LEDER:

Are Eriksen (1945-2022) – en ekte samfunnsbygger

SAMFUNNSBYGGER: Are Eriksen døde onsdag i forrige uke. Dette bildet er fra 1970-tallet, da Målselv Maskin & Transport fortsatt var en ny bedrift. Arkivfoto
SAMFUNNSBYGGER: Are Eriksen døde onsdag i forrige uke. Dette bildet er fra 1970-tallet, da Målselv Maskin & Transport fortsatt var en ny bedrift. Arkivfoto

«Selv om Are Eriksen nå har gått ut av tida, vil sporene etter ham med bedriftene han bygget både innen næringsliv, bomarkedet og idretten leve videre.»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Onsdag døde Are Eriksen, gründer, idrettsentusiast og ildsjel, 77 år gammel. Historia han legger igjen, og som bygges videre etter hans bortgang, er formidabel. Are Eriksen var en samfunnsbygger – om ikke den viktigste, så én av de viktigste i Målselv og Troms sin nyere historie. Eriksen var ikke mer enn 22 år da han starta entreprenørfirmaet Målselv Maskin & Transport AS. I dag er bedriften en av de største i både Målselv og Troms innen sitt felt. De sikrer mange en trygg og solid arbeidsplass, og de rekrutterer stadig flere.

Eriksen har ikke bare bidratt til at utallige veier og infrastruktur har blitt bygget og utbedret over i 50 år. Han la ned utallige timer med å kjøre skispor, både hjemme i Møllerhaugen og på Karlstad, og også på Bardufoss. Eriksen brant spesielt for skiskyttersporten, og han var en ildsjel og tilrettelegger både i hverdagen og ved store arrangement helt fram til i vinter.

Eriksen bidro så definitivt til å sikre det aller mest basale som skal til for bolyst i hjemkommunen sin, og omkringliggende. For bak det fjonge nyordet ligger tre grunnleggende verdier:

1. En trygg, relevant og god arbeidsplass hvor du er sikret en stabil jobb og inntekt.

2. Et sted å bygge og bo.

3. Noe å gjøre på fritida som du finner meningsfullt og engasjerende, og finner likesinnede.

Are Eriksen la med sitt gründerånd, ildsjelvirksomhet og idrettsglede til rette for samtlige av dem. Hvor mange som har blitt og forblitt målselvinger nettopp på grunn av Eriksens virke, hadde det vært interessant å finne tall på. Det vi er sikker på, er at det ikke er et lite tall.

Jeg befinner er selv en del av den statistikken. Jeg bor selv i Krokbekken Panorama. Boligfeltet på Bardufoss som Målselv Maskin & Transport har bygget ut trinn for trinn de siste 15 årene. Det for å gi attraktive boligtomter med utsikt over Målselvdalen til nye og eksisterende innbyggere. Det for å ha tilstrekkelig med arbeidsoppgaver å sysselsette den store arbeidsstokken sin på vinterstid. Og det som i si tid var et sentralt tilskudd for at Forsvaret skulle fortsette å bygge og satse på Bardufoss.

Jeg flytta til Målselv for 12 år siden. Gjennom alle årene jeg har møtt Eriksen som journalist, har helsa gitt ham utfordringer. Men utfordringene til tross lå han ikke på latsida som pensjonist. Selv om sønner overtok firmaet for en del år tilbake, var det ikke sjeldent en kunne møte på gründeren selv på kontoret på Rossvoll. Han var på ingen måte innom bare for å drikke kaffe. Han var nesten like ofte å møte på i tråkkemaskinen.

På folkemøter som handlet om samfunnsbygging i hjemkommunen, var han som regel også til stede. Are Eriksen var likevel ikke den som tok plass, eller den som hevet stemmen så altfor ofte. Men når han gjorde det ble det stort sett stille. Folk lyttet. Fordi de visste at når Eriksen først engasjerte seg, så hadde han satt seg godt inn i saken det handlet om. Og når han talte var det ikke for å komme med fyllord. Han snakket med erfaring og ballast for å få handling bak ordene.

Selv om Are Eriksen nå har gått ut av tida, vil sporene etter ham med bedriftene han bygget både innen næringsliv, bomarkedet og idretten leve videre. Vi skal kjøre videre på veier han har bygget. Vi skal gå videre i skisporene han sørget for ble tråkket. Og vi skal bo i boområdene han var med å bygge ut. Målselv, og Troms, ville sett helt annerledes ut i dag uten Are Eriksen. Vi er mange som har mye å takke ham for.

Det Eriksen var med å legge grunnsteinen for, og som han bidro til å bygge stein på stein for, det lever videre.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS