DYREVELFERD: Oddvar Skogli var opptatt av dyrevelferden på gården det ble behandlet konsesjon for, i onsdagens kommunestyremøte.
DYREVELFERD: Oddvar Skogli var opptatt av dyrevelferden på gården det ble behandlet konsesjon for, i onsdagens kommunestyremøte.

Avslo konsesjonssøknad

BALSFJORD: Formannskapet i Balsfjord kommune avslo onsdag en konsesjonssøknad i en landbrukssak. Begrunnelsen var for lang avstand mellom søkerens bosted og tilleggsjorda.

Publisert Sist oppdatert

Anita Karlsen bor i Storbukt, der hun driver Storbukt gård. Denne uken hadde hun inne en konsesjonssøknad til behandling i formannskapet i Balsfjord.

– Det er snakk om en eiendom, på Seljelvnes, som jeg har arvet etter min far, som døde i 2013. Grunnen for konsesjonssøknaden er at familien ønsker å fortsette å drive med sau på eiendommen, alternativt bruke jorda der som tilleggsjord, forklarer Karlsen til Nye Troms.

Flertallet i formannskapet ville ha det annerledes.

Motforslag

Saken skulle egentlig behandles i formannskapet allerede på slut­ten av fjoråret, men ble tatt av sakslista like før møtet. Onsdag var søknaden tilbake på sakslista, med samme innstilling som sist gang: Å innvilge søknaden om konsesjon om erverv av eiendommen.

– Vi er overrasket over at det er samme innstilling i saken som sist. Mattilsynet har hatt flere befaringer på gården og har hver eneste gang hatt kritiske merk­nader til drifta, hevder Oddvar Skogli fra Senterpartiet.

Han legger frem et motforslag til rådmannens innstilling, på vegne av Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet. De foreslår å avslå søknaden med begrunnelse at det er stor avstand mellom gårdene, noe som vil gjøre det vanskelig å drive rasjonelt.

– I tillegg har ikke de som driver gården, klart å få til forsvarlig drift på gården, dyrevernmessig sett, sier Skogli.

Gunda Johansen fra Arbeider­partiet fortalte i møtet at hun ikke kunne forstå hvorfor Skogli mente at befaringer og merk­nader fra Mattilsynet skulle være relevant for et formannskap som skal behandle en konsesjonssøknad.

– Jeg kan ikke behandle en sak ut ifra noen dokumenter som Skogli sitter med, som vi ikke har sett. Å hevde at søkerne ikke er skikket til å drive gården er ikke noe som vi har belegg for, sier Johansen og legger til at hun har tillit til at administrasjonen har behandlet saken på en god måte.

Motforslaget fra Sp, Høyre og Frp blir vedtatt med fire mot tre stemmer under formannskapsmøtet.

Frustrert

Anita Karlsen forteller at hun er fortvilet og overrasket over vedtaket i formannskapet.

– Jeg er ikke overrasket over uttalelsen fra Skogli, men jeg er overrasket over utfallet i saken, etter at administrasjonen har tatt seg god tid til å behandle saken på en grundig måte. Da trodde jeg at den skulle gå lett igjennom, sier Karlsen.

Saken med spørsmålet om dyre­vel­ferden på gården bunner ned i en mangeårig familiekonflikt.

– Dette har ført til en rettssak som var over i midten av novem­ber. Jeg ble saksøkt for ventet fremtidig mislighold av driveplikten på gården. Jeg vant da på alle punkter, sier Karlsen.

Når administrasjonen i Bals­fjord kommune har behandlet søknaden, har de innhentet uttalelse fra både Fylkesmannen i Troms og Mattilsynet, som ikke hadde noen innvendinger mot at det skulle gis konsesjon til Karlsen.

– Det har kommet små anmerkninger fra Mattilsynet tidligere. Dette for sein nedsanking av sau, og under det som skjedde i fjor høst, da vi fikk en stor skade på fjøsen. Da var vi nødt til å redusere dyreantallet. Mattilsynet har ingenting å utsette per i dag på drifta av gården. Senest denne uken var dyrevernnemnda innom for å se at alt var i orden, etter å ha fått melding fra en nabo. Det vi fikk beskjed om da var at alt var i orden, sier Karlsen.

– Jeg synes derfor det er horribelt at representanter i formannskapet kan komme med slike påstander og uttalelser når verken Mattilsynet eller dyrevern­nemn­da i Balsfjord har noe å utsette på drifta i dag, hevder Karlsen, og forteller at saken helt klart ikke er over ennå.

– Dette går utover meg som privatperson som driver med dyredrift på gården jeg bor på. Det gjør at jeg mister tilliten til politikerne i denne kommunen, og saken blir påklaget og tatt til høyere instanser om konsesjonssøknaden ikke blir godkjent i neste runde, sier Karlsen.

Powered by Labrador CMS