GOD FRAMDRIFT: Kulda bremser arbeidet med vannledningen her på Bjørnsund, men det er lenge til juli som er fristen for å sluttføre arbeidet mellom Nordli og Finnkroken.
GOD FRAMDRIFT: Kulda bremser arbeidet med vannledningen her på Bjørnsund, men det er lenge til juli som er fristen for å sluttføre arbeidet mellom Nordli og Finnkroken.

Arbeidet med vannledningen i god rute

BARDU: Selv om det gjenstår bare få meter å grave, skal kommunen kjøre mange tester før folk i Nedre Bardu får vann fra Setermoen.

Publisert Sist oppdatert

I henhold til anbudet skal arbeidet med gravinga være ferdig i juli.

– Vi holder fast på det tidspunktet. Blir vi ferdig før, er det en bonus, sier fagansvarlig for vann, avløp og renovasjon i Bardu kommune, Sindre Dahle.

Gravemaskinene til Trulssen Maskin har siden i høst jobbet jevnt og trutt mellom Finnkroken og Nordli. Etter at kommunen fikk i stand en avtale med siste grunneier, har maskinene nesten passert Bjørnsund. I det siste har imidlertid kulda satt ned farta på framdriften.

– En ting er at anlegget blir ferdig gravd, men vi skal også kjøre tester på det, både for å få vann ned til Finnkroken og muligheten til å pumpe vann oppover, sier Dahle.

Kalkholdig

Vann fra Setermoen har lenge stått på ønskelista til mange i Nedre Bardu. Vannet fra Finnkroken vannverk er kalkholdig og skaper problemer for husholdningene. Kalken kan legge seg som et hvitt belegg i vaskemaskiner og oppvaskmaskiner, der vannet har vært oppvarmet. Verst var det i begynnelsen da denne kilden, 23 meter ned under bakken, ble tatt i bruk. For å bøte på problemet ble det pumpet store mengder vann opp fra reservoaret og ut i elva. Følgen var at kalkinnholdet ble redusert.

Når vannledningen er koplet sammen, vil vann fra Langvatnet nordvest for Setermoen også renne ned gjennom dalen og ut i kranene til nerdalingan.

Samtidig vil vann fra Finnkroken kunne være en reservevannkilde for Setermoen om det trengs. I dag er Langvatnet hovedkilden. Det er også sammenbinding med Øvre Bardu vannverk og grunnvann fra Kjølhaugen, som kan bidra med å etterforsyne de laveste områdene på Setermoen. Da vil vil kapasiteten på høydebassenget kunne økes ut over ett døgns forsyning.

Dersom vann fra Finnkroken blir pumpet til Setermoen, blir det i en tidsbegrenset periode som ikke vil få noen kvalitetsmessige konsekvenser.

Målselvvann til Bardu

Dessuten er vannledningen lengst nord i kommunen koplet sammen med vannledningen fra Målselv. En vannmåler ved kommunegrensa måler vatnet begge veier.

– De kjøper vann av oss, og vi kjøper vann av dem. Når vi stanser anlegget i Finnkroken for drift og vedlikehold, kjøper vi vann fra Målselv, sier Sindre Dahle.

Powered by Labrador CMS