OPPGITT: Arne Pedersen er oppgitt over Midt-Troms Museum og hvordan han mener de ivaretar kulturskatter på en dårlig måte.
OPPGITT: Arne Pedersen er oppgitt over Midt-Troms Museum og hvordan han mener de ivaretar kulturskatter på en dårlig måte.

Arne fortviler over museets prioriteringer

BALSFJORD: Arne Pedersen reagerte med skrekk og gru da han hørte om vannet som hadde trengt inn i kjelleren til den gamle skolestua ved Aursfjordsaga.

Publisert Sist oppdatert

Arne Pedersen er sint og fortvilet etter at flere museumsgjenstander ble våte i kjelleren til den gamle skolestua ved Aursfjordsaga. Til dagens avis har han skrevet et leserinnlegg der han tar opp ting han mener burde vært gjort annerledes og ting han mener burde vært prioritert bedre.

Nye Troms skreiv for et par uker siden om at ble oppdaget vann i kjelleren til den gamle skolestua under museets tilsynsrunde. Det viste seg at vannet fra den smeltende snøen har funnet veien inn til skolestua. Det står en god del museumsgjenstander nede i kjelleren som har blitt våte av vannet.

Overvåkning

Pedersen satt flere år som bestyrer og handverker i Balsfjord bygdemuseum, og i 2009 mottok han Kongens fortjenestemedalje for sitt arbeid med å formidle lokalhistorie og ta vare på kulturminner, deriblant Aursfjordsaga.

- Ved Aursfjordsaga og skolestua har det vært null tilsyn og null vedlikehold. Regionmuseene ble opprettet nettopp for å styrke museene, men nå er alt rasert og det er ingenting igjen. Saga er kjørt på ræva for lenge siden, og sist ut er nå dette magasinet, sier Pedersen fortvilet.

Han mener Midt-Troms Museum ikke har ført tilsyn ved skolestua og magasinet på en god nok måte.

- De sier at de oppdaget dette på en av deres tilsynsrunder, men der har så vidt jeg vet ikke vært et menneske siden visefestivalen i fjor høst. Der har i alle fall ikke vært noen spor i snøen, sier han.

Han mener de som har et forvaltningsansvar for bygget og museumsgjenstandene som lagres der burde visst bedre.

- Mange hytteeiere i området har full overvåkning av hyttene sine, og kan sitte hjemme i Tromsø der de får beskjed dersom noe slikt skjer. Det koster meg bekjent ikke mer enn 8-10 tusen kroner. Det kan de prioritere å bruke midler på, sier han.

Feilprioriteringer

Da Nye Troms skreiv om vannet som hadde trengt inn i magasinet, sa museumsdirektør ved Midt-Troms Museum, Lisa Gay Bostwick at museet totalt har 80 bygninger, og at alle disse bygningene har en eller annen mangel.

- Om det stemmer så er det for meg ubegripelig at det blir prioritert nyetableringer som barnemuseet på Finnsnes, fremfor å ta vare på disse bygningene som er siste rest av kulturarven vår, sier Pedersen.

Han har sett museumsgjenstandene selv, etter at uhellet var ute, og har liten tro på at noe særlig av det kan reddes. Det synes han er trist. Han mener bidragsyterne til samlinga har stolt på at gjenstandene er i trygge hender, og flere av gjenstandene er gitt med betingelse om at de skulle forbli i Malangen. Derfor synes han også at et sentralmagasin i Sollia, som museumsdirektøren ønsker å få på plass, er håpløst.

- Vi har vår egen historie og den skal være i Malangen. Nå har alle giverne gått bort, men de var sjeleglad for at de fikk et trygt og godt sted å oppbevare gjenstandene i Malangen, siden der er her de hører til, sier Pedersen.

Har misforstått

Direktør ved Midt-Troms Museum, Lisa Gay Bostwick mener at Pedersen ikke forstår hvordan museets budsjett er bygget opp og hvor museet får midler fra.

- Vi bruker ingen av våre midler på barnemuseet. Det er snakk om statlige, fylkeskommunale og kommunale øremerkede midler til det prosjektet. Vi har fått tilskuddsøkning fra Fylkeskommunen nettopp til å dekke leien i Kunnskapsparken, sier Gay Bostwick.

Hun sier hun har mye respekt for Pedersens engasjement og den kunnskapen han sitter på, men at kritikken han kommer med nå ikke holder vann.

- Den eneste måten for oss å få flere midler er å tenke nytt og finne på nye ting. Vi får ikke midler til å fikse 80 bygg med feil og mangler. Det trenger alle museer i hele landet. Sånn er det.

Hun forteller at museet har besøkstall på 30.000, og at 10.000 av disse er ved barnemuseet.

Ikke råd

Når det kommer til vannet som har vært i kontakt med museumsgjenstander i skolestua mener hun museet ikke har råd til teknologi som overvåker slike ting.

- Det koster penger som vi ikke har.

Museumsgjenstandene er nå til avfuktning. En prosess som tar lang tid.

- Etter kanskje et halvt år skal vi ta en videre vurdering på tilstanden til disse i et konserveringslaboratorium, sier hun.

Powered by Labrador CMS