BEDRE EFFEKTIVISERING: Avinor mener det vil føre til bedre effektivisering og innsparing dersom de selv kan regulere åpningstidene på Bardufoss lufthavn. Foto: Terje Tverås
BEDRE EFFEKTIVISERING: Avinor mener det vil føre til bedre effektivisering og innsparing dersom de selv kan regulere åpningstidene på Bardufoss lufthavn. Foto: Terje Tverås

Avinor vil regulere åpningstidene selv

MÅLSELV: Avinor ønsker å kunne regulere åpningstidene til Bardufoss lufthavn uten samtykke fra luftfartstilsynet. På andre lufthavner har dette ført til innsparing og effektivisering av tjenestene.

Publisert Sist oppdatert

I en søknad til Luftfartstilsynet skriver Sjef regionale lufthavner i Avinor, Hanne Beate Laugerud, at de ønsker endring av konsesjonsvilkårenes punkt 3. Siden 2007 har konsesjonsvilkårene for Bardufoss lufthavn vært at endringer i åpningstidene skal meldes til luftfartsmyndigheten. Dersom det er snakk om innskrenkinger utover to timer, kreves det først samtykke fra luftfartsmyndigheten. Dette må gjøres i samråd med Avinor, Forsvaret og en representativ bruker av lufthavnen. Nå ønsker Avinor selv å kunne regulere åpningstidene uten å gå gjennom denne prosessen hver gang.

«På de øvrige lufthavnene hvor Avinor er konsesjonsinnehaver, har vi de siste årene erfart store muligheter for innsparing og effektivisering av lufthavntjenestene gjennom selv å kunne regulere åpningstidene», skriver Laugerud.

Hun viser til at Avinor har vært opptatt av at vilkårene til åpningstidene gir rom for fleksibilitet. For Bardufoss lufthavns del er det ofte sesongmessige variasjoner i anløps- og avgangstidspunkter, noe som påvirker behovet for lufthavntjenester. Laugerud viser til at de har fått innvilget andre vilkår for Harstad/Narvik lufthavn. Her er vilkåret at landingsplassen skal holdes åpen på de tidene som er nødvendige for å betjene regionale ruteflyginger, luftambulansen, flyruter som er pålagt offentlig trafikkplikt og eventuell offshoretrafikk. I tillegg tillates ambulanseflyginger utenfor åpningstiden. Laugstad håper på bakgrunn av dette at det vil være mulig å få til på Bardufoss lufthavn også.

«Vi søker om å få endret disse i overensstemmelse med øvrige lufthavners vilkår for åpningstider slik at vi selv kan regulere åpningstidene på Bardufoss lufthavn», avslutter hun.

Powered by Labrador CMS