Alvorlig beitekrise for reinsdyra:

SNØRIK VINTER: Nils Ole Oskal (til høyre) sammen med flere som hjelper han med reinen nå i vinter. Foto: Privat
SNØRIK VINTER: Nils Ole Oskal (til høyre) sammen med flere som hjelper han med reinen nå i vinter. Foto: Privat

– Årevis siden det var så ille som nå

BALSFJORD: Nils Ole Oskal fôrer reinsdyra fire ganger mer enn han vanligvis gjør om vinteren. De enorme snømengdene skaper store problemer for de sultne dyrene.

Publisert Sist oppdatert

Beitekrisen har vart lenge og er en ekstrem påkjenning for reinsdyra. Reinen er svært sårbar og må ha tilleggsfôr for å ikke sulte. Nils Ole Oskal, som driver reindrift i Mauken og Blåtind, forteller at hvert dyr normalt sett får et halvt kilo tilleggsfôr hver dag.

– Nå må vi beregne to kilo. Det er omtrent det vi gir reinen når den står i gjerde, sier han.

Det er med andre ord lite mat å finne i naturen. Nå prøver de så godt de kan å holde dyrene samla for å få mat i dem. Denne jobben tar både dag og natt.

– Vi har noen enkeltrein spredt litt her og der. De må vi vente med å hente før nærmere våren. Men vi er ute og fôrer de også. Så det blir lange dager og ekstra mye jobb, sier Oskal.

Tettpakka snø og is

Økninga i tilleggsfôret er en stor økonomisk belastning for reinnæringa.

– Det går kolossalt mye penger til kraftfôr. Og vinteren er enda ikke over. Det går veldig ut over økonomien. Det blir mye ekstraarbeid og noen ganger må vi ha hjelp. Vi merker denne krisa veldig godt. Det er mange år siden det var så ille som nå, sier Oskal.

Store mengder tettpakket snø og is hindrer reinen i å grave seg ned til beitene. Krisen har vart lenge og reinen er svak. Når det i tillegg regner oppå snøen, forverres situasjonen.

– Det beste er fine og tørre vintre. Da er det lettere for reinen å grave seg ned til bakken. Reinen går ut etter buskene nå. Men de er veldig næringsfattige. Det eneste som er bra med all snøen, er at reinen før beita på skjegglavet nederst på buskene hvor det ikke lengre er så mye. Nå kommer de seg lengre opp, sier Oskal.

Stenger snøskuterløyper

Reinen tærer på oppsparte fettreserver gjennom vinteren. Den er derfor sårbar for økt energiforbruk som følge av forstyrrelser. Og de kan det være mange av. Det er spesielt viktig å holde reinen vekk fra veiene.

– Høye kanter gjør det vanskelig å komme seg vekk fra veibanen, sier Oskal.

Fylkesmannen i Troms og Finnmark ber om at alle som ferdes i nærheten av rein tar hensyn til dyrene. En rekke snøskuterløyper er stengt på grunn av sårbar rein. I Nord-Troms og Finnmark kan Fylkesmannen stenge snøskuterløyper på kort varsel.

– Reinen må få beite uforstyrret. Ser du spor eller et dyr, så må du være oppmerksom. Er det rein i området du er på vei inn i, til fots eller på skuter, bør du snu med en gang, skriver fylkesmann Elisabeth Vik Aspaker i ei pressemelding.

Reinen er et flokkdyr som vanligvis unngår mennesker, og folk på snøskuter eller ski kan utløse flukt- og fryktadferd hos reinen.

– Dyra må bruke energien sin på å spise, skriver Aspaker.

Når reinen er i dårligere kondisjon vil den ikke alltid flykte, men kan bli stående i ro når du kommer mot den. Den vil likevel oppleve stress og dermed forbrenne sårt tiltrengte fettreserver. Oskal ønsker også at de som ferdes ute i naturen tar hensyn til dette.

Nils Ole Oskal (til høyre) sammen med flere som hjelper han med reinen nå i vinter.

– Folk bør ha hundene i bånd og de på skuter må holde seg unna. Reinen kan tro de kommer med fôr og vi vil ikke at de skal trekkes mot dem. Så ta gjerne omveier, om mulig, sier han.

– Ikke bruk dispensasjonen din

Per 20. mars er 18 løyper og to områder stengt for motorferdsel av hensyn til rein i Troms og Finnmark. Fylkesmannen ber kommunene om ikke å gi nye dispensasjoner til snøskuter i områder med rein.

– Har du fått dispensasjon fra kommunen til å kjøre skuter, bør du ikke bruke den dersom det er rein i området, skriver Aspaker.

Drektige simler er spesielt sårbare for denne forstyrrelsen. På seinvinteren kan simlene kaste kalv (abortere) dersom de blir stresset eller får redusert kondisjon. Det er derfor viktig at alle som ferdes i områder med rein viser særskilt hensyn denne vinteren.

Oskal håper at Fylkesmannen kan ordne et krisefond for reinnæringa.

– Vi håper på økonomisk støtte. Og en slik støtte burde ha blitt gitt tidligere i beitesesongen, sier han.

Powered by Labrador CMS