVGJØRES SNART: Kampen om 339 skvadrons ni Bell 412-helikoptre på Bardufoss går nå inn i sluttfasen. Foto: Arkivfoto Morten Kasbergsen

Ap med støtte til Bardufoss-helikoptre

MÅLSELV: Arbeiderpartiet går i sitt alternative budsjett inn for å sikre Hæren dedikert helikopterstøtte. Partiet ønsker å sette av 75 millioner kroner til formålet.

Publisert Sist oppdatert

Partiet la torsdag fram sitt alternative statsbudsjett for 2019. På forsvarssida ønsker det største opposisjonspartiet å styrke Hærens budsjett med 175 millioner kroner utover regjeringas forslag. Det er satt av 75 millioner kroner til å sikre egen helikopterstøtte til Hæren på Bardufoss, 50 millioner kroner til Hærens etablering av en kavaleribataljon ved Garnisonen i Porsanger i Finnmark og 50 millioner kroner til nye stridsvogner. I tillegg ønsker Arbeiderpartiet å øke Heimevernets budsjett med 88 millioner kroner for å ivareta objektsikring og bedre trening, øving og utstyr i HV. Det er også lagt inn 30 millioner kroner ekstra til omstillingstiltak for å hindre tap av kritisk kompetanse i forbindelse med den vedtatte nedleggelsen av Andøya flystasjon og flytting av aktiviteten der til Evenes.

Krangler

Høyres forsvarspolitiske talsperson, Hårek Elvenes, beskrev torsdag Arbeiderpartiets forsvarsbudsjett som et mageplask. Ifølge han bløffer Ap om landmakta når partiet kun har lagt inn 50 millioner kroner til anskaffelse av nye stridsvogner.

- Dette er for intet å regne sammenliknet med kritikken Ap har rettet mot regjeringa for manglende anskaffelse av stridsvogner, sier Elvenes til NTB.

Han viser til at 50 millioner kroner bare er nok til å anskaffe ei halv stridsvogn.

Lederen for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet, avviser imidlertid kritikken fra Elvenes.

- Hvis Høyre nå mener det er bløff å bruke mer på forsvar, betyr det at de ignorerer Norges NATO-forpliktelser, Det er ikke bare pinlig for Høyre, men det er også pinlig for Norge. Høyre kan ikke lenger kalles et forsvarsparti, sier hun til NTB.

Huitfeldt peker på at de 50 millionene som Ap ønsker å sette av til nye stridsvogner er tenkt brukt på et forprosjekt for nye stridsvogner til Hæren. Ap går dessuten mot regjeringas forslag om å redusere 2. bataljon på Skjold til en mobiliseringsbataljon.

KrF er joker

Arbeiderpartiet ønsker at det fortsatt skal være ni Bell 412-helikoptre på Bardufoss til støtte for Hærens operasjoner. Senterpartiet har i sitt alternative statsbudsjett gått inn for det samme. Sp ønsker å gi 1,3 milliarder kroner mer til Forsvaret i 2019 enn det regjeringa har lagt opp til i sitt budsjettforslag.

- I vårt budsjett sikrer vi minst ni helikoptre på Bardufoss, 2. bataljon på Skjold, investeringer i stridsvogner, Forsvarets musikkorps i Harstad og en gjenoppretning av Sjøheimevernet. Nå håper jeg de andre partiene følger opp og er med på sikre forsvaret i nord. Denne høsten blir helt avgjørende for både Bardufoss og 2. bataljon, sier stortingsrepresentant Sandra Borch fra Senterpartiet i ei pressemelding.

Regjeringa har foreslått å flytte seks av de ni Bell-helikoptrene på Bardufoss til Rygge i løpet av neste år. Det er nå to ting som kan hindre at det skjer. Det ene er at Kristelig Folkeparti får gjennomslag for flere helikoptre på Bardufoss i sine budsjettforhandlinger med regjeringspartiene. Det andre er at det blir regjeringsskifte hvis KrF ikke kommer til enighet med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre om å gå i regjering med dem.

Var misfornøyd

Det har ikke lyktes Nye Troms å få en kommentar fra KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad om denne saken. Ropstad har tidligere uttalt til media at KrF er svært misfornøyd med regjeringas helikopterforslag.

- En moderne hær trenger helikopterstøtte. En reduksjon fra ni til tre helikoptre for Hæren i Indre Troms, slik regjeringa nå legger opp til, er vi på ingen måte fornøyd med. Det holder ikke, sa Ropstad til Folkebladet i mai i år.

Han gjorde det da klart at KrFs krav er bedre helikopterstøtte til Hæren i Nord-Norge.

Powered by Labrador CMS