MÅ ORDNE OPP: Kommunen har syv avvik de må ordne opp i ved legetjenesten etter pålegg fra Arbeidstilsynet. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
MÅ ORDNE OPP: Kommunen har syv avvik de må ordne opp i ved legetjenesten etter pålegg fra Arbeidstilsynet. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Arbeidstilsynet ga pålegg til legetjenesten

BALSFJORD: Arbeidstilsynet har i sommer gjennomført tilsyn ved legetjenesten i Balsfjord. Syv pålegg har nå blitt gitt.

Publisert Sist oppdatert

Det var tidligere i sommer at Arbeidstilsynet var innom legetjenesten og legevakta i Balsfjord på tilsynsbesøk. Det dukket opp flere avvik som kommunen har fått mulighet til å svare på, tidligere denne måneden. Etter at kommunen har fått kommentere avvikene har imidlertid fortsatt Arbeidstilsynet valgt å gi syv pålegg etter tilsynsrunden.

Trusler og vold

Flere av påleggene som er gitt av arbeidstilsynet går ut på å sikre de ansatte ved legetjenesten mot trusler og vold.

«Arbeidsgiver har ikke kartlagt og risikovurdert arbeidsmiljøet ved legevakten. Det er heller ikke utarbeidet planer eller iverksatt tiltak for så langt det er mulig å beskytte arbeidstakerne mot vold, trussel om vold og uheldige belastninger som følge av kontakt med andre,» kommer det blant annet fram.

Det kommer også fram at legevakten ikke har rutiner for hvordan vold, trusler og andre uheldige belastninger som følge av kontakt med andre skal forebygges, meldes, håndteres og følges opp.

HMS

Flere av påleggene går ut på at kommunen som arbeidsgiver må ordne opp i en del HMS-relaterte mangler.

Arbeidstilsynet skriver i sitt brev til kommunen at arbeidsgiver skal sørge for å ha en oversikt over virksomhetens organisasjon og hvordan ansvar, oppgaver og myndighet for arbeidet med helse, miljø og sikkerhet er fordelt. Det kommer fram at kommunens ansvarslinjer er uklare når det kommer til dette, på grunn av omorganiseringa som pågår i kommunen for tida.

Lang frist

Og nettopp på grunn av kommunens omorganiseringsarbeid har de fått god tid fra Arbeidstilsynet på å dokumentere at de har rettet opp i de lovbruddene som er funnet.

«Rådmannens representant, Tor Jørgen Johnsen, har gjort Arbeidstilsynet oppmerksom på at Balsfjord kommune er inne i en omorganiseringsprosess. Det vil derfor være hensiktsmessig at frist for oppfyllelse av påleggene blir satt til 01.12.2018,» skriver Arbeidstilsynet.

Rådmann i Balsfjord, Rigmor Richardsen er på ferie, og har ikke rukket å sette seg godt inn i pålegge fra Arbeidstilsynet, men forsikrer likevel at kommunen skal rette seg etter alle påleggene de har kommet med.

- Vi skal gå gjennom påleggene, sette oss grundig inn i dem og rette oss etter dem, sier Richardsen til Nye Troms.

Powered by Labrador CMS