HOVEDHUS: Her er den ambulerende guiden Asgeir Stensrud foran Bardu bygdetun. Slik så et vanlig bolighus ut før i tida. Foto: Elin Larsen
HOVEDHUS: Her er den ambulerende guiden Asgeir Stensrud foran Bardu bygdetun. Slik så et vanlig bolighus ut før i tida. Foto: Elin Larsen

Asgeir har en ambulerende sommerjobb

BARDU: Gjennom hele sommeren har Midt-Troms Museum ambulerende sommervikarer på sine bygdetun. Jannis Solset og Asgeir Stensrud skal hjelpe turister med informasjon fra vår fortid.

Publisert Sist oppdatert

Midt-Troms Museum har denne sesongen satset på noe nytt når det gjelder å få opp interessen for de forskjellige bygdetunene som de har ansvaret for. Gjennom sommeren har museet ansatt to guider, som skal ha ansvaret for alle tunene i Midt-Troms regionen. Dette betyr at de forskjellige bygdetunene ikke vil være åpne hele uka slik som før i tida, men én dag i uka.

- Man ser at det kommer flere folk innom museene våre når det kun er en dag åpen i uka. Helst er det nordmenn som kommer innom, men vi har også tyskere og franskmenn innom også, forteller Asgeir Stensrud, guide.

Gode turister

Hver tirsdag er Stensrud tilgjengelig på Bardu bygdetun. Her tilbyr han guidet tur gjennom tunet og salg av kaffe og vaffel til turistene.

- Det er ikke alle som er villig til å betale verken for omvisning eller kaffe og vaffel. Det er stort sett nordmenn som er rause på dette området. Kommer det turistbusser fra Tyskland, og får vite at de må betale inngang til bygdetunene, snur de med en gang. De er ikke villig til å måtte punge ut med ekstra utgifter for å se norsk kultur, forteller Stensrud.

Fire-stammers møte

Gjennom sitt arbeide har Stensrud måtte sette seg inn i ganske mye historie, både lokalt og nasjonalt.

- Det er faktisk ganske mye jeg må kunne av historia til bygdetunene. Jeg vil si at man har et fire-stammers møte innenfor kulturen vår. Vi har kystkulturen som henger godt sammen med innlandet. Vi har den samiske kulturen. Vi har den kvenske kulturen. Og vi har dølakulturen. Alt dette er ei fin sammensmelting av det som vi har på bygdetunene i dag, og det er viktig å formidle dette til alle turistene som kommer innom, sier han.

Stensrud synes at arbeidet er givende for han.

-Det er artig å fortelle om vår nære og fjerne fortid i områdene våre. Det viser kanskje besøkstallene som kommer opp på slutten av året. I fjor var det innom mellom 600 og 900 personer fordelt på alle tunene, noe som er et fint tall, mener Stensrud.

Ønsket er godt vær

Likevel ser han at det er viktig med godt vær for at folk skal komme innom bygdemuseene.

- Er det kjølig, regn og vind, kommer det ikke mange innom. Er det godt vær med sol og opphold, er det flere som velger å stoppe og ta en titt på tunene. Så nå håper jeg at været blir bedre, så turistene velger å komme innom for både guiding, kaffe og vaffel, sier Stensrud.

Powered by Labrador CMS