SAVNET: Engelsksetterten Athos som var savnet i fjellet i Bardu. Foto: Privat
SAVNET: Engelsksetterten Athos som var savnet i fjellet i Bardu. Foto: Privat

Athos funnet etter én uke

BARDU: Engelsksetteren Athos var savnet i fjellet i Bardu i over én uke. Fredag ble hunden funnet.

Publisert Sist oppdatert

Hunden er funnet i live. Den er preget av å ha vært alene i fjellet over rimelig lang tid, og er naturlig nok mager og utslitt. Men under et kort besøk hos dyrlegen i Bardu er det slått fast at Athos vil komme til hektene igjen rimelig raskt og snart er klar for rypejakt igjen.

Torsdag ettermiddag snakket Nye Troms med hundens eier. Da var den fortsatt savnet, og håpet om å finne den i live var ikke særlig stort.

– Det er et håp, men det svinner for hver dag som går nå. Vi gjør en siste innsats i helga for å finne hunden, og vi oppfordrer alle som skal på hyttene sine ved Altevatn, om å se etter den. Kikk under hytter og uthus der han kan ha søkt ly.

Det sa hundeeier Marita Strømsør Bygdevoll i Bardu til avisa da. Hun og familien mistet den åtte år gamle setteren på dagen på nyttårsaften på tur i nærheten av Altevatn. Fredag kom hunden til rette. Den ble funnet på familiens hyttetrapp.

Mirakel

– Det er et mirakel på jord, sa Marita Strømsør Bakkevoll til Nye Troms fredag ettermiddag.

Da hadde hun nettopp fått hunden inn døra, og mens Nye Troms snakket med henne, ble Athos dusjet og tatt godt vare på etter en strabasiøs uke.

– Dyrlegen sier at han ser kvikk ut i forhold til andre hunder som har vært så lenge borte. Nå har han fått i seg næring intravenøst hos veterinær, så regner vi med at han er helt ok igjen om en stund, sier hun.

Lykken var naturlig stor i familien i går etter mange dager på leting og i uvisshet.

9 døgn i fjellet

Den 8 år gamle jakthunden forsvant da familien var ute på tur nyttårsaften. Det skjedde i et område med mye rypespor, og nettopp ryper har sannsynligvis lokket jakthunden av gårde. Den ble borte sammen med en valp, men valpen kom tilbake innen kort tid. Athos ble imidlertid borte, og ingen søk etter hunden i dagene som fulgte ga resultater. Hunden ble meldt savnet på nettet, og ettersom familien har kjente som har tilgang på småfly, ble det også søkt etter Athos fra fly.

Torsdag lurte Marita på om hunden var gått i et snøskred eller hadde gått seg ned i ei elv.

Fikk hjelp av synsk

– Jeg fortalte det ikke på torsdag, men av alle vi har fått henvendelser fra og vært i kontakt med, valgte vi å ringe til en synsk dame. Vi hadde kontakt med henne på torsdag, og da fortalte hun at hun skulle heale hunden og be den om å gå hjem. Hun sa at han satt fast i noe, og at det var til hinder, men at hun skulle heale og be han om å gå hjem. Hun sa at han ikke var så langt unna. I dag var mannen min på nytt på leiting og kjørte da forbi hytta vår. Og der lå hunden, forteller Marita.

Det viste seg da at engelsksetteren har viklet bakbeina inn i en kondomdress som han var utstyr med, og dette har gjort det vanskelig for han å bevege seg. Heldigvis er ikke beina skadd, forteller hundeeieren.

– Det kan jo være tilfeldig det hele, men denne gangen velger jeg å tro på den synske damen som healet hunden og ba den om å gå hjem. Vi er i lykke og i sjokk, dette er godt for hunden og godt for oss. Jeg tror at når vi nå får roet oss ned i kveld, så tenker jeg at vi åpner champagnen, sier en smilende hundeeier etter en hel uke i uvisshet.

Det hører med til historien at Athos er godt rustet for å være ute. Hunden er vant til å bo ute og har god og tykk underpels. Det kan ha berget livet til hannhunden i den ekstreme kulden som har vært de siste døgnene.

Powered by Labrador CMS