Bjørn-Anders Eriksen forsvarte den gule ledertrøya og vant både finalerennet og norgescupen sammenlagt, mens Emil Skjellberg ble toer i både finalen og totalt i 17-årsklassen da siste rennet gikk på Geilo lørdag.

Første vinner på 30 år – vant norgescupen sammenlagt

Bjørn-Anders Eriksen fra Målselvs skiskyttere vant lørdag både finaleløpet og norgescupen sammenlagt 17-årsklassen.

Publisert Sist oppdatert

Det er første vinneren i norgescupen i skiskyting sammenlagt som kommer fra Målselv på nesten 30 år.

– Det er utrolig deilig å vinne norgescupen, særlig etter den «katastrofehelga» jeg hadde i Tromsø sist, sier Bjørn-Anders Eriksen, og tenker tilbake på konkurransene der for tre uker siden som endte med en 5. og en 6. plass for hans del.

Seieren lørdag var den fjerde i det nasjonale selskapet der ni konkurranser er unnagjort i løpet av vinteren, blant seirene er NM-gullet på fellesstart tidlig i februar.

Første på 30 år

16-åringen fra Målselvs skiskyttere er klubbens første totalvinner i norgescupen siden Vestre Målselv og Målselv skiskytterlag fusjonerte til Målselvs skiskyttere for vel ti år siden. Før det var Gunnar Eriksen (Leiråmo) siste vinner da han vant datidens 17/18-årsklasse sesongen 1994/-95. Gunnar gikk for Vestre Målselv skiskytterlag.

– Jeg har ikke tenkt på det at jeg er litt historisk, men det er selvsagt artig det, sier vinneren av 17-årsklassen denne vinteren.

Kunne bli passert

Før helgas finalerenn på Geilo kunne han bli passert av både sin tidligere klubbkompis i Målselvs, Emil Skjellberg, og Magnus Wassbakk fra Tromsø skiskytterlag, men med to feilfrie liggende serier på den 10 kilometer lange fellesstarten der, la Bjørn-Anders Eriksen et grunnlag som ingen av konkurrentene maktet å svare på. Avstanden ned til nærmeste konkurrent var 46 sekunder etter to skytinger, og begge Tromsø-løperne var enda lengre bak.

– Det var liggseriene som berget meg i dag, for i sporet kjentes det tungt ut, sier Bjørn-Anders Eriksen.

Var skjelven

Han fikk to og tre strafferunder på de to stående seriene, men hadde likevel rundt 20 sekunder ned til Emil Skjellberg før den siste runden.

– Jeg var fryktelig skjelven på siste stående, men var ferdig med første strafferunden før de nærmeste begynte å skyte. Det var en god følelse å ha, sier Bjørn-Anders Eriksen.

Emil Skjellberg, oppvokst i Balsfjord, gikk inn til sølv i nc-finalen, og med det ble han også toer sammenlagt i norgescupens 17-årsklasse. Magnus Wassberg mislyktes på Geilo, men berget tredjeplassen sammenlagt.

Aldri vunnet Troms-cupen

Bjørn-Anders Eriksen endte totalt på 313 poeng i Asko-cup, som norgescupen heter. Emil Skjellberg fikk 300 poeng, mens Wassbakk stoppet på 281. Med andre ord tre Troms-løpere på de tre første plassene.

– Nå har jeg vunnet norgescupen, men jeg har aldri vunnet den lokale Troms-cupen sammenlagt på alle fem sesongene jeg har gått i den, sier Bjørn-Anders Eriksen og ler.

Han gikk fredag inn til en sterk 60. plass på seniorenes NM-sprint på Geilo, der 180 løpere deltok. Da skjøt han bare på seg én strafferunde, på den stående serien.

– Det ga meg selvtillit før juniorfinalen i dag, sier norgescup-vinneren.

Tom tank

Emil Skjellberg er fornøyd med andreplassen både lørdag og sammenlagt.

– Det er godt å være ferdig, for nå begynner tanken å bli ganske tom. Jeg er fornøyd med både dagens løp og sammenlagt i norgescupen, selv om det ikke var bra å bomme på mye på de liggende seriene i dag, sier Emil Skjellberg.

Han betegner denne sesongen som en sesong med mye læring, og tror det er mye bra å ta med seg videre i karrieren.

–Jeg skulle selvsagt gjerne hatt den øverste plassen sammenlagt, men Bjørn-Anders har vært sterk, sier Emil Skjellberg om klubbkompisen fra Målselvs skiskyttere i årene også Emil gikk for dem.

Nesten helg venter NNM i langrenn i Nordreisa på ham:

– Der går jeg for gull, sier han.

Troms-seire

Ole-Kristian Kvanli fra Målselvs skiskyttere endte på en 21. plass i norgescupfinalen og 22. plass sammenlagt i 20-22-årsklassen. Sivert Silsand Gerhardsen kom på andreplass i samme klasse i siste rennet, men vant norgescupen sammenlagt. Martine Sofie Skog fra Bjerkvik kom på femteplass i K17-finalen, men vant norgescupen sammenlagt. Kaja Vollstad fra Tromsø endte på 11. plass sammenlagt i K19.