AVSLO: Tre søknader om dispensasjon fra motorferdselloven ble avslått i plan- og næringsutvalget i Målselv tirsdag. Illustrasjonsfoto: Kari Anne Skoglund
AVSLO: Tre søknader om dispensasjon fra motorferdselloven ble avslått i plan- og næringsutvalget i Målselv tirsdag. Illustrasjonsfoto: Kari Anne Skoglund

Avslo tre dispensasjonssøknader for skuter og mikrofly

MÅLSELV: To privatpersoner og ett selskap hadde håpet på dispensasjon fra loven om motorferdsel i utmark. Det fikk de ikke.

Publisert Sist oppdatert

Hos plan- og næringsutvalget (PNU) havner alle saker som har med skuter- og motorferdselsdispensasjoner, og denne uka hadde PNU tre slike saker å behandle.

Den ene var fra selskapet Wildscape Omsorg AS som søkte om transport av materiell og utstyr i forbindelse med villmarksterapi-turer i regi av Wildscape i perioden mellom 15. november 2021 til 1. mars 2022. De søkte om mellom 11 og 20 turer i perioden.

Avslag

For å få dispensasjonen innvilget måtte søker påvise særlig behov, behovet måtte ikke knyttes til turkjøring, behovet måtte ikke kunne dekkes på annen måte, og måtte vurderes opp mot skader og ulemper i forhold til å redusere motorferdsel til et minimum. Kommunen vurderte søknaden dithen at Wildscape ikke klarte å oppfylle vilkårene, og avslo derfor søknaden.

Den andre av de tre søknadene kom fra en privatperson som søkte om landingstillatelse for mikrofly på sommer og vinter på Lille Rostavatn i forbindelse med opphold på privat hytte. I søknaden ble ikke tidsrom oppgitt, men det ble antatt at det dreide seg om en landingstillatelse for de kommende årene. Denne ble også avslått.

Samtidig søkte vedkommende om dispensasjon for å benytte skuter på vinterstid, og denne ble innvilget til 2026.

Lete etter telefondekning

Den siste dispensasjonssøknaden kom fra en privatperson i den øvre delen av Målselv, som søkte om dispensasjon for å kjøre ut med skuter og forsøke å finne om det er telefondekning på ønskede frikjøringsområder for snøskuter. Det ble søkt om mellom fem og ti turer mellom 16. april 2021 og 2. mai 2022. Ettersom saken ikke ble behandlet for sesongen 2021, ble den behandlet i inneværende sesong.

Også denne søknaden ble avslått av PNU. Det ble i den siste søknaden vektlagt at formålet ikke var relevant og at vilkårene hjemlet i loven ikke var oppfylt og tilstede.

– Det er strenge regler i loven om ferdsel i utmarka. I utgangspunktet er det forbud, og om man skal innvilge dispensasjonen, så må det være med hjemmel i loven. Vi fant ikke grunnlag nok i søknadene for å innvilge dispensasjonene, sier nestleder i plan- og næringsutvalget, Petter Karlsen (Sp).

Powered by Labrador CMS