Åpent brev fra Tromsbygg Entreprenør AS til Balsfjord kommune

UTELUKKES: Styret i Tromsbygg Entreprenør As reagerer at konkurransegrunnlaget for ny skole på Mestervik utelukker bedriften fra å delta i konkurransen. Foto: Leif A. Stensland
UTELUKKES: Styret i Tromsbygg Entreprenør As reagerer at konkurransegrunnlaget for ny skole på Mestervik utelukker bedriften fra å delta i konkurransen. Foto: Leif A. Stensland

BALSFJORD: Dette åpne brevet er sendt fra Tromsøbygg Entreprenør AS (TBE) til Balsfjord kommune i anbuds-saken.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Balsfjord kommune v/ordfører, formannskapet og kommunestyrets medlemmer.

Meistervik skole – anbudskonkurranse

Pr 18. juni i år er det lyst ut «Åpen anbudskonkurranse for anskaffelse av Totalentreprenør til Meistervik skole 1 – 10 trinn»

I anbudsdokumentene opplyses det: «Balsfjord kommune har besluttet at det skal bygges ny skole 1 – 10 trinn i Meistervik»

Den åpne anbudskonkurransen er basert på at Byggherren og det entreprenørselskapet som blir vurdert som best kvalifisert inngår en «Samhandlingskontrakt» for gjennomføring av hele prosjektet.

Det betyr at det blir inngått kontrakt med entreprenør på et så tidlig stadium at det ikke foreligger hverken skisseprosjekt, forprosjekt, tegninger eller beskrivelse av skolebygget.

Denne type kontrakt er relativt ny og uprøvd og det er ikke utarbeidet Norsk standard som regulerer kontraktsvilkårene.

Skandale at Tromsbygg Entreprenør AS (TBE) er utestengt.

I tillegg til at kontraktsgrunnlaget er uvanlig er det stillet kvalifikasjonskrav som i praksis betyr at anbud fra vårt firma skal avvises.

Fra vår side betrakter vi det som en skandale at Balsfjord kommune som byggherre stenger ute lokal entreprenør etablert på Storsteinnes og med 16 faste arbeidsplasser.

Dersom dette er en bevisst handling fra kommunens side må vi vurdere hvorvidt det er grunnlag for å drive vår virksomhet videre, eller om det er best om vi sier opp alle ansatte og avvikler selskapet.

Når vi reagerer så vidt sterkt er det fordi Tromsbygg Entreprenør AS fullt ut er kvalifisert til å gjennomføre prosjektet «Meistervik skole».

Dette er basert på følgende:

  • TBE har over 20 års erfaring som entreprenør og har gjennomført flere store prosjekter av tilsvarende eller større kompleksitet og vanskelighetsgrad enn Meistervik skole.
  • TBE har dokumentert sine kvalifikasjoner gjennom sentral godkjenning av høy klasse for gjennomføring av store og kompliserte bygg.
  • TBE har kapasitet og økonomisk soliditet for å gjennomføre prosjektet Meistervik skole som totalentreprenør.

Resultatløse samtaler og møter

Resultatløse samtaler og møter med ordfører, rådmann og rådmannens enhetsleder.

Da anbudsdokumentene og innholdet ble kjent har vi på flere måter prøvd å varsle kommunens ledelse om de forhold vi har påpekt ovenfor.

Alle våre henvendelser har så langt vært resultatløse.

Følgende har skjedd:

Fredag 18.06.21: Utlysing av tilbudskonkurransen.

Onsdag 23.06.21: E-post til ordfører og rådmann fra daglig leder i TBE. Det ble her påpekt at konkurransegrunnlaget utelukker TBE fra å delta i konkurransen.

Onsdag 23.06.21: Møte med enhetsleder Svein Pettersen på TBE`s kontor.Her ble konkurransegrunnlaget diskutert og påklaget av TBE.

Enhetsleder hevdet at han ikke var klar over de unormalt strenge kvalifikasjonskravene og heller ikke at de førte til utestengelse av TBE.

Han skulle ta saken videre og gi tilbakemelding.

Fredag 25.06.21: Styret i TBE diskuterte saken og ringte til ordføreren.TBE ba om et snarlig møte med kommunen.

Ordfører Gunda Johansen var forbauset over henvendelsen og syntes hele anbudssaken var merkelig da kommunestyret ikke har vedtatt å bygge ny skole på Meistervik.

Konkurransegrunnlaget og utestengelsen av TBE var på denne bakgrunn ukjent for ordføreren.

Fredag 02.07.21: Møte med ordfører, rådmann og enhetsleder på Rådhuset.Etter initiativ fra ordføreren ble møte mellom kommunens ledelse og styret i TBE gjennomført

Saken ble på nytt belyst og drøftet.

Rådmannen syntes å vise liten interesse for utestengelsen av TBE som mulig entreprenør i skolebyggingen på Meistervik.

Han forsvarte imidlertid konkurransegrunnlaget og presiserte at det var rådmannens ansvar at det var blitt slik.

Det ble ingen avklaringer i møtet.

TBE ba om snarlig tilbakemelding.

Fredag 09.07.21: Telefon til rådmannen. Etter en uke uten noen tilbakemelding hverken fra rådmannen eller enhetslederen ringte TBE direkte til rådmannen.

Rådmannen opplyste at byggherren hadde gjort sine vurderinger i flere runder.

Rådmannen var ikke innstilt på å diskutere endret anbudsform og eller endring av konkurransegrunnlaget.

Mandag 16.08.21: Frist for innlevering av anbud.

Svært skuffet

TBE er naturlig nok svært skuffet over å bli utestengt fra et av de mest interessante byggeoppdrag som kan komme i vårt nærområde i overskuelig framtid.

Vi er også skuffet over totalt manglende tilbakemeldinger fra rådmannen og hans stab i den hektiske perioden som er gått siden anbudet ble lagt ut.

Oppfordring til Balsfjord kommune.

Dersom det blir vedtatt å bygge ny skole på Meistervik oppfordrer vi Balsfjord kommune til å ivareta eget næringsliv med etablerte arbeidsplasser i kommunen.

I praksis betyr dette at utlyst anbud trekkes tilbake og at evt. nytt anbud og konkurransegrunnlag gjør det mulig også for lokale bedrifter å delta i konkurransen.

Med hilsen
Styret i Tromsbygg Entreprenør AS: Even Edvardsen, Vidar Hauglid, Arne Edvardsen, Per Arnulf Myrlund

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS