Lakseflaks for lykkelige ungdommer:

FISKELYKKE: Godt og vel halvparten fikk fisk under årets Camp Villaks. På bildet ser vi én av instruktørene, Are Samulesen, med tre lykkelige laksefiskere. Fra venstre: Ådne Nystad, Are Samuelsen, Emil Haugli Endresen og Vebjørn Hansen. Foto: MJFF
FISKELYKKE: Godt og vel halvparten fikk fisk under årets Camp Villaks. På bildet ser vi én av instruktørene, Are Samulesen, med tre lykkelige laksefiskere. Fra venstre: Ådne Nystad, Are Samuelsen, Emil Haugli Endresen og Vebjørn Hansen. Foto: MJFF

Årets Camp Villaks ikke bare slo, men doblet rekorden

MÅLSELV: 15 av 24 deltakere ble belønnet med fast fisk på kroken under Camp Villaks i Målselva i helga.

Publisert Sist oppdatert

Camp Villaks er blitt et svært populært ferieinnslag for ungdommer i aldersgruppa 14 – 18 år.

I år ble det rekordår, med 22 blanke lakser som resultat. Det er dobbelt så mange som i 2018, som var forrige besteår.

Steinar Holen, leder i fiskeutvalget i Målselv jeger- og fiskerforening, sier det er grunnet ei flott elv med overkommelig vannstand, dyktige og engasjerte instruktører og fantastisk engasjert ungdom.

– Vi er heldige som får låne kortsona under fossen av Målselvfossen Elveierlag, noe som gjør det mulig for oss å arrangere Camp Villaks, sier han.

I år deltok ungdommer fra Jæren i sør til Skibotn i nord, men med flesteparten lokalt forankret.

To av de i alt fem jentene på campen kom langveisfra, fra henholdsvis Notodden og Bergen. Sistnevnte, Laura Jørgensen, var nærmest fra seg av lykke da hun landet sin første laks, på hele 5,2 kilo.

– Jeg sto litt ute i elva da jeg skjønte at jeg hadde laks på. Jeg fikk helt adrenalinsjokk, og de hørte hylene mine langs hele elva, forteller hun og ler.

Bergensjenta Laura Jørgensen (16) sa ifølge arrangørene at det å få en laks for første gang, og det til og med en på over fem kilo, var det beste som hadde skjedd i hele hennes liv. I hvert fall smilte hun fra øre til øre hele helga.

Laura fikk laks nummer to, en fin middagsfisk på to kilo, søndag, og ble nesten like glad for den.

– Jeg tenker vi blir å røyke den største og spise den minste til middag, sier hun.

Annerledes «snørekjøring»

Bergensjenta deltok på Camp Villaks for første gang i fjor i Surdalslågen. Her fikk hun ingen fisk, men interessen for laksefiske ble likevel tent.

– Vi pleier å være på ferie i Tromsø hos besteforeldrene mine hver sommer, og det var helt tilfeldig at laksecampen var mens vi var her. Nå må jeg selvfølgelig tilbake til neste år, sier den lykkelige 16-åringen.

Selv om ingen i år greide å matche rekordfisken til Marie Nystad på 17,4 kilo fra 2018, var Teodor Riksfjord-Eriksen (16) fra Krokbekken lykkelig over å ha halt i land sin første laks på søndag.

– Jeg satt på en stein i svingen, da jeg plutselig fikk på fisk. Jeg ropte på hjelp, og én av instruktørene kom og fortalte meg hva jeg skulle gjøre, forteller han.

Det ble litt dramatikk da laksen dro ut alt snøret på snella og unggutten la til sprangs etter laksen nedover elva på ett til dels steinete og lite løpevennlig underlag. Men til alt hell gikk det bra, og fisken på 7,3 kilo endte som tredje største laks på campen.

– Det var kjempefint å få hjelp, uten det hadde jeg ikke fått den opp av elva, sier Teodor, som garanterer at det kommer til å bli mer fisking på han i tida framover.

Teodor Riksfjord-Eriksen kommer fra en familie med sportsfiskere, og med campens tredje største laks (7,3 kilo) har han definitivt vist at fiskelykke ligger i genene.

Vellykket arrangement

Aldri tidligere har det blitt tatt flere laks i Camp Villaks' femårige historie. Godt og vel halvparten av deltakerne fikk fisk, og fem, i tillegg til Teodor og Laura, opplevde å få sitt livs første laks i helga.

Å få opp interessen for elvefiske for ungdom, er selve intensjonen til villfiskcampene. Og det enkle er ofte det beste, som det så populært heter.

– Campen dreier seg om elvefiske etter laks, der vi plaktiserer flue og sluk. Vi har valgt bort fiske med meitemark og kjører for eksempel ikke fluefiskekurs, sier Holen.

Det sosiale aspektet har vært vektlagt i tidligere år, med fellessoving i lavvo og ellers sosialt samvær. I år har deltakerne vært nødt til å forholde seg til strenge smitteverntiltak, men Holen sier at det har gått svært bra. Målselvfossen feriesenter lånte bort øvre camping, hovedhus, sanitærfasiliteter og selve campingen, og lettet gjennomføringa med gode smitteverntiltak.

Teodor synes at det har vært ei trivelig og sosial helg til tross for koronatiltakene.

– Vi har koset oss skikkelig mye, sier han.

Powered by Labrador CMS