Robert Mood besøkte letemannskapene

IMPONERT: President i Røde Kors, Robert Mood, mener man nasjonalt kan lære av alvorlige hendelser, som skredulykken i Tamokdalen. Foto: Sol Gabrielle Larsen
IMPONERT: President i Røde Kors, Robert Mood, mener man nasjonalt kan lære av alvorlige hendelser, som skredulykken i Tamokdalen. Foto: Sol Gabrielle Larsen

– Avhengig av helikopter for å redde liv

TAMOKDALEN: Leteaksjonen i Tamokdalen viser at man er helt avhengig av helikopter de første timene for å kunne redde liv. Det mener president Robert Mood i Røde Kors.

Publisert Sist oppdatert

Søndag satte han seg på et fly til Tromsø for å møte letemannskap, politi og Forsvaret ved foten av Blåbærfjellet i Tamokdalen. Han understreket viktigheten av arbeidet de frivillige har bidratt med.

- Det er godt å komme hit. Her ser vi hvordan de frivillige jobber under tragiske omstendigheter. Letemannskapene får skryt fra politiet og de andre profesjonelle aktørene her. Det er veldig inspirerende oppi alt det tragiske, sier Robert Mood.

President i Røde Kors, Robert Mood, mener man nasjonalt kan lære av alvorlige hendelser, som skredulykken i Tamokdalen.

Tre finske og en svensk skiturist ble tatt av skredet i Tamokdalen 2. januar. Den første ble funnet og gravd ut onsdag i forrige uke. Ytterligere to ble funnet dagen etter. Den siste er fortsatt savnet. Det har blitt søkt med alt fra helikopter, til søkestenger, radar og hunder.

- På vegne av Røde Kors ønsker jeg å takke de frivillige for en fantastisk innsats. Hensikten med besøket mitt er også å lytte til de som har skoa på. De som jobber med å hente ut de omkomne. Hvis vi skal ta gode beslutninger på nasjonalt nivå, så må vi høre på de som har erfaringen, sier han.

Søndag ble 22 personer fløyet inn i området for å søke etter den siste skiløperen. Både politiet, Forsvaret, Røde Kors, Norske Redningshunder og Norsk Folkehjelp er blant letemannskapene som har bidratt i det krevende arbeidet. Søndag viste temperaturene ned i 25 minus.

- Det er imponerende den innsatsen de frivillige gjør. Det er kaldt. Det er vanskelig. Det er mange tunge tak. Her jobber alle som et team og utfyller hverandre. De frivillige kan være fryktelige stolte over den innsatsen de gjør, sier Mood.

- Nødvendig med helikopter

Robert Mood har lang erfaring fra Forsvaret, blant annet som generalinspektør i Hæren og sjef for FNs sin observatørstyrke i Syria. I 2016 ble han tildelt Fritt Ords Pris «for å ha vist stort ytringsmot i kritiske debatter om forsvarets rolle i samfunnet». I 2017 ble han valgt som president i Røde Kors.

Forrige uke gikk stabssjef Morten Pettersen ved Troms politidistrikt ut og sa at han var bekymret for hvordan beredskapen blir når seks av dagens ni Bell-helikopter på Bardufoss skal flyttes til Rygge. De samme helikoptrene har vært hyppig brukt både i forbindelse med snøskuterulykka i Balsfjord, og ved rastragedien i Tamokdalen.

- Tror du innsatsen i Tamokdalen hadde vært mulig uten helikoptrene og støtten fra Forsvaret?

- Erfaringene fra denne aksjonen viser at når noen områder er så vanskelig å komme til ved hjelp av motoriserte kjøretøy, så er man helt avhengig av helikoptre de første timene for å kunne redde liv, sier Mood.

Bruk av helikopter i skredulykker er nødvendig, mener Robert Mood som har en lang karriere i Forsvaret bak seg.

- Føles unødvendig

Blant mannskapet som bidro i søket søndag fant vi Jens-Morten Øvervoll i Røde Kors og Stian Kvalvik i Norsk Folkehjelp. Begge skildrer en svært krevende leteaksjon. En av årsakene er at politiet raskt så seg nødt til å utløse flere skred for å gjøre det trygt for letemannskapene å oppholde seg i området.

- Det er lenge siden det opprinnelige skredet gikk, så vi ser det ikke lengre. I tillegg er området fylt på med 2-3 skredmasser til, noe som gjør at det blir veldig dypt og vanskelig å få signal ved hjelp av Recco-utstyr, sier Øvervoll.

Selv var han med på å hente ut tre av de omkomne skituristene. Fra før har han vært med på å hente 12 personer ut av ulike rasulykker.

- Jeg har erfaring, så jeg er forberedt på hvordan det er. Men det er på alle måter trist. Jeg er selv en ivrig friluftsmann. I fjor gikk jeg 50 toppturer. Det er en hard realitet at liv går tapt. Det føles unødvendig, sier han.

Han får støtte fra Stian Kvalvik.

- Det er slike store, katastrofale skred man frykter mest. Men det har dessverre gått mange slike skred gjennom tidene, sier han.

Stian Kvalvik i Norsk Folkehjelp og Jens-Morten Øvervoll i Røde Kors deltok søndag i søket etter den siste savnede skiløperen. De har verdifull erfaring fra andre skred hvor de har bidratt.

Søndag jobbet de to i fem timer i fjellet med å lete etter den siste skiløperen. Til tross for mange minusgrader, klarte de seg godt i kulda.

- Vi er vant til å jobbe ute. Så lenge man holder seg i aktivitet og passer på at man ikke blir for svett i begynnelsen, så går det fint, sa Øvervoll.

- Vi er fjellvante folk og kan alle ta vare på oss selv, sier Øvervoll.

Line Grønstrand i Norske Redningshunder deltok i søket sammen med hunden Cola.

- To hunder bidro i dag. Det er et stort område det er snakk om, men de søkte begge godt, sa hun.

Powered by Labrador CMS