Narvik 1940:

KAMPSOLDATER: Soldater fra 1 Scots Guards med Lee-Enfield-rifler over skuldrene under vedsankning i april 1940. Bildet ble tatt i Salangen eller Lavangen. Foto: Samling Morten Kasbergsen Krigshistorie
KAMPSOLDATER: Soldater fra 1 Scots Guards med Lee-Enfield-rifler over skuldrene under vedsankning i april 1940. Bildet ble tatt i Salangen eller Lavangen. Foto: Samling Morten Kasbergsen Krigshistorie

Avslo å gi brite Deltakermedaljen post mortem

MÅLSELV: I 1940 kjempet John McCurdie mot de tyske styrkene i Nord-Norge. Nå har norske myndigheter avslått å gi briten medalje post mortem for krigsinnsatsen.

Publisert Sist oppdatert

McCurdies sønn, Cailean MacKirdy, sendte i juni et brev til statsminister Erna Solberg med forespørsel om faren kunne bli tildelt Deltakermedaljen posthumt for sin innsats i kampen for Norges uavhengighet for 79 år siden. I brevet står det at britiske myndigheter ikke delte ut en egen deltakermedalje til personell som tjenestegjorde i det allierte ekspedisjonskorpset i Nord-Norge våren 1940.

«Denne forbigåelsen blir av militærhistorikere fortsatt betraktet som en ufølsom forsømmelse», skriver MacKirdy.

Døde i kamp

Hans undersøkelser viste likevel at norske myndigheter delte ut Deltakermedaljen til sine soldater. I den forbindelse kontaktet han statsminister Solberg for å høre om norske myndigheter er villig til å anerkjenne den britiske innsatsen ved å gi Deltakermedaljen til faren. Eller eventuelt initiere en ny medalje som kan tildeles posthumt til britiske deltakere i slaget om Narvik i 1940.

Cailean MacKirdy viste i den forbindelse til at Frankrike deler ut Legion d’honneur-medaljen, også kalt Æreslegionen, til utlendinger som kjempet for Frankrikes selvstendighet under 2. verdenskrig.

«Som nærmeste pårørende vil jeg bli beæret hvis jeg kan komme til Norge og motta en medalje. Jeg vil bære den sammen med min fars øvrige krigsmedaljer på paraden på Remembrance Day», skriver sønnen.

Remembrance Day er dagen da det britiske samveldet minnes sine falne i krig. Den markeres normalt 11. november hvert år.

Korporal John McCurdie ble drept i kamp i Italia 20. oktober 1944. Han ble 31 år gammel.

Takker for innsatsen

Det er Forsvarsdepartementet som har ansvaret for krigsmedaljer. Statsministerens kontor oversendte derfor henvendelsen dit. Nå har departementet svart Cailean MacKirdy. Svaret var negativt. Forsvarsdepartementet bekrefter riktignok at Deltakermedaljen kan bli tildelt norske eller utenlandske soldater som kjempet i Norge under 2. verdenskrig, men ifølge statuttene kan medaljen bare bli tildelt folk som fortsatt er i live.

«Årsaken til det er at det vil være en nesten umulig oppgave å spore opp alle personene som kjempet i Norge, og som døde under eller etter krigen. Slike opplysninger er ikke tilgjengelig i noe land», skriver Forsvarsdepartementet i svarbrevet.

Norge har heller ingen planer om å endre statuttene for tildeling av Deltakermedaljen. Det er heller ikke aktuelt å innstifte en ny medalje som kan tildeles posthumt.

«Vi vil benytte anledninga til å uttrykke Norges takknemlighet for din fars modige innsats i Narvik i 1940. Den felles innsatsen til de allierte var avgjørende for den endelige seieren over Nazi-Tyskland», framgår det i brevet til Cailean MacKirdy.

Landsatt i Salangen

John McCurdie tjenestegjorde i infanteribataljonen 1 Scots Guards. Halve bataljonen ankom Nord-Norge 14. april 1940 i den lette krysseren «Southampton». Det var fem dager etter at tyske styrker hadde inntatt Narvik etter et kort sjøslag mellom panserskipene «Norge» og «Eidsvold» og tyske jagere. Om lag 270 nordmenn ble drept da de to panserskipene ble senket.

To kompanier fra 1 Scots Guards gikk 14. april i land i Salangen for å opprette kontakt med de norske hærstyrkene i Indre Troms. De britiske soldatene fungerte blant annet som reservestyrke da den norske 6. divisjon gikk til angrep på de tyske styrkene som hadde forskanset seg på Lapphaugen i Lavangen. Senere samme måned ankom resten av infanteribataljonen Harstad fra Storbritannia.

Bataljonssjefen avsatt

1 Scots Guards ble i mai 1940 sendte til Mo i Rana for å hindre at tyske styrker rykket videre nordover mot Bodø og deretter Narvik. Bataljonen deltok i flere trefninger med tyske styrker i Nordland. Den led tap både i form av drepte og sårede soldater, samt soldater som ble tatt som krigsfanger av tyskerne. 23. mai ble bataljonssjefen, oberstløytnant Thomas Byrnand Trappes-Lomax, fratatt kommandoen over 1 Scots Guards. Årsaken var at sjefen for de allierte bakkestyrkene i Nord-Norge, generalløytnant Claude Auchinleck, ikke var fornøyd med måten Trappes-Lomax ledet bataljonen på under og etter kampene ved Mo i Rana.

1 Scots Guards ble i juni 1940 evakuert tilbake til Storbritannia sammen med resten av det allierte ekspedisjonskorpset i Nord-Norge. Årsaken til evakueringa var at de allierte var i ferd med å tape slaget om Frankrike. Det var derfor behov for soldatene og materiellet som var i Nord-Norge i forsvaret av Storbritannia.

Powered by Labrador CMS