LETT SYNLIG: Hustuftene vis-à-vis Lians på Andslimoen er lett synlig fra E6. Foto: Terje Tverås
LETT SYNLIG: Hustuftene vis-à-vis Lians på Andslimoen er lett synlig fra E6. Foto: Terje Tverås

Avgjør arkeologiske undersøkelser til høsten

MÅLSELV: Funnet av over 40 hustufter satte i vinter stopp for bruken av et areal langs E6 på Andslimoen. Om det skal foretas arkeologiske undersøkelser i området, vil bli avgjort til høsten.

Publisert Sist oppdatert

Målselv kommune ønsket å sette av arealet til mulig utvidelse av industriområdet på Andslimoen, men valgte å ta det ut av planen da det ble oppdaget at gamle hustufter kan være betydelig eldre enn først antatt. I forbindelse med ei kulturminnebefaring i fjor høst ble det foretatt såkalt dendrokronologiske undersøkelser av en trestubbe som sto inne i en av tuftene. Undersøkelsen viste at treet som hadde stått der, hadde begynt å vokse i 1784, og det antyder at hustuftene kan være vesentlig eldre enn først antatt.

Etter planen skulle Troms fylkeskommune ved fylkeskonservatoren gjennomføre nærmere undersøkelser av området i sommer. Konservator Harald G. Johnsen i Troms fylkeskommune forteller at det i første omgang er bestemt at det foretas ytterligere dendrokronologiske undersøkelser.

– Vi var der i forrige uke og samlet inn flere prøver. Noen av prøvene er også tatt på motsatt side av E6, der det også er kjent at det er flere hustufter, sier Johnsen.

Han regner med at rapporten fra disse undersøkelsene vil foreligge i august. Deretter vil det bli tatt en avgjørelse om hvorvidt det skal foretas arkeologiske undersøkelser.

– Hvis vi skal foreta arkeologiske undersøkelser, skal dette etter planen gjøres til høsten, sier Johnsen.

Powered by Labrador CMS