Elevene i 4.klasse på Fagerlidal skole er klar i sin tale:

VIKTIG MED AVIS: Elevene i 4B mener det er viktig å lese avisa, for å følge med på hva som skjer. Til stede i 4B var Inger Hansine, Astirena, Mina, Maja, Tuva, Mohammad, Elias, Ziv, Isak, Emil, Emma, Ella, Mille og Christian. Hannah Sofie, Odin og Ali i front. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs
VIKTIG MED AVIS: Elevene i 4B mener det er viktig å lese avisa, for å følge med på hva som skjer. Til stede i 4B var Inger Hansine, Astirena, Mina, Maja, Tuva, Mohammad, Elias, Ziv, Isak, Emil, Emma, Ella, Mille og Christian. Hannah Sofie, Odin og Ali i front. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs

– Aviser er ikke bare for voksne, men også for barn

FAGERLIDAL: Denne uka har det vært nasjonal avisuke på skoler over hele landet. Elevene i fjerde klasse på Fagerlidal skole har blant annet lært forskjellen på lokale og nasjonale nyheter.

Publisert Sist oppdatert

Elevene i fjerde klasse på Fagerlidal skole har brukt de aller fleste teoritimene denne uka fra tirsdag til og med fredag til å jobbe med avisuke. De har sett på papirutgaver og nettutgaver. De har lest engelskspråklige aviser og jobba med nasjonale nyheter. Aller mest har de sett på lokale nyheter og jobba med et avishefte med mange oppgaver.

– I avisa er det masse nyheter, sier Inger i klasse 4B.

– Ja, man kan lære mye av å lese avisa, forteller Odin i 4B.

Elevene i 4B mener det er viktig å lese avisa, for å følge med på hva som skjer. Til stede i 4B var Inger Hansine, Astirena, Mina, Maja, Tuva, Mohammad, Elias, Ziv, Isak, Emil, Emma, Ella, Mille og Christian. Hannah Sofie, Odin og Ali i front.

Lært mye

Uke 44 er nasjonal avisuke, hvor det hvert år er mulighet for elever på 4., 6. og 9. trinn på skoler over hele landet å få aviser og materiell. Målet er at elevene skal få dagsaktuell undervisning gjennom å orientere seg i lokalavisa på ulike medieplattformer. Opplegget er basert på et samarbeid med lokalavisa. Avis i skolen er ment å inspirere til leselyst, engasjement og samfunnsforståelse. Det skriver mediebedriftene på sine nettsider.

Sia tirsdag har elevene i fjerde klasse jobba med avisuke. Det har eleven lært mye av. I front Inger Hansine. Bak henne sitter Mohammad og Mina.

Flere klasser i både Balsfjord, Målselv og Bardu kommune har jobba med avis i skolen denne uka. Elevene i fjerde klasse på Fagerlidal skole forteller at de har lært mye nytt. Også sjetteklassen på Fagerlidal har jobba med avisuke.

– Vi har lært om hvem som jobber i avisa, sier Emma i 4B.

→ Sjefen for avisa er redaktøren, og i Nye Troms heter han Gjermund Nilssen, forteller Mia i 4A.

Mille i 4B forteller at de har jobba med å finne adjektiv i avisa.

– Ja vi har gjort mye forskjellig, men mest leita etter adjektiv, sier Christian i 4B.

– Og verb, legger Tuva i 4B til.

Helena i 4A forteller at de også har funnet substantiv i avisa. Nela i 4A forteller at de har lært at det finnes mange forskjellige aviser. Helena i 4A forteller at hun ikke visste at noen aviser bare var for lokale nyheter og andre for nasjonale.

– Vi har lært om blant annet Nye Troms, Dagbladet og forskjellen på nasjonale og lokale aviser, sier Joel i 4A.

Mats Ivar i 4A kan fortelle at han kjenner noen som er med i en reportasje i avisa.

– Jeg visste ikke hva Aftenposten var, sier Marius i 4A.

Vil bli journalist

Det er varierende hvor mye elevene leser i avisa eller nyheter på nettet til vanlig. Mina i 4B forteller at hun leser litt i avisa.

– Jeg leser avisa hver dag, sier Håkon i 4A.

Elevene har mest jobba med lokale nyheter denne uka, og et avishefte med mange oppgaver. Fra venstre Mohammad, Mina og Elias

– Jeg pleier å lese aviser som jeg får hos pappa, sier Tuva i 4B.

Noen mener denne uka har bidratt til at de i framtida vil lese avisa.

– Jeg pleide ikke se i aviser, men nå vil jeg lese avisa i framtida, sier Helena i 4A.

Kaja Olava er en av flere elever som godt kunne tenke seg å jobbe som journalist.

– Det høres ganske gøy og spennende ut, mener hun.

Ali i 4B mener det er viktig å lese avisa, for da kan man følge med på hva som har skjedd.

Elevene i klasse 4B på Fagerlidal har hatt det gøy med å lære om lokale nyheter denne uka. Ali i front.

– Og så kan man lese i avisa hvis man ikke har noe å gjøre, forteller Ella i 4B.

Odin i 4B opplyser om at i avisa finner man værmeldinga. Og tegneserier, kan Marcus i 4A fortelle. Erik i 4A forteller at Aftenposten Junior er ei barneavis.

– Den har jeg hjemme, sier han.

– Aviser er ikke bare for voksne, men også for barn. Det har jeg lært, sier Rufta.

Powered by Labrador CMS