ÅPENT MØTE: Mandag blir det åpent møte om eiendomsskatten i samfunnshuset på Mellembygd kultur- og oppvekstsenter. (Arkivfoto: Terje Tverås)
ÅPENT MØTE: Mandag blir det åpent møte om eiendomsskatten i samfunnshuset på Mellembygd kultur- og oppvekstsenter. (Arkivfoto: Terje Tverås)

Åpent møte om eiendomsskatten

MÅLSELV: Mandag holder aksjonsgruppa for lavere eiendomsskatt i Målselv åpent møte på Bakkehaug samfunnshus. Målet er å få laget en henstilling som skal presenteres i kommunestyret.

Publisert Sist oppdatert

Reidar Karlsen er med i aksjonsgruppa og håper mange møter opp på et konstruktivt møte mandag kveld. Selv om det ikke er satt rammer på møtet, er målet å få til en saklig debatt rundt eiendomsskatten.

– Jeg opplever et veldig sterkt behov for folk å komme et sted å slippe ut luft, sier Karlsen.

Han er ikke selv medlem på Facebook og mener det er både et utmerket og dårlig forum fordi debattene ofte fører med seg en del usakligheter. Mandagens møte håper han blir fri for personangrep på både politikere og administrasjonen i kommunen. I stedet ser han for seg en konstruktiv debatt med gode poenger som de kan ta med seg til kommunestyret to dager senere.

– Vi har fått samfunnsviter Lars Tore Hansen til å innlede møtet for å få fram det samfunnsmessige perspektivet, sier Karlsen.

Han viser til at det er mange eldre med lav pensjon som sitter på store, nedlagte gårdsbruk som har vanskelig for å betale den økte eiendomsskatten. I andre skalaen er førstegangsetablerende som bosetter seg i sentrale strøk for å være nært jobben sin. Disse har bygget eller kjøpt hus, har kanskje barn i barnehage og skolefritidsordning og får i tillegg en økt eiendomsskatt som skal betales.

– Samfunnsmessig ønsker man at boliger og folk skal være der arbeidsplassene er, og de i sentrale områder har ikke sonefradrag. Da blir det helt vilt med folk som dokumenterer 20 000 i skatt. Jeg har ikke hørt om tilnærmet andre steder i landet, sier Karlsen.

Til kommunestyret

Han synes det er merkelig at ikke de forskjellige kommunepartiene har funnet det nødvendig med møte for å orientere sine medlemmer og sympatisører i forkant av kommunestyret. Han forklarer at mange har reagert på det utsendte materialet i forbindelse med eiendomsskatten, og at mange har behov for å få kjennskap til bakgrunnen for utskrivinga og svar på ubesvarte spørsmål. Karlsen viser til at det var lite protester da bunnfradraget ble fjernet i 2013, og at det har vært en aksept i kommunen om at det er fornuftig å bidra med eiendomsskatt. Men når resultatet av retakseringa kom samtidig som regninga i år, reagerte mange.

– Da oppstår det et naturlig behov for å gi uttrykk for misnøye. I og med at partiene ikke har gjort noe, har det oppstått en aksjonsgruppe som prøver å bidra til at vi får ting fram i lyset og eventuelt påvirka resultatene av takseringa, sier Karlsen.

Alle som ønsker, er velkomne på det åpne møtet på mandag, også administrasjonen og topp-politikerne i kommunen. Aksjonsgruppa har bedt om 20 minutters taletid i kommunestyret på onsdag, noe de har fått. Tanken er at mandagens møte fører til gode argumentasjoner som kan presenteres for kommunestyret. Karlsen håper også mange møter opp i kommunestyremøtet.

– Jeg vet at det gjør inntrykk på politikerne når kommunestyret fylles av folk. Jeg håper mange kjenner sin besøkelsestid, oppfordrer Karlsen.

Powered by Labrador CMS